
Vzhľadom na dlhoročnú tradíciu výroby vína, poznáme v súčasnosti mnoho mýtov a skreslených informácií, ktoré sa tohto alkoholického nápoja týkajú. Aby sme však nestratili zdravý nadhľad, je potrebné poznať reálne fakty, ktoré o ňom čosi vypovedajú. Vedeli ste napríklad o tom, že väčšina vinárskych podnikov bola v roku 1890 úplne zničená? Príčinou boli roztoče s názvom phylloxera, ktoré sa živia koreňmi viniča a v konečnom dôsledku ich tak nenapraviteľne ničia. Aj napriek faktu, že tieto živočíchy pochádzali z Ameriky, boli to práve americké vína, ktoré si voči nim vybudovali imunitu a postupom času tak vinárstvo opätovne vrátili na jeho pôvodné výslnie.
A čo tak tzv. „Citter Wines“? Vedeli ste o tom, že ide vlastne o fľaše vína, na ktorých sú nakreslené obrázky zvierat? Ďalšou zaujímavosťou je, že niektorí ľudia dokonca trpia chorobou známou ako „oenophobia“, ktorá označuje fóbiu z vína. Najdôležitejšou otázkou však ostáva: poznáte desať tých najzákladnejších faktov, ktoré sa tohto lahodného alkoholického nápoja týkajú?
Fakt č. 1: Existujú dobré a zlé vína
Dobrí vinári poznajú objektívne vlastnosti vína, ktoré ho robia buď dobrým alebo zlým. Často je však možné stretnuť sa s mylnou domnienkou, ktorá tvrdí, že ak vám víno chutí, tak potom je jednoznačne dobré. Pokiaľ však skutočne milujete víno, tak viete, že táto skutočnosť nevypovedá o kvalite samotného produktu vôbec nič. Jednoducho iba konštatujete to, že vám daný nápoj chutí. To, čo kvalitu vína jednoznačne ovplyvňuje, je jeho komplexnosť, vyváženosť, dĺžka a jeho senzorické vlastnosti.
Fakt č. 2: Korkové víno nemá nič spoločné s fyzickými vlastnosťami korku
Korok môže byť starý, drobivý, nasýtený vínom a podobne – avšak to, že tvorí uzáver fľaše, nie je synonymom korkového vína. Korkové víno odkazuje na víno kontaminované tzv. TCA ( odborne nazývaným aj 2,4,6-trichlóroanizolom ), ktorý je výsledkom zloženia korku. Vznik korkového vína je totižto pripisovaný hubám žijúcim v korkovej hmote, ktoré uvoľňujú látky spôsobujúce vznik škodlivého TCA. Odhady vinárov hovoria, že korkové vína tvoria približne 4% produkcie fliaš zatvorených korkom. Stupeň kontaminácie jednotlivých vín sa však rôzni. Poznáme vskutku jemne zamorené vína, ktoré dokáže rozpoznať iba kvalifikovaný odborník, ale taktiež aj silne kontaminované vína so zatuchnutou chuťou a vôňou, ktoré pripomínajú mokrú nástenku alebo vlhkú pivnicu.
Fakt č. 3: Zo všetkých ukazovateľov je práve meno výrobcu tým najdôležitejším pri určovaní kvality vína
Existujú dobré a zlé vinobrania, no taktiež aj podpriemerné a majestátne vinice. Najdôležitejším faktorom vo výrobnom procese je však samotný výrobca. S výnimkou vskutku otrasných viníc, skvelý výrobca vie vyrobiť lahodné víno z akejkoľvek odrody. Na druhej strane je však možné, že aj tá najlepšia a najdokonalejšia odroda z perfektnej vinice sa v dôsledku spracovania nekompetentným vinárom premení na otrasné víno. Nie je preto vhodné kupovať víno na základe vinice, z ktorej pochádza. To, že na etikete je uvedená vinica Grand Cru Vineyard a fľaša tohto vína stojí trikrát viac ešte neznamená, že ide o skvelý výrobok. Dané víno môže byť úplným odpadom v porovnaní s obyčajným vínom ponúkaným za zlomok konkurenčnej ceny, ktoré pochádza zo statku nachádzajúcom sa hneď vedľa.
Fakt č. 4: Vysoké ceny najlepších vín sú opodstatnené
Jednou z klasických ( no mylných ) predstáv laickej verejnosti je fakt, že samotný nápoj je drahý výhradne z egoistických dôvodov. Je pravdou, že prvotriedne vína z najlepších viníc sú ponúkané s obrovskou cenovou prirážkou. Nie je tomu tak ale bezdôvodne. Príčinou je fakt, že tieto vína sú nesmierne vzácne a je po nich omnoho väčší dopyt, než ako je nastavená reálna ponuka vinárstva. Pri výrobe týchto vín totižto oproti bežným vínam existujú špeciálne výrobné náklady. Zahŕňajú napríklad ručný zber hrozna, exkluzívnu vinársku oblasť, nové dubové sudy, nízku úrodu, vinársky talent a podobne. Je zrejmé, že za bežné víno si vinári nemôžu účtovať sumu ako napríklad 5000 dolárov za fľašu. No rovnako ako aj ostatné luxusné produkty, aj luxusné vína sú drahé, pretože vždy existujú ľudia, ktorí sú za ne ochotní toľko zaplatiť.
Fakt č. 5: Takmer všetky dobré reštaurácie povoľujú priniesť si so sebou vlastnú fľašu vína a to len za tzv. „korkový poplatok“
Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať zvláštne, nemali by ste mať problém objaviť sa pri stole v reštaurácii s vlastnou fľašou vína. Ohľadom využitia tejto možnosti sa samozrejme informujte u reštauračného personálu. Pokiaľ ju reštaurácia schvaľuje, vás aj vašu fľašu vína srdečne privíta. V prípade, že ale takto rozhodnete, nezabudnite na dve dôležité pravidlá etikety. Po prvé: nikdy so sebou neprineste lacné víno za niekoľko drobných. V takomto prípade netúžite po pozdvihnutí vášho večera na vyššiu úroveň, len sa snažíte ušetriť. Rovnako si so sebou nesmiete priniesť víno, ktoré má reštaurácia v ponuke.
Fakt č. 6: Sladké vína sú milované všetkými vášnivými milovníkmi vína
Mnoho povrchných ľudí, ktorí radi popíjajú víno, sa usilujú premietnuť svoju sofistikovanosť prehlasovaním toho, že sladké vína im nechutia. Avšak mnohí skutoční milovníci vína a profesionáli sú na tom opačne. Veľkolepé German Riesling, neodolateľné Moscato d’Asti a aristokratické Vintage Port – sú medzi všetkými vínami nesmierne obľúbené, a to práve vinárenskými profesionálmi a skúsenými odborníkmi.
Fakt č. 7: Každé víno profituje zo zlievania
S výnimkou skutočne starých vín je pre každé jedno víno prospešné vystavenie kyslíku, dokonca aj pre tie najlacnejšie biele vína. Vytiahnutie korku však nestačí. Je potrebné vykonať tzv. zlievanie. Práve ním sa totižto maximalizuje chuť tohto lahodného moku a preto zlievajte každú fľašu vína, ktorá sa vám dostane do rúk. Samozrejme, že na to nie je potrebné zakúpiť si karafy na víno vyrobené z drahocenného rakúskeho kryštálu. Môžete si zaobstarať aj obyčajnú karafu na džús alebo vázu za smiešnu sumu, ktoré splnia účel rovnako.
Fakt č. 8: Čím viac skúseností budete mať, tým viac sa budete orientovať v cenovej problematike vín
V Burgundsku vás môže jedna fľaša z konkrétnej vinice stáť 200 dolárov, zatiaľ čo víno z inej vinice, nachádzajúcej sa len 30 metrov ďalej, vás môže stáť iba 50 dolárov. Rovnako sa môže stať, že víno, za ktoré ste boli zvyknutí platiť 50 dolárov, sa z ničoho nič vyšplhá až na hodnotu 100 dolárov, pretože bude mať výbornú odrodu. Jemné rozdiely medzi Vosne-Romanee a Gevrey-Chambertin, alebo medzi ročníkmi 2014 a 2015, sú pre odborníkov vskutku fascinujúce a očarujúce. Je zrejmé, že vytrénovanie svojich chuťových buniek tak, aby dokázali rozoznávať jednotlivé detaily, si vyžiada mnoho času. No až tak učiníte, výsledok bude jednoznačne stáť za to.
Fakt č. 9: Z istých dôvodov je aj skóre kritikov nesmierne vzácne
V poslednej dobe sa voči kritikom vín a ich hodnoteniam zdvihla vlna nespokojnosti. Pravdou však je, že aj oni zohrávajú svoju úlohu vo svetovom vinárstve. Je zrejmé, že prístup kritikov v každom hodnotení je maximálne subjektívny. Výhodou preto je, že ak sa vám podarí nájsť kritika, ktorého chuťové bunky sú podobné tým vašim, rýchlo a efektívne vám dopomôže k správnym rozhodnutiam pri nakupovaní jednotlivých fliaš.
Fakt č. 10: Získať hodnotné vedomosti je jednoduchšie ako si myslíte
V súčasnosti existujú voľne dostupné zdroje, ktoré vám pomôžu vytrénovať svoje chuťové bunky a získať aj tie najpodrobnejšie vedomosti o víne. Vyskúšajte sa preto ponoriť do svojej miestnej vinárenskej komunity. Ochutnávky vín v obchode a skupinové ochutnávky sú pritom taktiež skvelým spôsobom, akým je možné na vlastnej koži zažiť kvantitu a rôznorodosť vín, ktoré by boli pravdepodobne nesmierne drahé, ak by ste ich chceli vykonávať na vlastnú päsť. Navyše si vďaka tomu nielenže prehĺbite poznatky o vinárstve, no taktiež môžete získať mnoho nových priateľov s rovnakou záľubou.