Ako sa letecké spoločnosti snažia opäť prilákať prémiových pasažierov?

Pandémia ovplyvnila odvetvie leteckej dopravy mnohými spôsobmi. Jedným z najväčších bol výrazný nárast rezervácií a nákupu súkromných lietadiel, keďže výhody tohto spôsobu dopravy dokonale zodpovedajú zvýšenej túžbe po súkromí, pohodlí a flexibilite. Otázkou je, či sa teraz títo cestujúci, ktorí okúsili slasti súkromných letov, budú chcieť vrátiť ku komerčnému leteckému cestovaniu.

Mnohé z popredných medzinárodných leteckých spoločností nenechávajú nič na náhodu a robia všetko preto, aby svojich prémiových zákazníkov prilákali späť. Prečítajte si niekoľko dôvodov (okrem zbierania bodov za precestované kilometre), prečo by ste sa mali opäť pripojiť k cestujúcim v komerčných letoch. Okrem iného na vás čaká menu vytvorené slávnymi šéfkuchármi a wellness zamerané na stolovanie v letiskovom salóniku a počas letu.

Na zemi

Nový salónik spoločnosti Air France v Paríži.

Spoločnosť American bola prvým prepravcom, ktorý po počiatočných odstávkach kvôli pandémii Covid-19 znovu otvoril svoje špecializované salóniky obchodnej triedy. Teraz môžete navštíviť salóniky v New Yorku a Miami, pričom ďalšie budú čoskoro nasledovať. Sú však iné ako predtým: už pri registrácii dostanete pohár šampanského na privítanie a v každom salóniku na vás čakajú jedálne lístky, ktoré boli prepracované v spolupráci s miestnymi šéfkuchármi a nadáciou James Beard Foundation.

Náš aktuálny tip: Ak smerujete na Havaj priamymi letmi z alebo do Charlotte, Chicaga alebo Dallasu/Fort Worth, letecká spoločnosť teraz poskytuje cestujúcim vstup do klubu Admirals Club. Predtým ste museli byť členom klubu, ale teraz sa tieto lety považujú za medzinárodné lety na dlhé vzdialenosti, takže získate túto výhodu navyše.

Jedno z nových jedál vytvorených šéfkuchármi, ktoré môžete ochutnať v klube Admirals Club spoločnosti American Airlines.

Spoločnosť British Airways taktiež znovu otvorila svoje salóniky Concorde (vyhradené pre cestujúcich prvej triedy) a miesta na letisku v New Yorku, JFK a Londýne Heathrow, ktoré teraz ponúkajú nový vlastný zoznam kokteilov, plus moduly na spanie so službou budenia, aby ste si počas čakania na ďalší let mohli na chvíľu odpočinúť.

Aj spoločnosť Air France v Paríži nedávno prestrihla pásku na jednom zo svojich najväčších salónikov na svete. Salónik Charles de Gaulle Terminal F, ktorý nahradil dva menšie salóniky, je umiestnený medzi dvoma terminálmi F, ktoré sa používajú na lety v rámci Európy. Nové priestory sa môžu pochváliť dvoma poschodiami vybavenými dizajnovým nábytkom, bufetmi s teplým a studeným jedlom, sprchami, samoobslužnými strojmi na nápoje a množstvom pracovného priestoru.

Bar v novom salóniku Polaris vo Washingtone, D.C.

Ďalšia letecká spoločnosť, United Airlines, predstavila minulý mesiac svoj najnovší salónik obchodnej triedy Polaris vo Washingtone Dulles. Salónik s rozlohou 1950 m² ponúka menu à la carte, sprchovacie kúty, knižnicu a kokteilový bar. Existujúce salóniky Polaris, ktoré sú k dispozícii cestujúcim obchodnej a prvej triedy United a Star Alliance, sa tiež postupne znovu otvárajú, pričom základne v Chicagu, Houstone a Newarku budú k dispozícii do konca roka.

Nie sú to len letecké spoločnosti, ktoré znovu otvárajú svoje salóniky. Na letiskovú scénu sa vracajú aj obľúbené salóniky spoločností, ktpré poskytujú prémiové kreditné karty. Fanúšikovia American Express Centurion Lounge majú k dispozícii dve nové miesta, ktoré môžu navštevovať – New York LaGuardia a London Heathrow, pričom druhé miesto je prvým salónikom spoločnosti v Európe. Spoločnosti Chase Sapphire aj Capital One tiež spúšťajú v budúcom roku nové salóniky: Prvý z nich otvorí svoje vlastné salóniky v Bostone, New Yorku, LaGuardii a Hong Kongu, zatiaľ čo druhý pridá salóniky na letiskách Dallas/Fort Worth, Denver a Washington Dulles.

Vo vzduchu

Keď ste si užili pohostinnosť na letisku, je čas nastúpiť do lietadla, kde na vás možno čaká nová luxusná kabína.

Okrem nedávneho spustenia transatlantických letov do Londýna, predstavila spoločnosť JetBlue na palube svojich nových lietadiel Airbus A321 Long Range novú kajutu Mint (biznis trieda) s vlastnou posteľnou bielizňou a slúchadlami, menu od spoločnosti Delicious Hospitality Group so sídlom v New Yorku (ktorým patria reštaurácie Charlie Bird a Legacy Records), sedenie v celej uličke a možnosti štúdiovej suity, v ktorej môžete stolovať so spoločníkom. (Náš výber najlepších miest v kabíne: Sedadlá 1A a 1B).

V lietadlách spoločnosti Virgin Atlantic Airbus A350 sa pasažieri vyššej triedy môžu stretnúť v kabíne, nový salónik v štýle salónika je blízko kuchyne (namiesto štandardného baru, ktorý nájdete v niektorých iných lietadlách tejto spoločnosti). Nachádza sa tu stánok s centrálnym stolíkom, pri ktorom si môžete dať drink alebo zachytiť živé zábery z lietadla pomocou zadných kamier. Letecká spoločnosť plánuje lety medzi Londýnom a mnohými rekreačnými destináciami, vrátane Floridy a Karibiku.

Keď sa dostanete na svoje miesto, možno tam nájdete aj nejaké nové dobroty. Cestovatelia v kabíne Mint, spoločnosti JetBlue, sú obdarení elegantnými súpravami určenými na starostlivosť o pleť a wellness, ktoré sú prispôsobené času vášho letu (ráno, večer alebo na červené oči) a vašej destinácii. V rámci exkluzívneho partnerstva ponúka vo svojich prémiových kabínkach spoločnosť Qatar Airways produkty špičkovej francúzskej línie Diptyque. Na palube budú k dispozícii umývacie prostriedky na ruky a pleťové vody, zatiaľ čo sprchové gély, šampóny a kondicionéry budú k dispozícii v letiskových salónikoch na kľúčových miestach.

Obr
Spoločnosť Qatar Airways ponúka vo svojich prémiových kajutách a salónikoch produkty Diptyque.

Spoločnosť American Airlines upravila v spolupráci so značkou Shinola, so sídlom v Detroite, svoje obchodné a prvotriedne súpravy a výsledkom je kolekcia praktických, opakovane použiteľných tašiek, doplnených o parfumy Rose Atlantic a Radio Bombay balzamy a mlieka značky DS & Durga so sídlom v Brooklyne.

Súvisiace: Vďaka súkromným lietadlám americkí boháči využívali leteckú dopravu ako prví

Na tanieri

Usadili ste sa, vzlietli a teraz je čas na jedenie. Vďaka množstvu nových partnerstiev medzi šéfkuchármi a reštauračnými skupinami, stúpa aj kvalita stolovania v prémiových triedach do nových výšin.

Spoločnosť Delta Air Lines spája svoje sily pri príprave jedál svojich transkontinentálnych letoch Delta One s významnými šéfkuchármi, ale aj so spoločnosťou Do & Co.

Napríklad na niektorých letoch z Atlanty si cestujúci môžu vychutnať koláče Margherita v neapolskom štýle od Antico Pizza (prezývané „najlepšia pizza v Gruzínsku“), zatiaľ čo vybrané lety z letiska JFK ponúkajú menu z reštaurácie Danny Meyer’s Union Square Events. Ak odchádzate zo San Francisca, určite si objednajte grécke jedlá v miestnej reštaurácii Souvla.

Spoločnosť Air France testuje systém predobjednávky v biznis triede, ktorý umožňuje cestujúcim vopred si vybrať jedlo, aby sa zaistilo, že budú k dispozícii ich preferované možnosti (čo pomáha znižovať plytvanie potravinami).

Letecká spoločnosť tiež práve oznámila, že prémiové menu tvoria francúzski šéfkuchári Régis Marcon a Mathieu Viannay, ocenení hviezdou Michelin. Prvý z nich vytvoril menu La Première so šiestimi novými jedlami, od zeleninových lasagní s pikantným pažítkovým krémom až po šťuku a krevetový koláč s homárovou omáčkou, miešané mušle a krevety s hľuzovkami a konfitovaného holuba s marhuľovou omáčkou a citrónovým bulgurom. V business triede bude osem nových ponúk od šéfkuchára Viannay zahŕňať rizoto so zeleninovým bolonským mäsom, hydinové filé so smržmi a hovädziu sviečkovicu so zemiakovými plackami a pečenou cviklou.

Obr.popis: Jedno z nových jedál spoločnosti Air France od šéfkuchára s dvoma michelinskými hviezdami, Mathieua Viannaya.

Vzhľadom na to, že wellness je v súčasnosti medzi prémiovými cestujúcimi veľmi žiadaný, letecké spoločnosti hľadajú spôsoby, ako tieto služby zabezpečiť. Od minulého mesiaca ponúka japonská spoločnosťANA na všetkých medzinárodných letoch nové menu na objednávku – štyri rôzne druhy jedál pre diabetikov s nízkym obsahom tuku, s nízkym obsahom kalórií a s nízkym obsahom soli. Tieto jedlá boli vytvorené s prispením francúzskeho kuchára Hidekiho Takayamu, ktorý dvakrát vyhral medzinárodnú kulinársku súťaž Bocuse d’Or v Ázii a Tichomorí.

Spoločnosť Singapore Airlines sa ako prvá v tomto odvetví spojila s legendárnymi kalifornskými kúpeľmi Golden Door a na svojich diaľkových letoch ponúka celý rad prvkov zameraných na wellness.

Jedálny lístok zostavili špičkoví kuchári a odborníci na výživu a na jedálnom lístku nájdete mušle alebo tofu s karfiolovou omáčkou, divokú ryžu a beurre noisette, šalát z mladej cvikly dusenej na pomaranči s čakankou, cherry paradajkami a píniovými orieškami a vegánsku kokosovú zmrzlinu s mangom.

Nájdete tu aj cvičenia a strečingové programy vytvorené trénermi kúpeľov Golden Door a ďalšie užitočné tipy na spánok, hydratáciu, relaxáciu a ďalšie – počas 19-hodinového nonstop letu do Singapuru toto všetko určite padne na úžitok.

Zdroj: ABC, CNN

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.