Svetový dopyt po bourbone v poslednom období zaznamenáva výrazný nárast. Eddie Russell, hlavný liehovarník americkej spoločnosti Wild Turkey, sa nedávno objavil v Hongkongu, kde propagoval prvotriedne výrobky svojho liehovaru na prestížnych gurmánskych podujatiach. Je predstaviteľom štvrtej generácie svojej rodiny, ktorá v tomto sektore úspešne podniká. Jeho otec sa pridal k spoločnosti Wild Turkey v roku 1954 a pôsobí v nej dodnes. Eddie je aktívny na tejto scéne od roku 1981.
Ponúkame Vám niekoľko málo známych faktov o bourbone, s ktorými sa s nami podelil jeden z najúspešnejších producentov tohto nápoja v Spojených štátoch.

1. Bourbon je známy ako „poctivý“ alkohol
Táto skutočnosť pramení z prísnych regulačných opatrení, ktoré aplikuje americká vláda na výrobcov bourbonu. Jedná sa o najprísnejšie regulačné prostredie zo všetkých druhov alkoholu v Spojených štátoch. Bourbon sa musí vyrábať prinajmenšom z 51% kukurice a vyžaduje sa, aby dozrieval v úplne nových dubových sudoch.

2. Kto používa staré sudy?
Použité sudy sa posielajú do ostatných liehovarov predovšetkým v Európe a Japonsku. Dokonca aj výrobcovia whisky a rumu opätovne používajú svoje staré sudy.

Popularita bourbonu v posledných rokoch narástla vďaka mladým konzumentom, ktorí si ho pridávajú do kokteilov.
3. Pôvod bourbonu je horlivo diskutovanou témou
Za pôvodcu bourbonu sa považuje baptistický pastor Elijah Craig z južných oblastí Spojených štátov, ktorý v osemdesiatych rokoch 18. storočia nechal v sudoch dodatočne dozrievať populárnu kukuričnú whisky. Russell vysvetlil: „Všetci liehovarníci v tých časoch tvrdili, že vyrábajú bourbon na medicínske účely. Veľký objem svojich výrobkov však posielali na juh do štátu New Orleans, kde sa nachádzala početná francúzska komunita.“ Hybnou silou tohto podnikateľského plánu bola skutočnosť, že bourbon predstavuje lacnejšiu alternatívu francúzskeho koňaku.
Súvisiace: Ako investovať do vzácnych druhov whisky?
4. Bourbon Street alebo Bourbon County
Russell povedal, že americká whisky sa po prvýkrát objavila na trhu pod názvom bourbon v roku 1840. Predtým sa na etikete uvádzalo „Bourbon County Whisky“. Niektorí nadšenci tohto alkoholu tvrdia, že bourbon je pomenovaný podľa regiónu Bourbon County v štáte Kentucky. Práve tu sa totiž otvorili prvé oficiálne liehovary zamerané na tento produkt. Rozloha oblasti Bourbon County bola v 18. storočí omnoho väčšia ako v súčasnosti, pričom zahŕňala 14 moderných regiónov. Niektorí historici však pripisujú názov nápoja ulici Bourbon Street v meste New Orleans, kde sa predávala väčšina dodávok whisky zo štátu Kentucky.
5. Zaujímavý zvrat
Liehovar pastora Craiga, ktorý sa považuje za „otca“ bourbonu, sa nikdy nenachádzal v regióne Bourbon County. Namiesto toho sídlil v regióne Fayette County v štáte Virginia, ktorý je pomenovaný podľa francúzskeho vojnového generála Gilberta du Motiera, markíza de La Fayette. Ten sa vzoprel francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XVI. z rodu Bourbonovcov a zúčastnil sa Americkej vojny za nezávislosť proti britským jednotkám.

6. 8 liehovarov z Kentucky
Pred americkou prohibíciou, ktorá platila v krajine v rokoch 1920 až 1933, existovalo v štáte Kentucky viac než 2 000 liehovarov zameraných na výrobu bourbonu. Russell potvrdil, že v súčasnosti je ich v prevádzke iba osem. Napriek tomu sa však nedá poprieť, že toto odvetvie na území Spojených štátov skutočne prekvitá. Väčšina liehovarov je aktuálne roztrúsená po celej krajine. Russell povedal: „V súčasnosti existuje takmer 1 500 liehovarov naprieč celým územím USA. 95% bourbonu však pochádza z ôsmich podnikov v Kentucky.“

7. Demografia konzumentov bourbonu sa zmenila
Russell uviedol: „Do tohto sektoru som vstúpil v roku 1981 a odvtedy nastala výrazná zmena v tom, kto pije náš bourbon. V priebehu prvých 28 rokov mojej kariéry som bol hlavným konzumentom ja sám – teda skupina mužov nad 50 rokov. V súčasnosti sú to však mladí muži a ženy, ktorí si miešajú bourbon do luxusných kokteilov. Generácia môjho otca si kokteily nikdy neobľúbila. Bourbon pili buď čistý, alebo s ľadom.
8. Prvá reklama na bourbon
Prvá reklama na tento populárny alkohol bola uverejnená v novinách Western Citizen v meste Paris, štáte Kentucky v roku 1821.

9. Nerozprávajme o veku
Keď sa jedná o bourbon, väčšina liehovarníkov sa radšej nevyjadruje o veku alkoholu. Bourbon totiž úplne dozrieva už po deviatich až dvanástich rokoch, čo sa v kruhoch výrobcov škótskej whisky považuje za krátku dobu. Zrýchlený proces zrenia bourbonu je dôsledkom teplých liet a studených zím v štáte Kentucky.
Súvisiace: Toto je najdrahšia fľaša koňaku na svete
10. Populárni milovníci bourbonu
Americký prezident Thomas Jefferson bol takým vášnivým nadšencom bourbonu, že pridelil farmárom 24 hektárov poľnohospodárskej pôdy za účelom pestovania „miestnych obilnín“. Táto oblasť sa neskôr začala nazývať ako Bourbon County. Medzi ďalších milovníkov tohto alkoholu sa radí napríklad bývalý spisovateľ a novinár Hunter S. Thompson, niekdajší prezident Bill Clinton či herec Matthew McConaughey, ktorý je oficiálnym hovorcom značky Wild Turkey.
Zdroj: Thrillist, Time Out