5 najlepších cestovateľských destinácií pre milovníkov dobrého jedla

Keď túžite objavovať skutočnú podstatu exotickej kultúry, mali by ste začať pri experimentovaní s miestnou kuchyňou. Predstavujeme vám výber najkrajších destinácií a najúžasnejších kulinárskych výtvorov, ktoré svojim klientom ponúka luxusná cestovná agentúra Lightfoot Travel.

1. Najlepšie pouličné jedlo – Vietnam

Reštaurácia hotela Park Hyatt Saigon je zariadená vo francúzskom koloniálnom štýle.

Hočiminovo Mesto je ideálnou destináciou pre milovníkov dobrého jedla a dobrodružstva. Miestu kulinársku scénu si najlepšie vychutnáte v sedle vintage skútra Vespa, pričom by Vám mal robiť spoločnosť profesionálny turistický sprievodca.

Takýmto spôsobom budete mať možnosť objavovať spletité uličky a tajné zákutia mesta, v ktorých narazíte na jedinečné stánky s mimoriadne chutným pouličným jedlom, vozíky s miestnymi špecialitami a malé tradičné kaviarne.

Pamätajte na to, že najlepšie gurmánske odporúčania Vám budú vedieť poskytnúť práve miestni obyvatelia. Nenechajte si ujsť tradičný pokrm “bun cha“ podávaný s bravčovým mäsom, rezancami a krabími jarnými rolkami. Za zmienku tiež stojí jedinečný pokrm známy ako “bot chien“, ktorý zahŕňa chrumkavú ryžu s papájou, šalotku, zelenú cibuľku a štedrú nádielku čili omáčky.

Špecialita: Vietnam sa vo veľkej miere zameriava na bagety, ale ich tradičné vnímanie pozdvihuje na úplne novú úroveň. Pripravte sa na to, že v Hočiminovom Meste ochutnáte bagety plnené exkluzívnymi syrmi, prvotriednymi mäsovými výrobkami, nakladanou zeleninou, klobásami, vajíčkami a čerstvým koriandrom.

Ubytovanie: Bezpodmienečne by ste mali navštíviť luxusný hotel zariadený vo francúzskom koloniálnom štýle s názvom Park Hyatt Saigon.

Súvisiace: 7 vecí za ktoré si v reštaurácii nadmerne priplácate

2. Najlepšie pre vegetariánov – Bali

Exotická kuchyňa z Bali.

Bali je nepochybne najlepšou destináciou na svete pre všetkých dobrodružných cestovateľov, ktorí vyhľadávajú zážitky v každej sfére cestovateľského života. Tento indonézsky ostrov sa zároveň preslávil v úlohe Mekky pre všetkých vyznávačom jogy a zdravého stravovania.

Luxusné vegetariánske reštaurácie, moderné kaviarne so sortimentom na rastlinnej báze a plážové bistrá sú v súčasnosti spravované poprednými profesionálnymi šéfkuchármi. Okrem nich si však v tejto destinácii môžete vychutnať pobyt na rozľahlých ryžových poliach, ohromných starobylých chrámoch či pestrofarebných pouličných trhoch. To však ešte stále nie je všetko. Bali ponúka mimoriadne širokú škálu historických pamiatok, ako aj možností nakupovania a surfovania v spenených vlnách oceánu.

Špecialita: Vegetariánski návštevníci tohto ostrovného raja by si v žiadnom prípade nemali nechať ujsť návštevu reštaurácie Shady Shack v meste Canggu. Pripravte sa na netradičné kreácie v podobe hamburgeru z východoindického chlebovníka, šaláty z japonských morských rias, cheesecake z kukuričnej múky či čokoládový koláč s orieškami kešu. Všetky tieto špeciality si môžete dopriať v tieni klasickej tropickej oázy.

Hotel COMO Uma Canggu na ostrove Bali.

Ubytovanie: Navštívte hotel COMO Uma Canggu, ktorý návštevníkom ponúka jedinečný pobyt na pláži. O jeho kvalite svedčí fakt, že je súčasťou ikonického rezortu s názvom Shambhala.

3. Najlepšie stravovanie na úrovni – Japonsko

Gejša v japonskom meste Kjóto.

Keď sa jedná o počet Michelinových hviezd a mimoriadne vysokú úroveň stravovacích zariadení, Japonsko si už dlhé roky udržuje reputáciu poprednej kulinárskej destinácie. Mesto Kjóto je nepochybne jedným z najzaujímavejších miest na svete – okrem jedinečnej gastronomickej scény si tu totiž môžete vychutnať úžasnú atmosféru starobylých chrámov, pokojné a profesionálne upravené záhrady, útulné uličky lemované tradičnými obchodmi a občasné kradmé pohľady na miestne gejše. Výnimočný zážitok Vám doprajú aj klasické japonské kúpele známe ako onsen, rôzne čajové obrady a sezónne prechádzky pod rozkvitnutými stromami japonskej čerešne zvanej sakura.

Ak chcete skutočne objaviť všetky taje miestneho kulinárskeho prostredia, mali by ste si najať súkromného sprievodcu a nechať ho, aby Vás zasvätil do príbehov, ktoré sa spájajú s jednotlivými japonskými špecialitami. Gurmánske dedičstvo mesta Kjóto najlepšie spoznáte počas návštevy pouličného trhoviska Nishiki, ktoré by ste za žiadnych okolností nemali opúšťať bez ochutnávky tradičného alkoholického nápoja saké.


Trhovisko Nishiki.

Špecialita: Kjóto sa preslávilo pokrmom zvaným kaiseiki. Jedná sa o tradičné viac-chodové obedové menu. Ideálnym miestom pre spoznanie tejto špeciality je luxusná reštaurácia Nakamura, ocenená troma Michelinovými hviezdami. Budete mať možnosť objednať si tu nádherne zdobené jedlá, ktoré budú pripomínať skôr umelecké diela na tanieri ako skutočné jedlé pokrmy. Medzi špeciality tohto podniku patrí sushi typu sashimi, jemné tofu nakladané v náleve yuzu, rybacia pochúťka v podobe morského pleskáča a dokonca aj osviežujúca zmrzlina.

Úžasný pobrežný rezort Hoshinoya v meste Kjóto.

Ubytovanie: Doprajte si úžasný pobyt v luxusnom rezorte Hoshinoya, ktorý sa nachádza na pobreží rieky Oi, bezprostredne vedľa mesta Kjóto.

4. Najlepšie pre milovníkov mäsa – Argentína

Tradičné argentínske farmy “estancias“ produkujú delikátne a organické hovädzie mäso mimoriadnej kvality.

Argentína je takmer synonymom špičkového hovädzieho mäsa. Buenos Aires je plné steakhousov známych ako parrillas, stánkov a luxusných reštaurácií, ktoré servírujú mimoriadne chutné a jemné kusy mäsa všetkých veľkostí a tvarov.

Ako alternatívnu destináciu si môžete zvoliť hornaté oblasti na severe krajiny, kde si vychutnáte čerstvý vzduch, rozľahlé trávnaté pláne, skalnaté vrchy, majestátne sopečné pohoria a úžasné tradičné farmy známe ako “estancias“, ktoré ponúkajú mäsové výrobky najvyššej možnej kvality. Medzi jednotlivými chodmi luxusného pokrmu si môžete vychutnať jazdu na koni, asistovať pastierom pri zháňaní dobytka, prípade budete mať možnosť vybrať sa vyššie do vrchov a zažiť jedinečný pohľad na snehom pokryté štíty argentínskych hôr.


Organické produkty jednej z argentínskych fariem.

Špecialita: Snáď nikde sa Vám nepodarí dostať sa k tak čerstvým, výdatným a tradičným mäsovým výrobkom ako na argentínskej estancii. Takmer celá produkcia mäsových výrobkov pochádza z týchto fariem, keďže chovajú vlastný dobytok, lovia miestnu divú zver, vyrábajú svoj vlastný syr a pestujú zeleninu, aj prvotriedne organické ovocie.

Ubytovanie: Estancia Peuma Hue je malebným ekologicky zameraným ubytovacím zariadením na území národného parku Nahuel Huapi v severnej Patagónii.

5. Najlepšie plody mora – Peru

Milovníci plodov mora si prídu na svoje na pobreží mesta Lima.

Jedinečná geografická lokalita mesta Lima zaručuje, že denne tu môžete naraziť na čerstvé ančovičky, sardinky a tuniaky. Miestny rybolov prosperuje predovšetkým vďaka teplému Humboldtovmu morskému prúdu.

Svoj pobyt v Peru môžete stráviť exkurziami po historických pamiatkach, ktoré sa datujú na obdobie pred príchodom Kolumba na tento kontinent. Jedinečné zážitky nazbierate aj pri prehliadkach relikvií konkvistadorov a koloniálnych panských sídiel. Ak nemáte chuť chodiť po okolí, ideálny relax Vám poskytnú panensky biele pláže na pobreží Tichého oceánu.

Súvisiace: Šéfkuchári z Barcelony stvorili z obyčajných sardel úžasné kreácie

Na sklonku dňa máte možnosť okúsiť medzinárodne uznávanú kuchyňu miestnych luxusných reštaurácií a ochutnať špeciality v podobe rizota z morských uhoriek, šaláty z plodov mora a placky “empanadas“ plnené mäsom z Okúňov pstruhových.

Špeciality: Svetoznámy šéfkuchár Rafael Osterling prevádzkuje svoju rovnomennú reštauráciu v štýlovej budove v srdci malebnej štvrte Miraflores. Ponuka tohto podniku dokonale kombinuje tradičné miestne ingrediencie s talianskymi a ázijskými vplyvmi. Môžete tu ochutnať takmer všetko od špecialít ako “ceviche“ a “tiraditos“ až po pizzu a japonské “sashimi“.

Ubytovanie: Luxusné ubytovacie zariadenie s názvom Hotel B v peruánskom meste Lima ponúka svojim návštevníkom prvotriednu morskú pochúťku “ceviche“ podávanú s limetkovou šťavou, cibuľou a čili omáčkou. Zároveň tiež sprostredkuje hodiny varenia, v priebehu ktorých sa naučíte, akým spôsobom si môžete pripraviť túto delikatesu aj vlastnými silami.

Zdroj: Savored Journeys, Telegraph

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.