9 zaujímavých faktov o rume, ktoré ste doteraz nepoznali

Kokteilový bar Honi Honi Tiki disponuje snáď najväčšou zbierkou rumu v Hongkongu.

Rum na seba v súčasnosti púta čoraz väčšiu pozornosť celosvetových konzumentov alkoholu, pričom sa očakáva, že zlatý rum sa v blízkej budúcnosti stane novou senzáciou v sektore destilátov.

Whisky a gin síce zaznamenávajú pozoruhodný úspech už v priebehu niekoľkých posledných rokov, avšak rum ostával až donedávna relatívne v úzadí. Svet alkoholu sa však momentálne stretáva s novým trendom.

Vďaka úsiliu Iana Burrella, ktorý je globálnym rumovým ambasádorom, sa rum stáva obľúbenou voľbou svetovej gurmánskej scény.

Globálny rumový ambasádor Ian Burrell a jeho Rum Fest vo Veľkej Británii inšpiroval vznik ďalších rumových festivalov po celom svete.

Burrell bol v minulosti medzinárodným nahrávacím umelcom známym ako The Dude, pričom viaceré z jeho nahrávok sa v priebehu rokov objavili v niekoľkých populárnych hollywoodskych filmoch. V roku 2007 sa však vo veľkej miere zaslúžil o vznik prvého medzinárodného rumového festivalu na svete, ktorý sa konal vo Veľkej Británii. Tento míľnik sa stal inšpiráciou pre ďalších organizátorov, ktorí založili tradíciu rumového festivalu v mestách ako Miami, Berlín, Paríž, Rím, Madrid, Praha, Kapské mesto a Hongkong.

Miestny majiteľ baru Max Traverse je zakladateľom rumového festivalu v Hongkongu a doteraz v tomto meste zorganizoval už päť takýchto podujatí.

Max Traverse, milovník rumu a majiteľ miestneho baru, zorganizoval v Hongkongu už päť ročníkov lokálneho rumového festivalu. Posledné zo série týchto podujatí sa konalo v priebehu júna tohto roku, pričom Burrell ocenil jeho jedinečnú zábavnú a edukačnú hodnotu. Na základe Burrellových vyjadrení sa nám navyše podarilo zostaviť zoznam deviatich menej známych skutočností o rume, ktoré ste doteraz pravdepodobne nepoznali.

1. Väčšina krajín na svete síce v súčasnosti vyrába svoj vlastný rum, karibská oblasť však aj napriek tomu produkuje až 80% svetového objemu tohto alkoholu. Burrell povedal: „Barbados sa považuje za spirituálny domov tohto nápoja, keďže sa jedná o prvú krajinu, ktorá vyrábala a vyvážala rum do zahraničia.“

2. Aká je výhoda rumu voči whisky a ostatným druhom alkoholu? Burrell potvrdil, že mimoriadne dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú sociálne siete. O narastajúcej popularite rumu povedal: „Trend spojený s konzumáciou rumu získava popularitu nevídaným tempom. Prispieva k tomu predovšetkým internet a sociálne siete. Keď som v priebehu roka 2007 zorganizoval prvý rumový festival, mojím hlavným cieľom bolo spojiť ľudí na jednom mieste. Pod jednou strechou sa tak stretli odborní znalci, rekreační konzumenti, liehovarníci a producenti rumu, ktorým sa zrazu naskytla možnosť vyskúšať niečo nové, spoznať iný pohľad na vec a zdieľať svoje skúsenosti. V súčasnosti je však všetko toto možné dosiahnuť v online prostredí v priebehu niekoľkých minút – svet sa za posledných pár rokov zásadne zmenil.“

Majster miešač a liehovarník Richard Seale prináša revolúciu do rumového priemyslu.

3. Aké trendy v súčasnosti prevládajú vo svete rumu? Burrell vysvetlil: „Za zmienku nepochybne stojí Richard Seale, ktorý sa pustil do revolúcie rumového priemyslu.“ Seale je majstrom liehovarníkom v spoločnosti Foursquare Rum Distillery na Barbadose, ktorý sa zúčastnil aj na tohtoročnom rumovom festivale v Hongkongu. Burrell o tomto inovatívnom liehovarníkovi ďalej povedal: „Neustále rozpráva o čistote zloženia rumu – najradšej by nepoužíval žiadne prísady a aditíva. Okrem toho vo veľkej miere experimentuje aj so samotnými sudmi. Svoje produkty necháva dozrievať v sudoch, v ktorých sa predtým nachádzal zinfandel alebo calvados. Takéto sudy však neboli určené pre rum – tento alkohol v nich bol po prvýkrát uskladnený výhradne z núdze, keď ho bolo potrebné prepraviť z jedného miesta na druhé. Zberatelia a znalci si však výsledný produkt mimoriadne pochvaľovali a cena rumu sa v priebehu niekoľkých týždňov astronomicky zvýšila. Rum sa zo dňa na deň stal vyhľadávanou zberateľskou komoditou. Každý produkt liehovaru Foursquare Rum Distillery si drží svoju charakteristickú integritu a práve to je to, čo znalci očakávajú.“

Rum Fest 2018 na ulici Wellington Street v Hongkongu sa konal v priebehu júna tohto roku.

4. Burrell ďalej vysvetlil: „Korenisté a sladené rumy už v súčasnosti nie sú žiadnou senzáciou. Moderní konzumenti tohto alkoholu namiesto toho vyhľadávajú čisté a unikátne druhy rumu. Správajú sa k nemu takmer ako k luxusnej jednosladovej whisky. A sú za neho pripravení zaplatiť pozoruhodné sumy.“

5. Zlatý rum sa čoskoro stane obrovským trendom sveta alkoholu. Analytická agentúra CGA uviedla, že prekoná predaje ginu už v priebehu nasledujúcich troch rokov.

Podnik Honi Honi Tiki ponúka prestížny rum New Grove.

6. Najstarším sústavne vyrábaným alkoholom na svete je rum Mount Gay, ktorého vznik sa datuje od roku 1703.

7. Najstaršia fľaša alkoholu bola naplnená rumom v roku 1780 a našla sa v dome v anglickom meste Leeds.

Ian Burrell ochutnal niekoľko vzácnych starých rumov, o ktorých tvrdí, že majú príchuť spracovanej kože.

Burrell povedal: „Jeden z najstarších rumov bol objavený práve na Barbadose. V jednom z miestnych domov sa našlo približne 40 fliaš. Bol som jedným z prvých ľudí, ktorí mali možnosť ochutnať ho. Fľaše neboli označené žiadnou etiketou a tak sme vôbec nevedeli, či sa jedná o rum, brandy, alebo niečo úplne iné. Fľaše boli pritom ukryté za falošnou stenou, ktorá bola postavená v priebehu 40. rokov 19. storočia. Alkohol bol ešte stále v prvotriednom stave a rodina, ktorá ho našla, ho následne predala v aukcii. Jednalo sa o rodinu Lascelleovcov, ktorú tvorili priami príbuzní anglickej kráľovnej. Bývali v dome s názvom Harewood House. Fľaše sa predali za takmer štvrť milióna libier a takto získané peniaze putovali na účty afro-karibských charitatívnych organizácii v okolitých oblastiach.“

8. Karibskí piráti boli zodpovední za vznik prvého rumového kokteilu s názvom „bumbo“. Jedná sa o pirátsky recept zahŕňajúci rum, vodu, cukor a muškátový oriešok. V ére pirátov z Karibiku bol tento nápoj populárny vo všetkých častiach stredoamerickej oblasti, keďže posádka každej lode si ho dokázala vyrobiť zo všeobecne dostupných surovín. Burrell uviedol: „Tradičný rum zo starej školy sa vyznačoval zvláštnou príchuťou gumy a spracovanej kože. Vôbec sa nepodobal na súčasné produkty. To sa pravdepodobne stalo dôvodom skutočnosti, že piráti si ho začali dochucovať.“

9. Max Traverse má pravdepodobne najväčšiu zbierku prestížnych rumov v Hongkongu, ktorá je uložená na policiach jeho baru Honi Honi Tiki Cocktail Lounge. Práve v priestoroch tohto zariadenia sa konal prvý hongkonský rumový festival. Tento kokteilový bar získava ocenenia na pravidelnej báze už od svojho uvedenia do prevádzky a umiestnil sa dokonca v rebríčku 50 najlepších barov Ázie. Traverse povedal: „Ponuka nášho podniku zahŕňa približne 250 alebo 300 rôznych značiek rumu, pričom 15 až 20 percent z nich predstavuje skutočne vzácne výrobky.“

Niektoré z rumov v ponuke kokteilového baru Honi Honi Tiki sú skutočne vzácnymi kúskami.

Traverse ďalej uviedol: „Medzi naše najvzácnejšie rumy patria fľaše ako St Nicolas Abbey – 12 ročný rum z liehovaru Foursquare Rum Distillery na Barbadose, 8-ročný rum Zinfandel Cask Blend fľašovaný v roku 2015 a 18-ročný Caroni Full Proof Heavy Trinidad Rum, vyrobený v roku 1994 a fľašovaný v roku 2012.“ Viaceré z mimoriadne vzácnych fliaš patria do Traverseovej súkromnej zbierky, ale znalci a záujemcovia o kúpu jedinečných produktov sa môžu obrátiť priamo na bar Honi Honi, ktorý v súčasnosti spolupracuje so značkou New Grove z ostrova Maurícius.

Zdroj: Metro.co.uk, DailyExpress

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.