
Rum na seba v súčasnosti púta čoraz väčšiu pozornosť celosvetových konzumentov alkoholu, pričom sa očakáva, že zlatý rum sa v blízkej budúcnosti stane novou senzáciou v sektore destilátov.
Whisky a gin síce zaznamenávajú pozoruhodný úspech už v priebehu niekoľkých posledných rokov, avšak rum ostával až donedávna relatívne v úzadí. Svet alkoholu sa však momentálne stretáva s novým trendom.
Vďaka úsiliu Iana Burrella, ktorý je globálnym rumovým ambasádorom, sa rum stáva obľúbenou voľbou svetovej gurmánskej scény.

Burrell bol v minulosti medzinárodným nahrávacím umelcom známym ako The Dude, pričom viaceré z jeho nahrávok sa v priebehu rokov objavili v niekoľkých populárnych hollywoodskych filmoch. V roku 2007 sa však vo veľkej miere zaslúžil o vznik prvého medzinárodného rumového festivalu na svete, ktorý sa konal vo Veľkej Británii. Tento míľnik sa stal inšpiráciou pre ďalších organizátorov, ktorí založili tradíciu rumového festivalu v mestách ako Miami, Berlín, Paríž, Rím, Madrid, Praha, Kapské mesto a Hongkong.

Max Traverse, milovník rumu a majiteľ miestneho baru, zorganizoval v Hongkongu už päť ročníkov lokálneho rumového festivalu. Posledné zo série týchto podujatí sa konalo v priebehu júna tohto roku, pričom Burrell ocenil jeho jedinečnú zábavnú a edukačnú hodnotu. Na základe Burrellových vyjadrení sa nám navyše podarilo zostaviť zoznam deviatich menej známych skutočností o rume, ktoré ste doteraz pravdepodobne nepoznali.
1. Väčšina krajín na svete síce v súčasnosti vyrába svoj vlastný rum, karibská oblasť však aj napriek tomu produkuje až 80% svetového objemu tohto alkoholu. Burrell povedal: „Barbados sa považuje za spirituálny domov tohto nápoja, keďže sa jedná o prvú krajinu, ktorá vyrábala a vyvážala rum do zahraničia.“
2. Aká je výhoda rumu voči whisky a ostatným druhom alkoholu? Burrell potvrdil, že mimoriadne dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú sociálne siete. O narastajúcej popularite rumu povedal: „Trend spojený s konzumáciou rumu získava popularitu nevídaným tempom. Prispieva k tomu predovšetkým internet a sociálne siete. Keď som v priebehu roka 2007 zorganizoval prvý rumový festival, mojím hlavným cieľom bolo spojiť ľudí na jednom mieste. Pod jednou strechou sa tak stretli odborní znalci, rekreační konzumenti, liehovarníci a producenti rumu, ktorým sa zrazu naskytla možnosť vyskúšať niečo nové, spoznať iný pohľad na vec a zdieľať svoje skúsenosti. V súčasnosti je však všetko toto možné dosiahnuť v online prostredí v priebehu niekoľkých minút – svet sa za posledných pár rokov zásadne zmenil.“

3. Aké trendy v súčasnosti prevládajú vo svete rumu? Burrell vysvetlil: „Za zmienku nepochybne stojí Richard Seale, ktorý sa pustil do revolúcie rumového priemyslu.“ Seale je majstrom liehovarníkom v spoločnosti Foursquare Rum Distillery na Barbadose, ktorý sa zúčastnil aj na tohtoročnom rumovom festivale v Hongkongu. Burrell o tomto inovatívnom liehovarníkovi ďalej povedal: „Neustále rozpráva o čistote zloženia rumu – najradšej by nepoužíval žiadne prísady a aditíva. Okrem toho vo veľkej miere experimentuje aj so samotnými sudmi. Svoje produkty necháva dozrievať v sudoch, v ktorých sa predtým nachádzal zinfandel alebo calvados. Takéto sudy však neboli určené pre rum – tento alkohol v nich bol po prvýkrát uskladnený výhradne z núdze, keď ho bolo potrebné prepraviť z jedného miesta na druhé. Zberatelia a znalci si však výsledný produkt mimoriadne pochvaľovali a cena rumu sa v priebehu niekoľkých týždňov astronomicky zvýšila. Rum sa zo dňa na deň stal vyhľadávanou zberateľskou komoditou. Každý produkt liehovaru Foursquare Rum Distillery si drží svoju charakteristickú integritu a práve to je to, čo znalci očakávajú.“

4. Burrell ďalej vysvetlil: „Korenisté a sladené rumy už v súčasnosti nie sú žiadnou senzáciou. Moderní konzumenti tohto alkoholu namiesto toho vyhľadávajú čisté a unikátne druhy rumu. Správajú sa k nemu takmer ako k luxusnej jednosladovej whisky. A sú za neho pripravení zaplatiť pozoruhodné sumy.“
5. Zlatý rum sa čoskoro stane obrovským trendom sveta alkoholu. Analytická agentúra CGA uviedla, že prekoná predaje ginu už v priebehu nasledujúcich troch rokov.

6. Najstarším sústavne vyrábaným alkoholom na svete je rum Mount Gay, ktorého vznik sa datuje od roku 1703.
7. Najstaršia fľaša alkoholu bola naplnená rumom v roku 1780 a našla sa v dome v anglickom meste Leeds.

Burrell povedal: „Jeden z najstarších rumov bol objavený práve na Barbadose. V jednom z miestnych domov sa našlo približne 40 fliaš. Bol som jedným z prvých ľudí, ktorí mali možnosť ochutnať ho. Fľaše neboli označené žiadnou etiketou a tak sme vôbec nevedeli, či sa jedná o rum, brandy, alebo niečo úplne iné. Fľaše boli pritom ukryté za falošnou stenou, ktorá bola postavená v priebehu 40. rokov 19. storočia. Alkohol bol ešte stále v prvotriednom stave a rodina, ktorá ho našla, ho následne predala v aukcii. Jednalo sa o rodinu Lascelleovcov, ktorú tvorili priami príbuzní anglickej kráľovnej. Bývali v dome s názvom Harewood House. Fľaše sa predali za takmer štvrť milióna libier a takto získané peniaze putovali na účty afro-karibských charitatívnych organizácii v okolitých oblastiach.“
8. Karibskí piráti boli zodpovední za vznik prvého rumového kokteilu s názvom „bumbo“. Jedná sa o pirátsky recept zahŕňajúci rum, vodu, cukor a muškátový oriešok. V ére pirátov z Karibiku bol tento nápoj populárny vo všetkých častiach stredoamerickej oblasti, keďže posádka každej lode si ho dokázala vyrobiť zo všeobecne dostupných surovín. Burrell uviedol: „Tradičný rum zo starej školy sa vyznačoval zvláštnou príchuťou gumy a spracovanej kože. Vôbec sa nepodobal na súčasné produkty. To sa pravdepodobne stalo dôvodom skutočnosti, že piráti si ho začali dochucovať.“
9. Max Traverse má pravdepodobne najväčšiu zbierku prestížnych rumov v Hongkongu, ktorá je uložená na policiach jeho baru Honi Honi Tiki Cocktail Lounge. Práve v priestoroch tohto zariadenia sa konal prvý hongkonský rumový festival. Tento kokteilový bar získava ocenenia na pravidelnej báze už od svojho uvedenia do prevádzky a umiestnil sa dokonca v rebríčku 50 najlepších barov Ázie. Traverse povedal: „Ponuka nášho podniku zahŕňa približne 250 alebo 300 rôznych značiek rumu, pričom 15 až 20 percent z nich predstavuje skutočne vzácne výrobky.“

Traverse ďalej uviedol: „Medzi naše najvzácnejšie rumy patria fľaše ako St Nicolas Abbey – 12 ročný rum z liehovaru Foursquare Rum Distillery na Barbadose, 8-ročný rum Zinfandel Cask Blend fľašovaný v roku 2015 a 18-ročný Caroni Full Proof Heavy Trinidad Rum, vyrobený v roku 1994 a fľašovaný v roku 2012.“ Viaceré z mimoriadne vzácnych fliaš patria do Traverseovej súkromnej zbierky, ale znalci a záujemcovia o kúpu jedinečných produktov sa môžu obrátiť priamo na bar Honi Honi, ktorý v súčasnosti spolupracuje so značkou New Grove z ostrova Maurícius.
Zdroj: Metro.co.uk, DailyExpress