6 festivalov jedla, na ktoré sa oplatí cestovať počas leta

Festivaly gurmánskeho jedla sú mimoriadne populárnymi udalosťami. Počas väčšiny z nich však stojíte v dlhých radoch pri stánkoch, kde na Vás čakajú drobné porcie svojských špecialít, ktoré pre Vás pripravili populárni šéfkuchári s provizórnym kuchynským personálom vo vonkajších kuchyniach.

Okrem takýchto podujatí však existujú aj festivaly jedla, ktoré si môžete skutočne vychutnať.

Letná sezóna so sebou prináša viacero prestížnych kulinárskych udalostí po celom svete, vrátane 37. ročníka festivalu Food & Wine Classic v americkom meste Aspen, slávnostného odovzdávania cien organizácie World’s 50 Best pre najlepšie reštaurácie v roku 2019 v Singapure, a samozrejme show Culinary Masters portálu Robb Report, ktorá sa v septembri vracia do San Diega. Na týchto prominentných akciách nájdete exkluzívne VIP podujatia, úžasné večere, pri ktorých si dokonca môžete pohodlne posedieť, ako aj workshopy zamerané na varenie a v prípade Culinary Masters, dokonca aj golf.

Pokiaľ ste fanúšikom dobrého jedla, je čas zoznámiť sa so šiestimi podujatiami, na ktorých by ste v priebehu tohto leta nemali chýbať.

Food and Wine Classic

14. až 16. jún, Aspen

Zamierte do Skalnatých hôr a ochutnajte úžasné jedlo na malých tanieroch.

Toto prestížne vysokohorské podujatie je plné vinárskych seminárov, kulinárskych demonštrácií a luxusných večerí, ktoré pre Vás spoločne pripravia najprominentnejší americkí šéfkuchári. Okrem iných tu stretnete mená ako napríklad Jacques a Claudine Pepin, ktorí Vám predstavia kuchyňu talianskeho Provensálska, Andrew Zimmern, ktorý návštevníkom porozpráva o knedličkách a rezancoch, ale objavia sa tu aj Nickolas Martinez a Andrea Morris (z reštaurácie Intersect by Lexus) a vysvetlia Vám, ako sa správne stoluje.

Medzi ďalšie významné osobnosti tohto podujatia sa zaradia: Andrew Carmellini, Ashley Christensen, Barbara Lynch, Ellen Yin, JJ Johnson, John Tesar, Jonathan Waxman, Ludo Lefebvre, Marcus Samuelsson, Nina Compton, Rick Bayless, Stephanie Izard a Will Guidara.

Vstupenky na tento festival začínajú na cene 1 600 dolárov, no ak ste majiteľom automobilu Lexus, vstupenku si kúpite v zľavnenej cene 1 360 dolárov. V rámci vstupenky „Grow For Good“ v cene 4 000 dolárov sú zahrnuté dva 500-dolárové dary neziskovým organizáciám Wholesome Wave a Jacques Pepin Foundation.

World’s 50 Best

22. až 26. jún, Singapur

Ktorá reštaurácia zvíťazí?

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien v rámci prestížneho (a niekedy tak trochu kontroverzného) rebríčka 50 najlepších reštaurácií na svete je podujatím, kam sa dostanete iba s pozvánkou. Avšak pred samotným vyhlásením víťazov sa 25. júna uskutoční panelová diskusia a niekoľko kulinárskych kurzov, kde sa okrem iných objavia uznávaní šéfkuchári ako Massimo Botura, Daniela Soto-Innes, Eric Ripert a Virgilio Martínez a Pía León.

Návštevníci podujatia si okrem toho budú môcť vychutnať tri večere, ktoré vzniknú prostredníctvom spolupráce viacerých šéfkuchárov. 23. júna budú variť Mauro Colagreco z reštaurácie Mirazur, Yannick Alleno z reštaurácie Alléno Paris au Pavillon Ledoyen a Dominique Crenn z reštaurácie Atelier Crenn po boku Juliena Royera zo singapurskej reštaurácie Odette, pričom ich spoločná kulinárska show bude predstavovať zbierku finančných prostriedkov na výskum rakoviny prsníka. V ten istý večer sa návštevníci môžu zúčastniť večere s Jorgem Vallejom z vyhľadávanej reštaurácie Quintonil v Mexico City. 25. júna sa o dokonalý obed postará Andreas Caminada zo švajčiarskej reštaurácie Schloss Schauenstein, ktorému bude asistovať Jason Tan z reštaurácie Corner House v Singapure.

Windy City Smokeout

12. až 14. júla, Chicago

Vychutnajte si chutné rebierka.

Ak ste fanúšikom grilovaných špecialít a nepodarí sa Vám dostať na tohtoročné podujatie Big Apple Barbecue v New Yorku, jednoznačne Vám odporúčame navštíviť festival Windy City Smokeout v Chicagu. Milovníci mäsitých jedál si tu zaručene prídu na svoje, ale majte na pamäti, že aktuálny siedmy ročník tejto udalosti sa bude po novom konať pri komplexe United Center.

Keď so sebou na festival privediete skupinu najmenej desiatich ľudí, za 150 dolárov na osobu si môžete kúpiť vstupenku do VIP stanu s rezervovaným sedením a obsluhou. Exkluzívnym šéfkuchárom pre tento stan bude Myron Mixon, ktorý sa preslávil ako legenda vo svete „barbecue“, čo je nepochybne signálom skvelého grilovaného jedla. V tomto stane si dokonca môžete nechať svoje osobné predmety aj v prípade, že dostanete chuť opustiť ho a vychutnať si ďalšie špeciality a country hudbu vo inej časti areálu.

Snáď ešte väčšou atrakciou však bude jedinečná spoločná večera v hodnote 125 dolárov, na ktorej zrode sa bude podieľať vychýrená reštaurácia Wagyumafia z Tokia a nemenej populárny barbecue majster Wayne Mueller z reštaurácie Louie Mueller Barbecue. Je pravdou, že Mueller je v strednom Texase považovaná za „kráľa hovädzích rebierok“, avšak na festivale Windy City Smokeout bude pracovať s luxusným mäsom dobytka wagyu a údajne sa tak chystá pripraviť špecialitu, ktorá sa bude môcť právom označiť za „najlepšiu verziu japonského hovädzieho mäsa pripraveného v skutočnom štýle Texasu“.

Súvisiace: 5 najlepších cestovateľských destinácií pre milovníkov dobrého jedla

Tales of the Cocktail

16. až 21. júla, New Orleans

Raj pre milovníkov kokteilov.

V tomto roku sa koná už 17. ročník festivalu Tales of the Cocktail v meste New Orleans, avšak iba v minulom roku sa po prvýkrát odohral ako nezisková udalosť, čím zaviedol novú éru sociálnej uvedomelosti, rovnosti a dokonca umiernenosti. Festival vo svojich začiatkoch predstavoval v podstate jednoduchú pešiu exkurziu naprieč mestom New Orleans, počas ktorej účastníci objavovali bohatú históriu miestnych koktailov od nápoja známeho ako Sazeracu až po Vieux Carre a ďalšie.

Odvtedy sa však toto podujatie rozrástlo na takmer týždeň dlhý festival, ktorý je plný ochutnávok a seminárov pre odborníkov na kokteily, ale aj milovníkov dobrých drinkov z radov laickej verejnosti. Každý deň v priebehu festivalu je ukončený atmosférickými večerami, uvoľnenými večierkami a exkluzívnymi ochutnávkami pre tých rafinovanejších návštevníkov.

Feast Portland

12. až 15. septembra, Portland

Príďte sa najesť do mesta, kde mladí ľudia odchádzajú do dôchodku.

Tento festival v Oregone svojim výťažkom pomáha miestnym neziskovým organizáciám Urban Gleaners a Partners for a Hunger-Free Oregon. Zároveň tiež veľmi dobre vie, ako to roztočiť. Podujatie je rozdelené na rôzne sekcie, ktoré sa špecializujú napríklad na údené jedlá či pouličnú kuchyňu, ale tiež na jedinečné tematické pokrmy – minuloročná téma znela 80. verzus 90. roky, počas aktuálneho ročníka to bude východné verzus západné pobrežie USA.

Hlavnou atrakciou festivalu sú však viacchodové večere. Minulý rok sa napríklad konali pod heslom „Zero Proof“, čo znamená, že k luxusným jedlám sa podávali nápoje výhradne bez akéhokoľvek obsahu alkoholu. O dobré jedlo sa postarali šéfkuchári ako Sean Brock, Michael Solomonov, Gregory Gourdet a Gabriel Rucker. Michael Russell z novín Oregonian uviedol, že rovnako výnimočným bude aj ročník 2019, pričom na pódiu a za sporákom sa objaví nový zástup uznávaných šéfkuchárov. Na verejnosť prenikli aj správy o tom, že súčasťou tohtoročného festivalu v Portlande bude aj večera „s africkými koreňmi“, o ktorú sa postarajú šéfkuchári ako Gregory Gourdet, Edouardo Jordan, Dolester Miles a Kwame Onwuachi.

Robb Report Culinary Masters

21. až 23. septembra, San Diego

Kaviár Thomasa Kellera a terina.

V päťhviezdičkovom luxusnom hoteli Fairmont Grand Del Mar v meste San Diego sa koncom septembra zbehnú poprední šéfkuchári ako Thomas Keller, Daniel Boulud, Jerome Bocuse, William Bradley, Paul Bartolotta, Justin Cogley, Timothy Hollingsworth, Michelle Karr-Ueoka, Gavin Kaysen a Ming Tsai, aby pripravili jedinečný víkend plný dobrého jedla a zábavy – a samozrejme nebude chýbať ani golfový turnaj. Cogley bude okrem toho viesť kurz varenia a Patron Tequila zase poskytne návštevníkom hodinu mixológie – vedy zameranej na miešanie exkluzívnych drinkov a kokteilov.

Výťažok z festivalu Culinary Masters poputuje na účet neziskovej organizácie Ment‘or BKB, ktorá poskytuje podporu sľubným budúcim profesionálom v oblasti kulinárstva. Organizácia Ment‘or okrem iného zostavuje americký tím pre medzinárodnú kulinársku súťaž Bocuse D‘Or, ktorá sa koná každé dva roky. Vo vedení tejto organizácie pôsobia aj šéfkuchári ako Bocuse, Boulud, Keller či Kaysen.

Zdroj: NYTimes, CNN

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.