Ako sa vyrábajú prémiové cigary?

Rovnako ako mnohí kubánski domorodci, aj José O. Padrón utiekol z Kuby v 60. rokoch a usadil sa v Miami. Iba so 600 dolármi založil svoju rovnomennú spoločnosť na výrobu cigariet a najal jedného zamestnanca, ktorý cez deň šúľal cigary, ktoré Padrón v noci ponúkal v mnohých kubánskych kaviarňach v Miami. Vďaka svojim spomienkam na rodinnú kubánsku tabakovú farmu vedel, ako by mala skvelá cigara voňať a chutiť. Začal skúšať tabak z Brazílie, Portorika a z iných krajín, až natrafil na list habano z Nikaraguy, ktorý sa kvalitou najviac podobal na to, čo pestovala jeho rodina. Od tej chvíle sa jeho podnik začal rozbiehať.

Teraz spoločnosť riadi štvrtá a piata generácia. Firma má až 110 zamestnancov a stále vyrábajú prémiové cigary ručne. Joseov syn, Jorge, dohliada na chod firmy v Miami, ako aj na výrobné zariadenie a farmy v Nikarague. Jorge vraví, že „výroba cigár je zložitý proces, náročný na ručnú prácu. Toľko vecí sa môže pokaziť a akýkoľvek sklz môže ovplyvniť kvalitu.“ A aké je tajomstvo výroby prvotriednej cigary? Podľa neho je to “miešanie,“ … „Nehľadáme silu. Ideme po vrstvách chutí, takže cigara nie je jednotvárna. “

1. Pole snov

V roku 1970 zakladateľ spoločnosti Padrón Cigars so sídlom v Miami, Jose O. Padrón, otvoril výrobnú fabriku v údolí v severnej Nikarague, kde sa pestuje tabak habano na asi 300 ároch. Bohatstvo tejto oblasti objavil náhodou v roku 1967 prostredníctvom experimentu s pestovaním tabaku, ktorý uskutočnil vtedajší prezident Nikaraguy – Anastasio Somoza Debayle.

Súvisiace: 24 druhov cigár, ktoré sa hodia k whisky a k vínu

2. Ručný zber

Listy sa opatrne vytrhnú z každej rastliny tak, aby sa neroztrhli. Jorge Padrón hovorí: „Celé listy sú hodnotnejšie. Najlepšie a najestetickejšie listy sa odložia na neskôr, aby sa mohli použiť ako horná vrstva na obalenie cigary.

3. Čas vešania

Čerstvé listy sú priviazané k tyči alebo „cuje“ po tom, ako sú spolu navlečené na niť. Tento proces je zvaný „ensarte“. V sušiarni budú visieť po dobu 30 až 40 dní.

4. Stohovanie a sušenie

Po vysušení sa tabak fermentuje najmenej 18 mesiacov. Potom sa zvlhčí, aby bol celý proces odžilkovania jednoduchší. Predtým, ako sa tabak bude baliť, sa ešte raz usuší v týchto naskladaných zásobníkoch.

5. Na lise

Každú cigaru vytvára tím dvoch ľudí. Jeden pracovník vezme listy a zväzuje ich do zmesi – tajný recept – ktorá tvorí jadro cigary. Potom vloží zväzky do foriem pozostávajúcich z 10 otvorov, zobrazených vyššie, a tie sa potom naskladajú na seba a stlačia.

6. To je balenie!

Po stlačení druhý člen tímu vytiahne cigary z formy a zabalí ich do obalového listu. Drevený nástroj označený 54 je pomôcka, ktoré sa používa na meranie priemeru alebo obrysu každej cigary, aby sa zaistila jej správna hrúbka a tvar. V strede obrázku je rezný nástroj, nazývaný aj gilotína.

7. Finálny rez

Cigara sa vkladá do gilotíny, ktorá je nastavená na správnu dĺžku a reže rovnomerne.

8. Upevnenie nálepky

Posledným krokom je prilepenie nálepky s podpisom, ktorá je umiestnená veľmi precízne. Všetky cigaretové nálepky v krabici sú potom dokonale zarovnané.

Súvisiace: 10 vecí ktoré by ste pri fajčení cigary nemali robiť

9. El Presidente

Prezident spoločnosti, Jorge Padrón, fajčí cigaru z rodinnej edície ( zmes s tabakom, ktorá zrela 10 rokov ) vo vnútri sušiarne v Nikarague. Aj keď sa naučil ušúľať svoju prvú cigaru v asi 15 rokoch, hovorí: „Viem ich omnoho lepšie fajčiť, ako šúľať.“

Zdroj: Cigar Aficionado, PortNews24

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.