Whisky v súčasnej dobe získava povesť zberateľského predmetu. Predáva sa za čoraz vyššie ceny na aukciách a aj v online prostredí. Navyše sa nezdá, že by tento trend mal v najbližšom období spomaľovať. Najlepšími investíciami sa ukazujú byť produkty z dávno zaniknutých edícií a fľaše, ktorých pôvod sa datuje do obdobia spred americkej prohibície. Dopyt v tejto oblasti vysoko prevyšuje ponuku a objem predajov whisky zo vzácnych sudov sa postupne zvyšuje. V januári roku 2014 sa predala ručne vyrobená fľaša z kryštálu značky Lalique, ktorá obsahovala šesť litrov whisky Macallan M. Tá bola jedným zo siedmych druhov whisky, ktoré dozrievali v sudoch z čerešňového dreva a boli dielom majstra miešača spoločnosti Macallan – Boba Dalgarna. Predaj sa uskutočnil v aukčnom dome Sotheby’s v Hongkongu a Macallan M sa stala najdrahšou whisky v histórií, ktorá sa predala na aukcii. Aukčný katalóg odhadoval, že cena fľaše sa bude pohybovať medzi 258 000 a 516 000 dolármi. Keď však odznela posledná ponuka v rámci licitovania, cena prestížnej whisky predstavovala 628 000 dolárov. Keď bola po prvýkrát uvedená na trh v roku 2013, predávala sa vo fľaši s objemom 0,75 litra za cenu $4 500. Rovnaký objem v rámci 6-litrovej fľaše sa teda predal za viac než 157 000 dolárov.
Ak sledujete dražby alkoholu v aukčných domoch ako Sotheby’s, Christie’s a Zachys, nepochybne ste si všimli, že niektoré druhy destilátov sa stávajú zberateľskými predmetmi, ktoré už môžu konkurovať aj mnohým z prestížnych umeleckých diel. Jedná sa predovšetkým o ojedinelé produkty, medzi ktoré sa radia škótske a japonské „single malt“ whisky (vyrobené z jedného druhu whisky v jednej pálenici) a niektoré americké bourbony. Tento trend je tak dokonalým vysvetlením skutočnosti, že na jesennej výstave Fine Art Asia 2017 v Hongkongu sa objavilo niekoľko starých a luxusných fliaš „single malt“ whisky. Mohli ste tu obdivovať a prípadne aj kúpiť napríklad 45-ročnú Ben Nevis z roku 1972 a 53-ročnú Glenfiddich z roku 1964.
David Robertson je zakladateľom škótskej spoločnosti Rare Whisky 101, ktorá poskytuje konzultantské a maklérske služby v oblasti luxusného alkoholu. Robertson vraví: „Sekundárny trh pre unikátne druhy whisky nebol nikdy takým silným ako v súčasnosti. Prekonáva dokonca mnohé z tradičnejších tried aktív, medzi ktorými sa nachádza napríklad víno a zlato. Whisky ako trieda aktív predbehla viacero popredných svetových akciových indexov a tiež ceny mnohých komodít. Avšak podobne ako pri väčšine investícií z vášne, investori považujú unikátne druhy whisky iba za jednu časť dobre vyváženého portfólia. Drvivá väčšina najúspešnejších investorov zdieľa záľubu v kvalitnej a ojedinelej whisky. Kombinácia tejto lásky a vhodných investičných skúseností je mocným nástrojom.“
Súvisiace: Akú fľašu darovať tento rok?
Robertson tiež dodáva, že whisky je destilovaná a na rozdiel od vína tak nehrozí riziko jej znehodnotenia následkom uzatvorenia do fliaš. To je ďalším faktorom, ktorý umocňuje vnímanie takýchto výrobkov ako bezpečnej investície. Dodáva, že dopyt medzi znalcami je na vzostupe. A to najmä na sekundárnom trhu, kde spotrebitelia získavajú whisky, ktoré už nie sú k dispozícii z aktuálnych zásob liehovarov. Robertson identifikuje tri typy kupujúcich, ktorí vyhľadávajú vzácne druhy whisky – zberateľov, investorov a znalcov. Všetky tri skupiny prispievajú k zvyšovaniu dopytu po neustále sa zmenšujúcom počte prežívajúcich fliaš.
Treba uznať, že táto trieda aktív je na vzostupe najmä vďaka vzácnej „single malt“ škótskej whisky. Ale takmer všetok prémiový „hnedý alkohol“ – bourbon, ražná whisky a koňak – je vhodným kandidátom na investíciu. Frank Coleman, ktorý je viceprezidentom americkej obchodnej asociácie producentov a predajcov destilovaných liehovín poznamenal: „Zaznamenávame nárast cien v prémiových a luxusných kategóriách takmer každého druhu liehoviny. To jasne odzrkadľuje trend, v rámci ktorého sa dospelí spotrebitelia vo zvýšenej miere zameriavajú na luxusný alkohol. Luxusné značky alkoholu majú za sebou pestrú históriu a skrývajú zaujímavé príbehy. Pre moderných investorov je to atraktívnou črtou. Hybnou silou tohto trendu sú predovšetkým dospelí príslušníci generácie milénia.“
Richard Ellis pôsobí v londýnskej predajni Hedonism, ktorá sa špecializuje na vzácne druhy whisky. Uviedol: „V súčasnosti zaznamenávame nezvyčajne zvýšený záujem o japonské a americké druhy whisky. Ceny sa prudko zvyšujú najmä v dôsledku znižujúcej sa dostupnosti a rozrastajúcemu sa cieľovému publiku. Zdá sa, že to bude takto pokračovať naďalej a dopyt bude niekoľkonásobne presahovať ponuku.“
Takýto vývoj môžeme jednoznačne pozorovať aj pri kultových amerických bourbonoch. Patrí medzi ne napríklad 23-ročný bourbon Pappy Van Winkle, ktorý sa síce dostáva na trh na jeseň každého roka, no vypredá sa takmer okamžite. A to veľmi často za cenu omnoho vyššiu, ako je jeho odporúčaná predajná cena vo výške $ 250. Nie je žiadnym tajomstvom, že fľaše bourbonu Pappy Van Winkle sa na druhotných trhoch bežne predávajú najmenej za trojnásobok tejto hodnoty.

Mahesh Patel je prominentným zberateľom, ktorý zhromaždil celkovo už takmer 5 000 fliaš vzácnych druhov whisky. Ich súhrnná hodnota údajne dosahuje závratných 6 miliónov dolárov. Je tiež zakladateľom organizácie Whisky Concierge, prostredníctvom ktorej sa snaží pomáhať aj ostatným nadšencom whisky pri získavaní cenných pokladov. Vraví: „Popularita amerických druhov whisky narastá úžasným tempom. A najmä vo Veľkej Británii. Ale značka Pappy zapríčinila situáciu, ktorú nazývam ako ‚Macallanov syndróm‘. Podobné produkty majú moc vzbudiť obrovské nadšenie na trhu a takto vzniknutý dopyt je hybnou silou neustále narastajúcich cien na sekundárnom trhu. Nevravím však o oficiálnych dodávateľoch, ale o súkromných predajoch.“
Minulosť je budúcnosťou
Kupujúci, ktorí tužia po vysokých výnosoch, si musia starostlivo vybrať tie správne akvizície. Patel považuje liehoviny spred prohibície za najlepšie investície. Poznamenáva však, že zo zberateľského hľadiska je nedostatkom absencia spoľahlivej dokumentácie v rámci liehovín, ktoré boli v čase ich destilácie nelegálne. Koniec koncov, ak má byť whisky hodnotnou investíciou, musí existovať doklad o jej pôvode.
Ellis vraví: „Doklad o pôvode je pre nás kľúčovým faktorom a vyžadujeme jeho overenie pred každým obchodom, ktorý uzavrieme. Všetky fľaše, ktoré kúpime, sa snažíme vystopovať až k ich originálnemu zdroju. Veľmi často oslovíme konkrétny liehovar, a to najmä pri skutočne starých kúskoch. Pri niektorých fľašiach sme dokonca uplatnili aj uhlíkovú metódu datovania.“
Robertson zo spoločnosti Rare Whisky 101 vraví: „Na súčasnom trhu vládne túžba po unikátnych fľašiach, ktoré sa dnes už nepredávajú v žiadnej predajni. Vo väčšine prípadov si medzi zberateľmi a znalcami získali takmer legendárny status. Sú nimi napríklad Bowmore Bouquet, 18-ročné whisky Macallan zo 70. a 80. rokov, 10-ročná Laphroaig zo 70. rokov a skorších období a tak ďalej. Sú vysoko vyhľadávanými artiklami, ktoré sa často vyznačujú úplne inou chuťou ako v súčasnosti vyrábané whisky. Nedá sa však poprieť, že nedostatok zberateľských kúskov je čoraz závažnejším problémom. Vysoko žiadané klenoty sa stávajú zriedkavejšími. Vezmite si napríklad 52-ročnú whisky Macallan z roku 1946. V roku 2015 bolo na aukcií vo Veľkej Británii predaných 13 fliaš. Rovnaký počet fliaš sa predal v roku 2016. Napriek všeobecnému zvýšeniu produkcie o 47,25% v priebehu roku 2017 sme boli svedkami toho, že na otvorený trh sa v tomto roku dostalo iba päť fliaš.“

Explózia sudov
Fľaše však nie sú jediným objektom, ktorý si získal pozornosť investorov. Jednotlivci a aj skupiny investorov si vo veľkej miere s whisky kupujú aj sudy. Dúfajú, že cena zrejúcich destilátov bude postupom času narastať. Je to niečo podobné, ako takzvané futures kontrakty na finančnom trhu. Mnoho liehovarov v súčasnosti spätne odkupuje sudy vlastných produktov aby zvýšili svoje skladové zásoby. Zároveň iba veľmi neochotne predávajú svoje whisky súkromným investorom. A to najmä počas obdobia, v rámci ktorého sa alkohol nachádza ešte v sude. V konečnom dôsledku je pre nich oveľa výhodnejšie, keď predávajú whisky, ktorá je už zabalená v individuálnych fľašiach.
Spoločnosť Rare Whisky 101 sa rozhodla využiť narastajúci dopyt a rozbehla maklérsku službu, ktorá sa zaoberá získavaním a obchodovaním so sudmi whisky populárnych značiek ako Ardbeg, Laphroaig, Macallan, Highland Park, Rosebank a Springbank. Firma sa zameriava na staré a vzácne whisky, ktoré môžu byť uložené či prípadne úplne zabudnuté v mnohých pivniciach na území Škótska. Nové produkty, ktoré si budú vyžadovať desiatky rokov zrenia, pre ňu nie sú až také atraktívne. Ceny týchto trofejí sa na aukciách pohybujú od 1 850 do 370 000 dolárov za jeden sud. Spoločnosť Cask 88, ktorá sa tiež špecializuje na maklérske služby v oblasti sudov s whisky, bola konzultantom hongkonského aukčného domu Spink. Ten v priebehu októbra predal sud liehovaru Macallan z roku 1987 za rekordnú sumu 374 839 amerických dolárov.
Spoločnosť Last Drop Distillers, ktorú založili odborníci na whisky James Espey a Tom Jago, s veľkou úspešnosťou nachádza dlho nezvestné sudy a plní ich obsah do fliaš. Ku každej 0,75 litrovej fľaši dodávajú aj 50-mililitrovú vzorku, pomocou ktorej môžu potenciálni kupci ochutnať whisky bez toho, aby narušili integritu celej fľaše. Najnovšou ponukou tejto spoločnosti je whisky z roku 1971, ktorá bola dodatočne zmiešaná v roku 1983 a prezentovaná ako prémiový 12-ročný produkt. Následne bola znovu umiestnená do čerešňových a dubových sudov, v ktorých zrela ďalších 9 rokov. V súčasnosti predstavuje 45-ročnú whisky, z ktorej je dostupných iba 1 352 fliaš, pričom cena každej z nich dosahuje 3 999 dolárov.
Súvisiace: Nadšenci whisky zostavili rebríček 15 najlepších značiek
Robertson ďalej uviedol: „Veríme, že trh so starými sudmi vysoko kvalitnej whisky od populárnych liehovarov bude aj naďalej narastať. Keď vezmeme do úvahy explóziu dopytu po celom svete, majitelia takýchto sudov sa môžu pripraviť na neuveriteľne vysoké zisky.“ Napriek tomu však varuje: „Existuje určitý časový horizont, v rámci ktorého je nevyhnutné predať každý sud. Nedávno sme narazili na sud, v ktorom obsah alkoholu klesol pod požadovanú úroveň 40% až na hodnotu 28%. Bol vyhlásený za bezcenný.“ Treba poznamenať, že škótska whisky musí obsahovať prinajmenšom 40% alkoholu, aby bola oficiálne považovaná za whisky. Čím dlhšie ostáva v sude, tým viac alkoholu sa z nej vyparuje. Robertson tiež varuje, že sudy môžu pretekať alebo nadobúdať nežiaducu arómu. Majitelia by ich preto mali každoročne kontrolovať.
Vzácne vlastnosti whisky
Samozrejme, investovanie do sudov nie je pre každého. Akvizícia, skladovanie a pravidelné kontroly sú zodpovednosťou, ktorú mnohí investori nechcú prevziať na svoje plecia. A to ani za pomoci maklérskych spoločností. Väčšinou je oveľa výhodnejšie investovať do fliaš. To však iba za predpokladu, že majú dokladovaný pôvod a sú správne uskladnené.
Jeff Zacharia, riaditeľ aukčného domu Zachys Wine Auctions, vraví: „Keď sa jedná o vlastnosti fliaš whisky, ktoré putujú do aukcie, zameriavame sa na mnoho faktorov známych aj pri posudzovaní kvality vína. Etikety by mali byť čisté, hladina tekutiny vo fľaši by mala byť vysoká a obsah by nemal presakovať cez uzáver. Obrovský význam má aj pôvodné balenie produktu. Obzvlášť kľúčovým faktorom je najmä pri vzácnych fľašiach whisky. Podobne ako vo svete vína, aj pri liehovinách sa zberatelia zameriavajú na výnimočnú vzácnosť. A to je práve oblasť, v ktorej vyniká aukčný dom Zachys. Či už ide o whisky Laberdolive Armagnac z 50., 60. a 70. rokov, alebo o 20-ročnú A.H. Hirsch z roku 1974, ktorá zatieni aj ikonickú značku Pappy Van Winkle. Všetky z týchto produktov dosahujú v rámci aukcií očakávané alebo nadpriemerné úspechy.“
Rovnakému úspechu sa v súčasnosti tešia aj japonské whisky. A najmä „single malt“ druhy. Vo zvýšenej miere figurujú na aukciách, ako aj v iných sektoroch sekundárneho trhu. Robertson vraví: „Milujeme vzácne japonské whisky, ktoré sú v súčasnosti v obehu. Tieto fľaše sa často vyrábajú v obmedzenom počte, čo má tendenciu zvyšovať dopyt. Mnohé z najpopulárnejších produktov na aukciách pochádzajú práve z Japonska. Výnimočne dobre sa na sekundárnom trhu darí značkám Karuizawa, Hanyu a Yamazaki. Základy investovania sú však rovnaké ako v prípade škótskej whisky. Najvyhľadávanejšie sú staré fľaše z edícií, ktoré sa v súčasnosti už nevydávajú a unikátne produkty liehovarov s dlhou tradíciou.“
Prirodzene, predpovedať budúcu hodnotu konkrétneho destilátu je veľmi náročné. Patel aj Zacharia však tvrdia, že kľúčovým je nákup výrobkov populárnych liehovarov s overeným pôvodom. Čo sa týka načasovania, Zacharia v tom má jasno: „Nakúpte ihneď. Myslím si, že japonské whisky budú v najbližšej dobe prudko narastať. Bourbonom sa bude tiež dariť, ale musia byť skutočne vzácne. Najdôležitejšie však je, aby ste ochutnávali všetko, k čomu sa dostanete. Trénujte svoje chuťové poháriky a sledujte nadchádzajúci program aukcií. Obzvlášť tých v online svete. V konečnom dôsledku by ste sa však mali stať zberateľom destilátov najmä preto, že ich máte radi.“
Patel s tým plne súhlasí. Dodáva, že investori kupujú vždy dva exempláre z každého produktu. Jeden je investíciou do investičného portfólia a druhý je investíciou do chuťových pohárikov.
Zdroj: The Wall Street Journal, Bloomberg, Fortune