Vydajte sa na more luxusnou jachtou Satori

Nová luxusná jachta Satori.

Claus a Jeanette Thottrupovci sú majiteľmi rezortu Borgo Santo Pietro v Toskánsku. Zároveň im patrí aj nová luxusná jachta z názvom Satori, ktorej dĺžka dosahuje 41,14 metra. Šéfkuchárom vyhľadávanej dovolenkovej destinácie je povestný Andrea Mattei, ktorý sa rovnako rád zúčastní aj plavby prominentnou jachtou a postará sa o chuťové poháriky cestujúcich na palube.

Claus sa plaví svetovým oceánom už od svojich štyroch rokov. Vyrástol v dánskej Kodani a jachtárskemu remeslu sa venuje už celých päť desaťročí. Jeanette tiež pochádza z tejto škandinávskej krajiny, ale neľútostné vlny jej natoľko neučarovali. Na druhej strane však zdieľa Clausovu lásku k Taliansku. Jedná sa tak o spoločnú záľubu, ktorá prispieva k zážitkom ich hostí na mori aj na suchej zemi.

Borgo Santo Pietro.

Obaja manželia takisto obľubujú malú dedinku s názvom Follonica na brehu Toskánska. Pýši sa údajne najväčšou plážou v regióne, idylickým prostredím a atmosférou, ktorú Vám pri rozprávaní Vašich zážitkov bude závidieť každý. Navyše skrýva neobjavený poklad v podobe reštaurácie Oasi, ktorá Vám dovolí užiť si chuť pravého Talianska.

Súvisiace: 7 najunikátnejších jácht, ktoré si môžete v Ázií prenajať

Spolu s Thottrupovcami sme do reštaurácie dorazili tesne predtým, ako sa kuchyňa zatvorila pred poobedňajšou prestávkou. Boli sme v tom čase jedinými návštevníkmi tohto malebného stravovacieho zariadenia a rozhodli sme sa najprv si objednať tradičné talianske ryby a domáce cestoviny s hľuzovkami a mušľami. Prvé dva chody boli takmer božské. Claus sa následne začal zaujímať o kariéru miestneho šéfkuchára. Nadviazal plodný rozhovor s čašníčkou, ktorá bola zhodou okolností práve šéfkuchárovou manželkou. Keď vyšlo najavo, že Thottrupovci vlastnia podnik La Bottega del Buon Caffee vo Florencii, ďalšie chody prekonávali všetky naše očakávania. Šéfkuchár sa možno začal domnievať, že Claus s manželkou by mohli pozdvihnúť jeho kariéru podobne, ako sa im to podarilo v prípade Antonella Sardiho, šéfkuchára reštaurácie La Bottega. Začínal totiž umývaním riadov a v súčasnosti je už ocenený Michelinovou hviezdou. Thottrupovci po ôsmom chode a trojhodinovom obede skutočne začali zvažovať, že ponúknu kuchárovi možnosť pracovať v jednom z ich zariadení.

Zadná časť paluby je určená na relax.

Láska prominentného manželského páru k autentickým prvkom talianskej kultúry sa dokonale odráža v dizajne hotela Borgo Santo Pietro. Rezort sa rozprestiera na ploche 81 hektárov a nachádza sa približne 70 minúť cesty južne od Florencie. Jeanette nám vysvetlila: „Borgo sme kúpili v roku 2011 a pôvodne sme si z neho plánovali spraviť vlastné vidiecke sídlo. Keď sme sa však pustili do procesu renovácie, celú nehnuteľnosť sme zrekonštruovali až v takej miere, že nám pripadalo nevhodné nechať si ju iba pre seba. Jednoducho sme sa zamilovali do tohto regiónu a chceli sme sa podeliť s jeho krásami aj s našimi hosťami.“

Od zavŕšenia rekonštrukcie sídla z 13. storočia prešlo desať rokov a hotel aktuálne ponúka desať izieb, tenisový kurt, kúpele, dve reštaurácie, organické záhrady a stádo zložené z 300 oviec, ktoré produkujú mlieko na výrobu syra druhu pecorino. Jednou z reštaurácii je Meo Modo, v ktorej šéfkuchár Andrea Mattei pripravuje pokrmy priamo z fariem miestnych producentov. Jeanette strávila posledné štyri roky vývojom pleťových produktov s názvom Seed to Skin. Všetky svoje ingrediencie získava priamo na pozemku rezortu, prípadne ich vlastnoručne vyberá tím zariadenia Borgo od popredných dodávateľov. Thottrupovci medzičasom založili aj rozsiahle vinice a v budúcnosti plánujú vyrábať vlastné víno. Je to však práve jachta Satori, ktorá je výsledkom ich dlhoročného nadšenia pre toskánsko a rovnako vysokej úrovni.

Interiérové priestory ideálne podčiarkujú okolité prostredie.

Jachta bola skonštruovaná v priebehu celých troch rokov v tureckej lodenici. Claus tvrdí, že sa jedná o kríženca tradičnej tureckej jachty gulet a plachetnice typu škuner. Jeanette zatiaľ zdôrazňuje, že jachta reprezentuje moderný koncept s rozľahlým priestorom na palube, ktorý je rozdelený na menšie tematické celky. Povedala: „Veľmi často sa stretávame s loďami, ktoré majú sústredený všetok svoj voľný priestor v zadnej časti paluby. V žiadnom prípade sme nechceli, aby boli naši hostia odkázaní tráviť každú svoju chvíľu v podpalubí. Rozhodli sme sa preto pre úplne jedinečný pôdorys hlavnej paluby.“

Hlavná spálňa pokrýva celú šírku jachty.

Na priestrannej prednej palube plavidla sa nachádzajú tri pohodlné ležadlá. V noci sa sem vynesú ďalšie sklápacie stoličky a celý priestor sa premení na vonkajšiu kinosálu. Jachta je vybavená viacerými televíznymi obrazovkami, na ktorých si pomocou iPadov môžete vybrať z ponuky stoviek filmov. Na hlavnej palube je tiež situovaný jedálenský stôl s miestom na sedenie pre dvanástich hostí. Popri vychutnávaní prvotriednych pokrmov budete maž výhľad do priľahlej otvorenej kuchyne. Jeanette ďalej povedala: „Chceli sme dosiahnuť, aby mali naši hostia možnosť interagovať priamo so šéfkuchárom a byť svedkami prípravy svojho jedla. Jedná sa totiž o kľúčovú zložku celkového zážitku a snažili sme sa zapojiť do neho všetkých cestujúcich. Naším hosťom budeme ponúkať aj profesionálne kurzy varenia. Jachta Satori je presným opakom tradičných motorových plavidiel, v rámci ktorých iba sedíte na palube a všetko sa deje niekde pod vami, mimo Vášho pohľadu.“ V centrálnej časti hlavnej paluby sa nachádza uzavretá obývacia miestnosť s pohodlnými sedačkami a vlastnou knižnicou. V zadnej časti paluby nájdete bar, ďalšie ležadlá, sedačky a komfortné kreslá.

Otvorená kuchyňa susedí s jedálenským priestorom.

Pôdorys a rozmiestnenie jednotlivých interiérových prvkov jachty Satori sa síce nesie v modernom duchu, ale celkový štýl plavidla by sme mohli jednoznačne opísať ako „vintage“. Stoličky v jedálni sú rovnaké, ako nájdete v luxusnej benátskej reštaurácii Harry’s Bar. Strieborné vedierka na chladenie šampanského pochádzajú z inventáru talianskeho námorníctva a datujú sa až do roku 1920. V každej miestnosti visia na stenách čierno-biele fotografie gréckych autorov z 20. a 30. rokov minulého storočia, ktoré zachytávajú život na mori, rybárov a potápačov.

Súvisiace: Najväčšie a najluxusnejšie superjachty roka 2017

Na jachte Satori sa môžu vo veľkom štýle ubytovať ôsmi cestujúci. Sú pre nich pripravené takmer totožné apartmány a hlavná spálňa, ktorá pokrýva celú šírku lode. V kúpeľnom zariadení sa nachádza izba, ktorú je možné pretransformovať na kráľovský apartmán, ale za bežných okolností slúži na poskytovanie procedúr a masáží. Disponuje vlastnou kúpeľňou. Claus povedal: „Účelom tejto jachty je vystupovať v roli skutočného hotela na mori. Vo svete námorného cestovania sa väčšinou ocitnete v jednom z dvoch typov lodí. Buď sa jedná o rýchle, praktické ale nepohodlné plavidlo, alebo sa vydáte na cestu luxusnou jachtou, ktorá však nie je skutočne prispôsobená dlhým trasám. Skombinovali sme to najlepšie z oboch prístupov a dosiahli sme dokonalý, elegantný a aerodynamický výsledok.“

Do vínnej pivnice 41-metrovej jachty sa 250 zmestí fliaš.

Thottrupovci sú jednoznačne odhodlaní poskytovať svojim hosťom čo možno najlepší zážitok z plavby. Práve toto odhodlanie predstavuje pridanú hodnotu ich podnikania. Claus vysvetlil: „Posledný rok sme strávili zostavovaním dôsledne organizovaných cestovných plánov naprieč celým Talianskom. Ďalej ich budeme prispôsobovať individuálnym požiadavkám našich klientov a poveternostným podmienkam. Jedna z mojich najobľúbenejších výprav začína v meste Amalfi, pokračuje na ostrov Capri a odtiaľ sa vydáva na omnoho menej známe miesta. Pozoruhodný je napríklad malý neobývaný ostrov Palmarola, ktorý je plný úžasných jaskýň a tyrkysových zátok. Fotograf Jacques Cousteau ho označil za najkrajší ostrov v Stredozemnom mori.“

Interiér je kombináciou vintage doplnkov a moderného komfortu.

V rámci nášho pobytu s Thottrupovcami sme nastúpili na palubu jachty Satori v prístave mesta Portiglioni, ktoré je vzdialené asi 45 minút cesty od rezortu Borgo Santo Pietro. Bolo to koncom leta, prístav sa teda hmýril mnohými luxusnými motorovými jachtami. Satori však aj napriek tomu vyčnievala z davu.

Predná paluba sa v noci mení na kino.

Zamierili sme na ostrov Elba, kde sme ešte využili posledné lúče slnka a vyskúšali sme vodné športy, ktoré ponúka výbava jachty. Po exkurzii naprieč ostrovom sme sa vrátili naspäť na palubu, kde nás čakala večera. Formálne ozdobený jedálenský stôl pôsobil veľmi elegantne. Počas večere sme však komunikovali so šéfkuchárom a členmi posádky, ktorí sa starali o naše pohodli, a na palube zavládla neformálna a priateľská atmosféra. Klaus po večeri navrhol ďalší pohár vína a sprevádzal nás do prednej časti paluby, ktorá sa medzitým zmenila na kinosálu. S úsmevom povedal: „Skúste to neprehnať s vínom. Inak zaspíte na našich ležadlách ešte predtým, ako sa skončí film.“

Zdroj: Howtospendit, Pinterst

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.