Kto sa odváži zmeniť receptúru klasického šampanského?

Veuve Clicquot je jednou z najznámejších značiek šampanského vína na svete. Nedávno sa však rozhodla podniknúť krok, ktorý možno považovať za obrovský risk v rámci priemyslu založeného na bohatej tradícii. Odhodlala sa totiž zmeniť recept svojho prémiového vína typu cuveé, s názvom La Grande Dame.

Keď sa uznávaný vinár Dominique Demarville v roku 2009 stal hlavným pivničným majstrom spoločnosti Veuve Clicquot, chcel v rámci tejto značky dosiahnuť niečo nové, niečo výnimočné. Táto prestížna značka sa v roku 2008 prezentovala vinárskej obci mimoriadne kvalitným zberom odrody viniča pinot noir a Demarville sa vtedy rozhodol naplno využiť tento úspech svojich viníc.

Súvisiace: Čo by ste mali vedieť pred nákupom šampanského

Šampanské La Grande Dame dovtedy predstavovalo zmes dvoch odrôd, pričom 60% tvoril druh pinot noir a za zvyšných 40% zodpovedala odroda chardonnay. Nový pivničný majster si však zaumienil, že La Grande Dame bude vyrábať výhradne z viniča druhu pinot noir. Jednalo sa o bezprecedentný krok v rámci vinárskeho priemyslu, ktorý sme doteraz nezaznamenali pri žiadnej inej značke šampanského. Cuveé z roku 2008 tak predstavuje zmes v zložení 92% pinot noir a iba 8% chardonnay a symbolizuje nové smerovanie šampanských vín La Grande Dame Brut (v cene 160 dolárov) a La Grande Dame Brut Rosé (v cene 300 dolárov).

Demarville uviedol: „Pinot noir je už v súčasnosti dominantnou odrodou v rámci všetkých našich zmesí. Prečo by sme nemohli povýšiť tento fakt na ďalšiu úroveň?“

Výsledok tohto rozhodnutia je skutočne pozoruhodný. Nový druh šampanského vína absolvoval deväť rokov dozrievania priamo vo fľaši a disponuje jemnými, ale výraznými bublinkami. Jeho hodvábna a krémová textúra má výnimočnú hĺbku, ktorá je doplnená kyslastou sviežosťou a dlhotrvajúcou príchuťou. Šampanské typu rosé je charakteristické medeno-ružovým sfarbením a rovnako výraznou eleganciou a sviežosťou. Dominantným prvkom tohto produktu je aróma jahôd a ovocia, no šampanské zaútočí na Vaše chuťové poháriky nádherným dotykom minerálov a na jazyku Vám zanechá jemne kyslastú chuť.

Demarville povedal: „Pri výrobe šampanského sa využívajú dve verzie viniča pinot noir. Prvá sa vyznačuje mimoriadnou sviežosťou a jemným charakterom, druhý typ je charakteristický veľkými bobuľami a plnou chuťou.“ Pivničný majster sa pri výrobe šampanského La Grande Dame zameral práve na jemnejší a delikátnejší druh viniča.

Nová receptúra šampanského zahŕňa zmes plodov zo šiestich oblastí v rámci vinice spoločnosti Veuve Clicquot. Cuveé La Grande Dame Rosé ročník 2008 obsahuje až 14% plodov zozbieraných z oblasti známej ako Cos Colin, ktorá je charakteristická vápenatou pôdou a viničom s vysokým obsahom tanínov, a predstavuje jednu z ikonických parciel vinice. Vinič v rámci tejto časti vinice bol vysadený v roku 1991 a je situovaný na svahu s južnou orientáciou. Percento dozrievania plodov na tejto parcele je výrazne vyššie ako v ostatných častiach vinice. Demarville vysvetlil: „Naším cieľom je dosiahnuť tú správnu koncentráciu tanínov. Plody z tohto hektáru vinice preto zbierame o niekoľko dní neskôr. Keď chcete docieliť vyššiu koncentráciu týchto chemických látok, musíte sa vyzbrojiť dostatočnou trpezlivosťou.“ Celkový zozbieraný objem plodov síce nie je veľký, ale ich šťava je o to hodnotnejšia. Výsledkom jej spracovania je skutočne výnimočné šampanské víno typu rosé.

Rok 2018 predstavuje 200. výročie prvého ružového šumivého vína vyrobeného v rámci prestížnej značky. Príprava tohto nápoja bola v tom období nevídanou inováciou a spočívala v dôslednom miešaní červeného a bieleho vína. V súčasnosti sa síce jedná už o všeobecne akceptovanú procedúru výroby ružového vína, no vinári v minulosti pridávali do svojich zmesí bobule bazy čiernej, ktoré boli v konečnom dôsledku zodpovedné za ružové sfarbenie produktu.

Súvisiace: Najlepšie zamestnanie sveta? Manažér kvality v spoločnosti Moet & Chandon degustuje 50 vín denne

Keď sa v procese dozrievania tohto šumivého vína odstránia z fľaše usadené kvasinky (takzvané odkalenie), do fľaše sa pridáva iba veľmi malá dávka nového vína zmiešaného s cukrom (tzv. dozáž, či pridávanie expedičného likéru). Takýto postup je ideálnym pre prípravu suchých vín tejto značky. Demarville vysvetlil, že medzi týmto procesom a ukončením zretia by mal uplynúť prinajmenšom jeden rok. Povedal: „Otvorenie fľaše počas dozrievania a následné odobratie usadených kvasiniek je pre víno mimoriadnym šokom. Po odkalení ho musíme nechať znovu nadobudnúť rovnováhu.“

Vína s pozmenenou receptúrou sa po prvýkrát objavia na trhu v Spojených štátoch. Do regálov prestížnych predajní by mali doraziť už v priebehu septembra tohto roku.

Zdroj: TheTelegraph, TheDrinksBusiness

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.