Najlepší kaviár na svete už nepochádza z Ruska

Spomeňte Čínu vo vzťahu k akémukoľvek potravinárskemu výrobku a ľudia okamžite znervóznejú. Je tomu tak predovšetkým po medzinárodných incidentoch s mäsom naloženom v bielidle, jablkovou šťavou zriedenou nemrznúcou kvapalinou a píniovými orieškami „nevhodnými na konzumáciu“. Shaun Rein, generálny riaditeľ prieskumnej agentúry China Market Research Group, hovorí: „Krajina je notoricky známa z dôvodu opakovaných škandálov v oblasti kontaminácie potravinárskych výrobkov.“

Spoločnosť Kaluga Queen produkuje a spracúva svoj kaviár zhruba 480 kilometrov juhozápadne od mesta Šanghaj. Všetkých negatívnych asociácií si je veľmi dobre vedomá.

Kaluga Queen spadá pod spoločnosť Hangzhou Qiandaohu Xunlong Sci-tech. Lily Liu, ktorá je marketingovou manažérkou materskej spoločnosti, uvádza: „Našou najväčšou prekážkou je nízka dôvera v bezpečnosť čínskych potravín.“

Súvisiace: Pátranie po perfektnom steaku…

Napriek prevládajúcemu názoru na čínske potravinárstvo, sa spoločnosti Kaluga Queen naozaj darí. Odkedy v roku 2006 vyviezla do sveta svoju prvú plechovku kaviáru, buduje si úctyhodnú základňu fanúšikov. Dnes je popredným dodávateľom kaviáru v 21 z 26 trojhviezdičkových Michelinových reštaurácií v Paríži, medzi ktoré patrí aj podnik Alain Ducasse v hoteli Plaza Athénée. Špecialista na morské plody Eric Ripert podáva čínsky kaviár v reštaurácii Le Bernardine v New Yorku. Letecká spoločnosť Lufthansa ho ponúka v kabínach prvej triedy. Produkty spoločnosti Kaluga Queen boli dokonca súčasťou pokrmu prezidenta Obamu, na summite krajín G20 v roku 2016.

Plechovka kaviáru Kaluga Queen vedľa menovky prezidenta Baracka Obamu na summite G20 v roku 2016.

Väčšina spotrebiteľov si však ešte stále spája čínske značky s lacnými napodobeninami. Z toho dôvodu sa pôvod kaviáru Kaluga Queen iba veľmi zriedka otvorene spomína. Alexandre Petrossian, ktorý je viceprezidentom rovnomennej spoločnosti, predáva produkty Kaluga Queen v podnikových predajniach po celom svete. Krajinu pôvodu však na plechovkách neuvádza. Cena 30-gramového balenia dosahuje v priemere až 150 dolárov.

Petrossian vraví: „Čínsky kaviár sa počas prvých troch rokov veľmi ťažko predával. Bolo náročné presvedčiť ľudí, že sa nejedná o lacný druhotriedny produkt. Samozrejme, existujú aj také, ale naše výrobky sú jednou z najlepších ponúk na trhu.“

Chovný rybník jeseterov na jazere Qiandao v čínskej provincii Če-ťiang.

Vývoznému trhu s kaviárom dlho dominovali Rusko a Irán. Delikátne ikry jesetera získavali z Kaspického mora. Kvôli nadmernému rybolovu v tejto oblasti sa však táto ryba nakoniec zapísala na zoznam ohrozených druhov a produkcia kaviáru začala upadať. Medzeru na trhu postupne vypĺňali krajiny ako Japonsko, Izrael a Čína.

Rein vysvetľuje: „Vývoz čínskeho kaviáru bude narastať predovšetkým kvôli sankciám a obmedzeným dodávkam z Iránu a Ruska. Mnoho reštaurácií bude nakupovať čínsky kaviár kvôli vysokej kvalite, rozumnej cene a veľkému množstvu zásob.“

Spoločnosť Kaluga Queen vyprodukuje ročne až 60 ton kaviáru. Jej predstavitelia tvrdia, že to z nich robí najväčšieho producenta kaviáru na svete. Spoločnosť ponúka päť rôznych druhov, ale podľa Petrossiana sa najlepšie darí druhu Huso Hybrid. Pochádza z kríženca jeseterov druhu Kaluga a Amur (30 gramov sa predáva za cenu 210 dolárov). Ryby sa chovajú v čínskej provincii Če-ťiang, kde nesmrteľné Žlté hory Chuang-šan napájajú jazero Qiandao čerstvou studenou vodou. Každý jeseter má identifikačné číslo a každá plechovka kaviáru má kód, pomocou ktorého môžu zákazníci zistiť farbu rýb, ako aj výsledky ich pravidelných veterinárnych prehliadok.

Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie

Petrossian konštatuje, že aj napriek prísnym opatreniam, každým rokom spoločnosť vykonáva viacnásobné kontroly kvality: „Kontrolujeme kvalitu vody aj zdravotný stav rýb. Chceme si byť istí, že čokoľvek z Číny dovezieme, bude vyhovovať našim štandardom.“ Ochutnávka kaviáru Huso Hybrid potvrdila, že sa jedná o produkt prvotriednej kvality. Veľké šedé ikry majú jemne slanú chuť a úžasnú textúru.

Zoznam špičkových kuchárov, ktorí kupujú kaviár Kaluga Queen, naďalej narastá. Nová reštaurácia Le Comptoir de Pierre Gagnaire v Šanghaji ponúka výrobky spoločnosti Kaluga Queen v rámci viacerých jedál. Jedným z nich je napríklad pomaly varené vajíčko s omáčkou zo šampanského vína. Romain Chapel, ktorý je šéfkuchárom reštaurácie Le Comptoir, uvádza, že „Kaluga Queen v porovnaní s množstvom dovezených produktov má oveľa rafinovanejšiu a čistejšiu chuť“.

Ak však hostí zaujíma, odkiaľ tento skvostný kaviár pochádza, musia sa pýtať.

Zdroj: marketwach
Ponuka prémiových kaviárov značky Kaluga Queen.

Zdroj: Foodrepublic

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.