
Istá pieseň hovorí, že v južnej Kalifornii nikdy neprší. Avšak vo veľmi zriedkavých prípadoch tu dokonca aj sneží. Naposledy sa to potvrdilo v priebehu júna tohto roku, keď sa v rozľahlom podkrovnom priestore v centre mesta Los Angeles konalo jedinečné podujatie.
Prestížne kulinárske umenie sa tu totiž spojilo so svetom luxusného dizajnu a hostí privítalo v rozprávkovo zázračných priestoroch s bohatou snehovou nádielkou a majestátnymi zasneženými borovicami. Tie sa nápadne podobali na stromy v nemeckom Čiernom lese, kde bola v roku 1683 založená spoločnosť, ktorá zorganizovala túto prominentnú akciu. V konečnom dôsledku to bol pohľad na nezaplatenie.

Toto prostredie ako vystrihnuté z iného sveta vykúzlila spoločnosť Gaggenau, ktorá predstavuje uznávaného európskeho výrobcu luxusných kuchynských spotrebičov. Unikátna scenéria slúžila v tomto prípade ako kulisa pre oslnivý kulinársky zážitok, aký Los Angeles dovtedy ešte nezažilo.
Spoločnosť Gaggenau v priebehu troch nocí privítala popredných predstaviteľov dizajnu, architektúry, zábavy, módy a filantropie, ktorí za zišli v dočasne vybudovanom gurmánskom podniku s názvom Restaurant 1683 v Los Angeles, na ktorého čelo sa postavil renomovaný šéfkuchár Daniel Humm. Ten je navyše šéfkuchárom podniku Eleven Madison Park, ktorý obsadil prvú priečku na tohtoročnom zozname 50 najlepších reštaurácií na svete. Aby sme boli spravodliví, musíme poznamenať, že pojem „dočasná reštaurácia“ ani zďaleka nevystihuje mimoriadny rozsah a ambície podniku, v ktorom sa podujatie konalo.
Na zozname hostí veľkolepej prezentácie sa vyskytli špičkoví dizajnéri ako Steven Johanknecht a Roman Alonso z agentúry Commune, Martyn Lawrence Bullard, Mary McDonaldová a architektka Barbara Bestorová; módni návrhári Monique Lhuillier a Scott Sternberg; osobnosti zábavného priemyslu ako Jennifer Salke z Amazon Studios a Dana Walden z Fox Television Group; ale aj herci ako Leonardo DiCaprio, Darren Criss a Roma Downey. Okrem toho sa tu vyskytol rocker Van Morrison, hviezda NBA John Salley a elitu uzatvárali hollywoodske stálice Paris a Kathy Hiltonové.
Spoločnosť Gaggenau sa hrdo prezentovala svojou podporou neziskovej charitatívnej organizácie s názvom Operation Smile a na podujatí v Los Angeles podporila veľvyslancov tejto nadácie, medzi ktorých sa zaradili Brooke Burke, Jennifer Salke, Monique Lhuillier a Tom Bugbee, Roma Downey, Shea a Brian Bowen Smith, Susan Casden, ako aj Erica a Lior Zohar.
Mayer Rus, editor magazínu Architectural Design pre západné pobrežie USA, povedal: „Úprimne ma prekvapila umelecká prepracovanosť tohto prostredia. Bolo to skrátka úplne magické. Mohli by sme povedať, že scenéria do seba každého doslova vtiahla. Táto fráza sa už síce stala otrepaným marketingovým sloganom, ale neviem si predstaviť lepší spôsob, ako opísať tento zážitok. Cítil som sa, ako keby som bol prenesený do iného časopriestoru. Všetko bolo dokonale naplánované – od majestátnych ihličnatých stromov, cez po modelky odeté do tradičných ľudových odevov z oblasti Čierneho lesa, až po zvuky kováčskej dielne, ktoré sa ozývali v pozadí. Obzvlášť zaujímavým doplnkom celkovej surreálnej atmosféry boli gigantické kukučkové hodiny.“

Nezabudnuteľný zážitok začínal hneď po príchode pred historický komplex Cooper Building v centre mesta Los Angeles. Prvým náznakom zvodnej atmosféry celého podujatia bola dlhá tajomná chodba osvetlená sviečkami. Architekt Hendrik Müller zase na najvyššom poschodí budovy premenil podkrovný priestor na „pokojnú zimnú noc v nemeckom Čiernom lese“ – samozrejme nechýbali ani zasnežené stromy, ktoré sa týčili až do výšky takmer siedmych metrov.
Roman Alonso z dizajnérskej spoločnosti Commune uviedol: „Skrytý jedálenský priestor umiestnený v strede celého podujatia bol nakoniec zodpovedný za veľmi dramatické odhalenie. Vizuálne prvky, zvuky a dokonca aj vône celého večera boli jednoducho omamné. Bola to hostina pre ľudské zmysly.“
Hostia si ihneď po príchode na podujatie mohli dopriať remeselné koktaily a šampanské, ktoré sa podávalo pri západe slnka. Následne boli odprevadení do interiéru, kde si posadali za nádherne prestreté stoly, ktoré boli rozmiestnené okolo plne funkčných kuchýň značky Gaggenau, situovaných priamo pod vysokými borovicami. Štylizácia priestoru a pokrmov dokonale odzrkadľovala povahu šéfkuchára Daniela Humma – všetko bolo starostlivo naaranžované, vizuálne ohromujúce a výnimočne atmosférické.
Súvisiace: Značka Gaggenau predstavila novú sériu chladiacich zariadení, ktorá objavuje kultúru života
Vďaka jedinečnému usporiadaniu stolov v priestore si každý zo zúčastnených hostí mohol vychutnať priamy prístup k úžasnému kulinárskemu predstaveniu. Humm na podujatie zverboval svoj tím kuchárov, pričom niektorí pricestovali až z jeho newyorskej reštaurácie, kým ďalší prišli z nedávno otvorenej reštaurácie Nomad v Los Angeles. Spoločne vytvorili skvelé menu pozostávajúce zo šiestich chodov.
Ako predjedlo sa podávalo prvotriedne pripravené vajíčko Benedikt s kaviárom. Potom si hostia vychutnávali unikátne pochúťky ako slimáky, jarný cesnak, netradičné huby a šéfkuchárovu osobnú špecialitu – pečené kura doplnené delikatesou známou ako foie gras.
Popredná architektka Barbara Bestorová v súvislosti s podujatím povedala: „Bolo to dokonalé spojenie luxusného dizajnu a vynikajúceho jedla. Obzvlášť ma oslovili drevené rustikálne stoly a kožené povrchy, ktoré spolu s ďalšími podnetmi oslovovali všetky moje zmysly. A jemné chuťové profily večere boli jednoducho vrcholom dokonalosti.“
Spoločnosť Gaggenau pripravila tento večer ako oslavu mimoriadnej histórie a kultúry značky od jej počiatkov v úlohe výrobcu ručne kovaných predmetov, až po jej súčasný status ikony v rámci moderného kulinárskeho luxusu.
Zdroj: ArchitecturalDigest