Šumivé víno a šampanské vyzerajú rovnako a pokiaľ nie ste skúseným znalcom takýchto nápojov, veľmi pravdepodobne Vám aj rovnako chutia. V žiadnom prípade však nie sú totožné.
V skutočnosti platí, že každé šampanské je tiež šumivým vínom, ale nie všetky šumivé vína je možné označiť za šampanské. To je síce krátke a výstižné vysvetlenie, avšak samozrejme sa za ním skrýva dlhá história.
Väčšina európskych krajín vyrábajúcich víno sa od roku 1891 dohodla na tom, že šampanským sa môže oficiálne nazývať výhradne šumivé víno vyrábané metódou „champenoise“ v historickom francúzskom regióne Champagne. Tento konsenzus bol opätovne potvrdený v rámci Versaillskej dohody v roku 1919, pričom s týmto princípom súhlasili všetci signatári dokumentu. Spojené štáty a Sovietsky zväz boli po roku 1919 jedinými krajinami, ktoré nepodpísali túto dohodu, neboli ani súčasťou dohody z roku 1891 a tak aj naďalej vyrábali svoje domáce šumivé vína, ktoré nazývali označením šampanské. Čo sa týka ruských producentov „šampanského“, tí dokonca vôbec nepoužívali tradičné spôsoby výroby tohto nápoja.
Súvisiace: Najlepšie zamestnanie sveta? Manažér kvality v spoločnosti Moet & Chandon degustuje 50 vín denne
Oblasti mimo legendárneho regiónu Champagne postupne prišli s vlastnými označeniami pre svoje druhy šumivého vína. Ďalšie regióny vo Francúzsku často používajú označenie Cremant, zatiaľ čo v Taliansku je šumivé víno známe ako spumante. V Nemecku je zase populárne označenie Sekt. Sovietske krajiny a neskôr Rusko nazývali svoj produkt ako sovietske šampanské. Niektorí výrobcovia používajú toto označenie ako názov svojej značky ešte aj v súčasnosti, ale ako také nemôžu predávať svoje šumivé víno na území Európskej únie.
Väčšina amerických výrobcov šumivých vín sídli v štáte Kalifornia a jedná sa o potomkov prisťahovalcov z Európy, ktorý na nový kontinent dorazili koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Keď v tomto štáte rozbehli vinohradnícku produkciu, pre svoje výrobky veľmi často používali názvy, na ktoré boli zvyknutí aj vo svojej domovine. Nie je preto prekvapením, že na trhu sa objavovali vína s označením ako napríklad „kalifornské šampanské“.
Nie je ťažké predstaviť si, že francúzskym výrobcom sa takýto prístup nepozdával a proti nesprávnemu označovaniu šumivých vín vo svete protestovali viac ako celé storočie. Amerických producentov to príliš neznepokojovalo, čo sa však zmenilo vo chvíli, keď niektoré americké výrobky – vrátane ďalších kalifornských vín, bourbonov z Kentucky a whisky z Tennessee – začali získavať celosvetovú reputáciu za svoju výnimočnú kvalitu. Miestni výrobcovia si vtedy uvedomili, že potrebujú ochraňovať svoje značky a výrobný proces. V roku 2006 bola uzavretá dohoda, ktorá výrobcom zo Spojených štátov síce dovoľovala uvádzať „zovšeobecnené“ označenia ako „šampanské“, avšak s podmienkou, že každý producent okrem toho musel na svojom výrobku uvádzať skutočnú lokalitu, kde bolo dané šumivé víno vyrobené.
Súvisiace: Čo by ste mali vedieť pred nákupom šampanského
Na území USA v súčasnosti pôsobia dve značky – Korbel a Andre, ktoré môžu legálne nazývať svoj produkt „kalifornským šampanským“, avšak nie jednoducho „šampanským“. Šumivé vína však pod týmto označením nemôžu vyvážať do Európy – ani napriek tomu, že európski milovníci skutočného šampanského by si takýto produkt s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak nekúpili. Výrobcovia zo Spojených štátov, ktorí začali vyrábať víno po roku 2006, prípadne tí z nich, ktorí označenie „šampanské“ nepoužívali v čase uzavretia dohody, vôbec nemôžu svoje produkty predávať pod týmto označením. Väčšinou tak svoje fľašované nápoje propagujú jednoducho ako „šumivé víno“.
Rovnaký princíp patrí napríklad aj v Nemecku, kde si výrobca nemôže dovoliť jednoducho založiť liehovar a predávať svoj produkt pod označením „bavorský bourbon“ – bourbon je totiž z právneho hľadiska nápojom certifikovaným výlučne pre amerických producentov a všetky „bourbony“ vyrábané mimo USA sú od roku 1964 zakázané.
Zdroj: Glass of Bubbly, Le Figaro