Keď destiláreň Old Midleton v írskom grófstve Cork zatvorila svoje brány v roku 1975, spolu s ňou zo sveta vymizlo niekoľko sudov skúšobných odvarov whisky. Pred verejnosťou tak boli ukryté po dobu viac ako 45 rokov. Aktuálne už je však všetko inak.
V utorok večer sa v londýnskej budove The Old Session House uskutočnila stretávka whisky nadšencov, na ktorej prebehla oslava nedávneho objavu nesmierne vzácnej kolekcie whisky pochádzajúcej z destilárne Midleton. Na základe informácií o roku jej výroby je pritom možné konštatovať, že ide o najstaršiu kolekciu tohto nápoja vôbec.
Jej prvým druhom je 45-ročná whisky s pevným jadrom z rašeliny a sladu, ktorá bola vytvorená v roku 1974 bývalým majstrom destilovania Maxom Crockettom.
Prezentovaná v karafe z ručne fúkaného skla Waterfordskej sklárne a predstavená v upravenej verzii dreveného suda bola vyrobená iba v limitovanom počte 48 kusov fliaš. Cena tohto vzácneho zázraku sa pritom pohybuje vo výške 37 000 eur.
„Maximálny unikát“
Brian Nation, ako vedúci destilatér spoločnosti Irish Distillers (ktorá vyrába miešanú whisky Midleton Very Rare), uviedol: „Jedná sa o skutočne unikátnu whisky. Pôvodne bola súčasťou série tzv. inovačných skúšok a preto nebola nikdy masovo produkovaná pre potešenie verejnosti a dokonca ani opätovne vyrobená.“
Súvisiace: Umelý jazyk na ochutnávanie whisky so schopnosťou identifikovať falšovaný alkohol
Po viac ako 45 rokoch dozrievania je pritom zrejmé, že pôvodná hodnota objemu alkoholu v nej neostala rovnaká. V priebehu času stratila až 87% svohho objemu, čím však radikálne navýšila svoju cenovú hodnotu.
Ako Nation konštatoval: „Jej vôňu je možné prirovnať k zemitému podtónu čerstvej rašeliny, čo mi nesmierne pripomína vôňu kože. Avšak po istej chvíli prichádza zaujímavý obrat, ktorý je spôsobený citrusovými tónmi. Osobne by som ich priradil grapefruitu. Vďaka sudu z čerešňového dreva navyše získate dojem, že cítite zrelý medový melón v kombinácii s červenými bobuľami.“
Efekt „okamžitého bohatstva“

Ochutnávanie dobrej whisky je ako preskakovanie kameňov v jazere.
Prvý dúšok rozčerí hladinu, na čo sa následne rozvlnia jednotlivé vlny chutí. Stále však existujú nedotknuté hĺbky, ktoré je potrebné prebádať.
Objem alkoholu whisky Midleton Very Rare v zapečatenom sude je na hodnote 51,2%. Je dôležité pamätať na to, že ak chceme patrične oceniť jemnosť destilátu a jeho celkovú chuť vo svojej pôvodnej sile, je potrebné ochutnávať ho neriedený.
Nation to nazval efektom „okamžitého bohatstva“. Pôvodné korenisté chute sa totižto nástupom chute sladového jačmeňa pomaly zjemňujú. Ako konštatoval: „Aj pri takejto zmesi preto dostávame úžasne sladkú chuť z niečoho, čo by som opísal ako sladké drievko, jačmenný cukor a dokonca aj náznaky medu. No konkrétne táto sladká chuť je spôsobená jemným akcentom šerbera. Všetko sa to pritom deje na pozadí tzv. „vypáleného dubu“.“
Posledné kvapky každého dúšku vyprchávajú z chuťových buniek len pomaly, vďaka čomu je možné vychutnávať si pôvodnú korenistú chuť konkrétnej whisky a taktiež aj sladový jačmeň. Nič na tom nezmení ani pridanie kvapky vody do pohára.
Ako Nation uviedol: „Tento akt riedenia do istej miery tlmí alkohol a povoľuje ostatným chutiam vyjsť na povrch. Navyše, keď sa tak komplexná a vyvážená whisky ( ako táto ) usadí v pohári na dlhší čas a ohreje sa na izbovú teplotu, odkryjú sa jej ďalšie nepoznané chute. Podľa môjho názoru je preto nesmierne úchvatné sledovať celý proces vývoja takéhoto destilátu.“
„Tekutá história“

Archivárka spoločnosti Irish Distillers – Carol Quinnová, uviedla: „Mnoho ľudí používa frázu „tekutá história“ takmer na dennej báze, no podľa môjho názoru je hodná takéhoto pomenovania jedine táto whisky. Domnievam sa, že vidieť na vlastné oči niečo, čo bolo na tak dlhý čas ukryté pred svetom, je nesmierne výnimočné.“
Jedným z najpozoruhodnejších prvkov tejto kolekcie whisky je podľa Quinnovej to, že jej základom je rašelinový slad. Ako uviedla: „Tradičná írska whisky je zmesou sladového a nesladového jačmeňa. Avšak táto whisky je zložená výhradne zo sladu, a to dokonca rašelinového, čo je mimoriadne nezvyčajné.“
Daný nápoj sa pritom stal súčasťou prvého balíčka whisky z tejto kolekcie, ktorý bude na trhu predstavený už v priebehu tohto roka. Celkovo sa však vytvorilo až šesť takýchto unikátnych balíčkov, vďaka čomu bude raritná kolekcia whisky dostupná na predaj až do roku 2025. Vek predávaného nápoja sa tak bude v priebehu svojho predaja pohybovať v rozmedzí od 45 do 50 rokov. V roku 2025 pritom oslávime aj 200. narodeniny už zaniknutej destilárne Old Midleton.
Počas prvého predstavenia na trhu bude k dispozícii 44 fliaš v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Francúzsku a Írsku, zatiaľ čo dve fľaše budú ponúknuté na predaj iba prostredníctvom online systému hlasovania The 1825 Room, ktorý je programom členov kolekcie Midleton Very Rare.
Pre tých, ktorí sú však o niečo skromnejší, má kolekcia Midleton Very Rare aj cenovo dostupnejšie masovo produkované whisky, ktorých cenová hodnota sa pohybuje v rozmedzí od 180 do 310 eur.
Súvisiace:
Ako vzniká vzácna whisky značky Glenfiddich
Najlepšie whisky na svete
Hlavný ambasádor značky írskej whisky a bývalý barman v mnohokrát ocenenom londýnskom podniku Dandelyan Ronan Collins sa udalosti ochutnávania whisky zúčastnil taktiež, avšak vo svojej klasickej pozícii barmana, ktorý namiešaval koktejly špeciálne pripravené a navrhnuté pre túto udalosť.
Uviedol, že jeho obľúbenou whisky je Barry Crocket Legacy, pretože má „príjemnú olejovitú konzistenciu a obsahuje aj trochu bieleho korenia.“ Rovnako je podľa neho možné všimnúť si v nej aj chute čerstvej mandarinky a pomaranča.
V rozhovore Quinnová nakoniec dodala: „Toto je prvý krát, čo ochutnávam kolekciu Silent Distillery Collection. Cestovala som sem až z Írska, aby som sa tejto udalosti mohla zúčastniť. Jednoducho som si to nemohla nechať ujsť. Mohlo by sa totižto stať, že daná udalosť bude mojou jedinou príležitosťou na ochutnanie tohto delikátneho historického nápoja.“
Zdroj: Yahoo