Čínsky dopyt po luxuse znižuje zásoby šunky v Španielsku

Luxusná španielska šunka jamón ibérico.

Čínsky trh luxusu pred piatimi rokmi utrpel závažnú ranu, keď sa prezident Xi Jinping snažil skoncovať s korupciou v krajine. Jeho zákrok mal za následok pokles v dopyte po prémiových produktoch, medzi ktoré sa zaradili víno, hodinky a kabelky. Obzvlášť veľké straty vznikli aj na trhu s luxusnými liehovinami. Prestížne balené fľaše s tradičným alkoholom – Baijiu boli totiž obľúbeným darom medzi ľuďmi, ktorí boli nejakým spôsobom zapojení do politickej korupcie.

V súčasnosti je luxusný trh v Číne opäť na vzostupe. Tentokrát však nie vďaka skazeným politikom a zbohatlíkom s pokrivenými morálnymi hodnotami. Za zvyšujúcim sa dopytom po luxusných výrobkoch v súčasnosti stojí neustále narastajúca stredná trieda obyvateľstva. Jedným z populárnych luxusných artiklov je napríklad vysoko kvalitná šunka, ktorej cena predstavuje až 200 dolárov za pol kilogramu.

Magazín The Guardian uvádza, že čínski spotrebitelia si v poslednej dobe obľúbili šunku známu ako jamón ibérico, ktorá pochádza zo špeciálnej rasy čiernych iberských ošípaných. V dôsledku narastajúceho dopytu sa zásoby tejto delikatesy v Španielsku, odkiaľ pochádza, postupne vyčerpávajú. Výnimočnosť jamón ibérico de bellota spočíva predovšetkým v dlhom procese zrenia, ktorým musí prejsť bravčové mäso, aby sa z neho stala pravá iberská šunka.

Čierne iberské ošípané sa chovajú v Španielsku a k dispozícií majú výbeh o rozlohe dvoch hektárov. V otvorenej krajine spásajú trávu, rastliny a vyhľadávajú najmä žalude (po španielsky „bellota“). Táto zložka jedálnička ošípaných je kľúčovým faktorom, pretože vysoký obsah tuku v žaluďoch dodáva iberskej šunke jej charakteristickú mramorovú textúru. Po spracovaní je stehno ošípanej konzervované pomocou soli a následne ja zavesené do sušiarne po dobu dvoch až štyroch rokov. Tento časovo náročný proces vedie k umocneniu prirodzenej chuti mäsa.

Súvisiace:
Cena hľuzoviek sa zdvojnásobila na $3 200 za libru
Najlepší kaviár na svete už nepochádza z Ruska

Čína v súčasnosti dováža veľké množstvá iberskej šunky a poprední šéfkuchári v tejto krajine sa zároveň učia, ako ju správne servírovať. Šunka jamón ibérico je totiž opradená tradíciou, ktorá nekončí pri zvesení šunky z hákov v sušiarni. Pred porciovaním musí byť umiestnená na špeciálne prispôsobený držiak. Až potom z nej môže zručný kuchár krájať tenké plátky pomocou dlhého noža. Tuk, ktorým je luxusná šunka popretkávaná, je príliš mäkký na to, aby sa dal vhodne krájať mechanickým krájačom.

Roberto Batres, ktorý do Číny vyváža šunku, víno a olivový olej, vraví: „V Číne už vznikla odborná škola, ktorá sa zameriava na správne rezanie šunky a taktiež aj profesionálne asociácie v tomto odbore. To je znamením miery, do ktorej tento produkt prenikol na miestny trh.“

Nie je to po prvýkrát, čo si Čína požičala kulinárske delikatesy z európskej kultúry a následne im prispôsobila svoj trh. Táto krajina je v súčasnosti najväčším dovozcom vín z oblasti Bordeaux, čo spôsobuje všeobecné zvyšovanie ich ceny. Čínski investori však zašli ešte o krok ďalej a nekupujú iba fľaše luxusného vína, ale celé vinice. Čoskoro snáď zistíme, či si aj španielsku šunku obľúbia dostatočne na to, aby začali skupovať celé stáda ošípaných.

Zdroj: The Guardian, The Telegraph

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.