Čo by ste mali vedieť pred nákupom šampanského

Spoločný pohár šampanského je výborným spôsobom ako zavŕšiť romantický výlet v Paríži, osláviť výročie či spečatiť zásnuby.

Nie všetko, čo má bublinky, je šampanským. Môžeme Vám prepáčiť, ak podávate namiesto pravého šampanského na svojom večierku lacnejšie šumivé víno. Určite nikto neodmietne Vašu pohostinnosť ani za takýchto podmienok. Treba tiež uznať, že vo svete sa nachádza niekoľko druhov šumivých vín, ktoré sa kvalitou poľahky vyrovnajú ikonickému šampanskému. Keď sa však medzi Vašimi priateľmi vyskytuje na slovo vzatý odborník, ktorý vraští obočie nad tým, čo ste mu práve naliali do pohára, nezúfajte. Ponúkame Vám krátku inštruktáž, ktorá Vás oboznámi so základnými kategóriami „bublinkových“ vín.

Šampanské

To pravé pochádza jedine z regiónu Champagne v severovýchodnom Francúzsku. Výrobcovia vína z tejto oblasti boli natoľko úspešní v propagácii svojho produktu, že pojem „šampanské“ sa stal synonymom pre bublinky. Tento marketing a ocenenie výrobku boli zároveň dôvodom skutočnosti, že šampanské sa začalo považovať za luxusný nápoj večierkov a osláv, nie každodenný doplnok večere. Šampanské je výnimočné vďaka procesu sekundárnej fermentácie, ktorá prebieha priamo vo fľaši a je zodpovedná za vznik charakteristických bubliniek. Táto metóda dáva vznik príznačnému „prúdu“ bubliniek, ktorými je známe pravé šampanské. Zároveň pomáha pri zabezpečení výraznejšej chute. Tú nie je možné dosiahnuť fermentáciou vo fermentačných nádržiach, v ktorých sa pripravujú niektoré lacnejšie varianty šumivých nápojov. Mnoho šumivých vín po celom svete sa pridržiava metodiky vinárov z regiónu Champagne, tento popis sa teda vzťahuje aj na ďalšie produkty.

Pravé šampanské víno pochádza z oblasti Champagne na severovýchode Francúzska, ktorá je posiata rozľahlými vinicami.

Väčšina druhov šampanského sa vyrába z troch odrôd hrozna: chardonnay, pinot noir a pinot meunier. Posledné dve odrody sú červené, ale keďže šťava sa v procese výroby vína okamžite oddeľuje od kože bobúľ, ktorá obsahuje farebné pigmenty, výsledné vína majú slamovožltú farbu. Druh blanc de noirs predstavuje biele víno vyrobené z červeného hrozna, často len odrody pinot noir. Naproti tomu víno blanc de blancs je vyrobené výhradne z odrody chardonnay a výsledkom je takmer vždy vynikajúci produkt.

Súvisiace: 20 najlepších vín sveta

Typická fľaša zvyčajne obsahuje víno, ktoré je zmesou vín vyrobených v priebehu niekoľkých rokov. Takéto vína sa označujú pojmom „nonvintage“, prípadne „multi-vintage“. Opakom sú takzvané archívne vína („vintage“), ktoré pochádzajú z jedného zberu. Výrobcovia udržiavajú určitý objem vína v rezerve, aby tak dodali zmesi konzistenciu a charakter veku. Iba počas rokov s výnimočne dobrou úrodou „deklarujú“ archívne ročníky a vína z týchto rokov nemiešajú s vínami z rezervy.

Hlboko vo vínnej pivnici vinárstva Krug.

Prevažná väčšina šampanského sa vyrába v takzvaných „vinárskych domoch“, ktoré nakupujú hrozno od menších poľnohospodárov. Práve do tejto kategória patria známe značky ako Veuve Clicquot, Mumm, Ruinart, Bollinger a Moët & Chandon. Na týchto vínach nie je nič zlé a mnohé z nich sú skutočne fantastické. V posledných 10 či 15 rokoch sa však rozvíja trend, v rámci ktorého narastá popularita takzvaných „pestovateľských“ vín. Jedná sa o produkty, ktoré vyrába priamo poľnohospodár spravujúci vinicu. Tieto vína údajne vo väčšej miere odzrkadľujú charakter miesta svojho pôvodu a osobnosť konkrétneho vinára. Veľmi často dosahujú na trhu vysokú hodnotu. Uprednostnenie vinárskych domov či zberateľských vín je spravidla otázkou ideológie a vkusu individuálneho spotrebiteľa. Niektorí milovníci konzumujú vína výhradne z jedného zdroja, iní ich obľubujú všetky.

Vinárstvo Bollinger oslávilo 50. výročie postavy Jamesa Bonda s limitovanou edíciou šampanského Bollinger Grande Annee 2002.

Vo svete vína sa objavuje ešte jeden zásadný trend. Šampanské sa stáva čoraz suchším. Suché šampanské víno, ktoré sa nazýva pojmom brut (obsah cukru nižší než 15 g/l), je na aktuálnom trhu doplnené aj o varianty brut nature (obsah cukru pod 3 g/l) a extra brut (obsah cukru medzi 0 g/l a 6 g/l). V súčasnosti je pomerne náročné nájsť v obchodoch sladší druh známy ako polosladké víno či demi sec (obsah cukru medzi 33 g a 50 g/l).

Obstojné šampanské môžete aktuálne kúpiť už za cenu 30 dolárov. Dobrým príkladom je značka Nicolas Feuillatte. Cena dobrého šampanského sa pohybuje v rozpätí od 40 dolárov až po trojciferné sumy. Hodnota niektorých najluxusnejších druhov Vám však môže vyraziť dych.

Crémant

Pojmom crémant sa tradične nazýva šampanské víno, ktoré pochádza z francúzskych vinárstiev mimo regiónu Champagne. Do tejto kategórie patria spravidla druhy šampanského z oblastí Bourgogne (Burgundsko), Loire či Alsace. V súčasnosti tiež narastá popularita šumivého vína crémant de Bordeaux. Crémant môže mať naozaj výbornú chuť a zvyčajne je omnoho lacnejšie ako šampanské z regiónu Champagne. A to aj napriek tomu, že oba produkty sa pripravujú totožným spôsobom.

Zamestnanec vinice kontroluje fľaše šampanského AOC Crémant de Bourgogne v pivniciach vinárstva Bailly LaPierre vo francúzskom meste Saint-Bris-le-Vineux.

Cava

Španielska odpoveď na šampanské sa tiež pripravuje zapojením druhotnej fermentácie vo fľaši, ale základnou surovinou sú samozrejme španielske odrody hrozna. Medzi najčastejšie používané patria xarel-lo, parellada a macabeo. V niektorých prípadoch sa do zmesi dostane istý objem odrody chardonnay a niektoré červené odrody prispievajú k povahe ružových vín. Šampanské druhu cava môže tiež dosahovať vysokú hodnotu a niekedy dokonca dokáže zmiasť aj nadšenca produktu z regiónu Champagne, ktorý nevenuje degustácii dostatočnú pozornosť. Vyskúšajte zaujímavý experiment.

Súvisiace: Cabernet Sauvignon z roku 2015 je najdrahším vínom v histórii – za $350 000

Kúpte si kvalitné a relatívne lacné šampanské cava – napríklad všeobecne dostupnú značku Segura Viudas. Zároveň si zaobstarajte luxusné víno značky Raventos, ktoré je na trhu o niečo vzácnejšie. Šampanské z vinice Raventos zvyčajne nespadá do kategórie cava a je porovnateľné s pravým šampanským v oblasti kvality aj ceny. Degustujte ho spolu so značkou Segura Viudas. Okamžite pochopíte, že španielske vinárstva sú schopné vyprodukovať vysoko kvalitné šumivé nápoje na oboch koncoch cenového spektra.

Franciacorta

Tento druh šampanského pochádza z Talianska a pôvodnému produktu z regiónu Champagne sa vyrovná metódou výroby, kvalitou aj cenou. Franciacorta sa však vyznačuje ovocnými arómami, pričom pravé šampanské je charakteristické vysokým obsahom minerálov a mierne korenistou príchuťou.

Vzdávame vďaku rodine, jedlu a dobrému vínu. Tip: Franciacorta dokonale ladí s moriakom.

Prosecco

Tento známejší druh talianskeho šampanského sa vyrába inou metódou. Druhotná fermentácia totiž prebieha v tlakových nádržiach, nie vo fľašiach. Bublinky prosecca sú jemnejšie a neodrazia sa na Vašej peňaženke zďaleka tak výrazne, ako bublinky pravého šampanského. Považujte ho za akéhosi prívetivého a neformálneho bratranca produktu z regiónu Champagne. Kvalita tohto šampanského sa vyznačuje vysokou variabilitou. Na trhu sú dostupné jemné a nevýrazné arómy, ale aj znamenité ovocné príchute.

Prosecco sa podávalo aj na 50. ročníku vinárskeho podujatia Vinitaly, v talianskom meste Verona.

Petillant-naturel, teda pet-nat

Týmto pojmom sa v podstate označuje akýkoľvek produkt vyrobený tradičnou francúzskou metódou produkcie šumivého vína, ktorá sa tiež nazýva ako „methode ancestrale“. Tento postup výroby sa v súčasnosti teší obrovskej popularite. Šampanské vína z kategórie pet-nat sú obzvlášť obľúbenými medzi príslušníkmi generácie milénia.

Súvisiace: Najlepšie zamestnanie sveta? Manažér kvality v spoločnosti Moet & Chandon degustuje 50 vín denne

Fľaše sú spravidla zapečatené korunkovým uzáverom a tak neponúkajú slávnostné vystreľovanie korku. Pri popíjaní vína pet-nat sa však budete cítiť rovnako prestížne ako Váš kolega, ktorý si vychutnáva pravé pestovateľské šampanské druhu brut nature.

Zdroj: Readers digest

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.