
Slovo gurmet (z francúzskeho slova gourmet) sa používa na označenie vynikajúceho jedla, osoby, ktorá toto jedlo oceňuje, alebo reštaurácie či miesta, kde si ho môžete kúpiť alebo pripraviť. Vo všeobecnosti pojem gurmet nie je ani tak o jedle ako skôr o osobe. V slovenčine sa význam tohto slova nesprávne zamieňa s pojmom gurmán (francúzsky gourmand), ktoré však vo francúzštine označuje pažravého človeka.
Čo je gurmet?
Pridaním slova gurmet k akémukoľvek pokrmu alebo nápoju mu pridáva prvotriednu kvalitu a robí ho žiadanejším. Často sa však používa pričasto a nesprávne. Tu je pár bežných spôsobov, ako správne použiť tento termín. V skratke, pojem gurmet môže označovať:
- niekoho, kto je znalcom dobrého jedla a nápojov
- jedlo tej najvyššej kvality a chute, precízne pripravené a predvedené rafinovaným spôsobom
- reštauráciu a jej šéfkuchárov, kde sa jedlo pripravuje a podáva, za dodržania najvyšších štandardov kvality
- predajňu, ktorá skladuje a predáva vysokokvalitné, jedinečné alebo ťažko dostupné ingrediencie, potrebné na prípravu labužníckych jedál
- kuchyňu, ktorá je vybavená všetkými profesionálnymi spotrebičmi, kuchynskými potrebami a dostatočnými skladovacími priestormi
Kto je gurmet?
Gurmet nevidí jedlo ako prostriedok na uspokojenie hladu. Pre tzv. gurmeta je jedlo umenie. Tento nadšenec jedla má rád luxus v konzumácií. Gurmet si vychutnáva jedlo, jeho prípravu alebo prezentáciu. Niektorí dokonca objavujú dejiny a antropológiu jedla, ktoré konzumujú. Gurmet pripravuje jedlo starostlivo a pomaly a zvyčajne ho aj pomaly konzumuje. Často vyhľadáva miesta, ktoré ponúkajú informácie navyše o pôvode jedla, majú tie najkvalitnejšie ingrediencie, pripravujú a podávajú jedlá luxusným spôsobom. Osobu, ktorú by sme pred niekoľkými rokmi označili týmto termínom, dnes mnohí označujú anglickým termínom “foodie.“
Čo je gurmet jedlo?
Gurmet jedlo – označuje jedlo a nápoje, ktoré si na prípravu vyžaduje výnimočnú pozornosť. Často sa pripravuje na nezvyčajných miestach a jeho ingrediencie sú nezvyčajné a ťažko dostupné v bežných obchodoch s potravinami, a ak áno, tak v obmedzenom množstve a len zriedkakedy sú exportované mimo svojho miesta pôvodu, alebo dostupné iba krátku dobu v priebehu roka. Niektoré, ako napríklad hľuzovky, sa musia zbierať nadivoko a nedajú sa vypestovať. Tieto jedlá sú preto jedinečné chuťou aj textúrou.
Gurmet ingrediencie môžu byť zaujímavou zmesou byliniek a korenín pridaním chuti do jedál, ktoré sa zvyčajne nedochucujú. Napríklad citrónový olivový olej, čierny hľuzovkový balzamikový ocot a Calvi ocot z bieleho vína sú jedinečné zmesi, inak jednoduchých ingrediencií.
Gurmet ingrediencie môžete nájsť v gurmet sekcii obchodu s potravinami, alebo v samostatných gurmet obchodoch. Niektoré obchody majú klasické syry v uličke s mliečnymi produktami, ale gurmet syry v časti s kvalitnými alebo dovozovými syrmi.
Gurmet obchod má často na sklade ingrediencie najvyššej kvality z celého sveta, a to vďaka špeciálnym kontaktom, ktoré mu pomáhajú dovážať jedlá, ktoré nie sú zvyčajne v danej oblasti dostupné. S takýmito obchodmi sa dá často dohodnúť na objednávke želaných produktov. Navyše, takéto obchody majú často v ponuke aj špeciálne spotrebiče, potrebné na prípravu týchto špeciálnych jedál.
Čo sú gurmet reštaurácie a šéfkuchári?
Gurmet reštaurácie pripravujú jedlá z najkvalitnejších ingrediencií a bezchybnou technikou. Môžu podávať jedlá, ktoré lahodia chuťovým bunkám, alebo prinášajú zmenu v tradičných jedlách. Napríklad burger “Gourmet mac and cheese” môže obsahovať Gruyere – syr, ktorý sa vyrába výnimočne vo Francúzsku a Švajčiarsku. Hovädzie jedlo, ako krabom plnený filet mignon s omáčkou z whiskey a celým korením je gurmet, pretože omáčka a plnka sú jedinečné a podčiarkujú samotnú chuť steaku filet mignon.
Gurmet šéfkuchár je mimoriadne zručný v príprave jedál a používaní tých najlepších ingrediencií. Takisto by mal mať talent na tvorbu nových jedál, používať inovatívne techniky a byť zručný v tom, ako prezentuje jedlo na tanieri.
Čo je gurmet kuchyňa?
Gurmet kuchyňa je vybavená profesionálnymi spotrebičmi a armatúrou, ktoré sú často usporiadané tak, aby uľahčili proces prípravy jedál. Môže mať napríklad plynový sporák so šiestimi varnými platňami plus ohrevnú zásuvku, s výkonným digestorom a s vysokou vodovodnou batériou na ľahšie plnenie hrncov vodou. Skrinky poskytujú dostatok miesta pre všetky spotrebiče, náradie, kuchynské potreby a zásoby. Gurmet kuchyňa má takisto dostatočne veľkú kuchynskú dosku na prípravu jedla.
Zdroj: Thespruceeats