Kevin Morrisey je v súčasnosti hlavným vinárom vinice Ehlers Estate, ktorá sa nachádza v údolí Napa Valley (v oblasti Svätá Helena), americkom štáte Južná Karolína. Jeho počiatočným snom však bolo režírovať hollywoodske filmy. Vyrastal v meste Media pri Philadelphii a svoj sen si začal plniť v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia, keď sa prihlásil na štúdium v rámci filmovej a televíznej fakulty na prestížnej Univerzite v New Yorku. Tu získal mnoho životných lekcií, no snáď najdôležitejšou bola skutočnosť, že štúdium na tejto škole je prehnane drahé. Keď sa mu podarilo nahromadiť neudržateľné dlhy, rozhodol sa zanechať školské lavice a vstúpiť do sveta zárobkovo činných. Zameral sa na filmový priemysel a bol ochotný prijať akúkoľvek pozíciu. Spočiatku sa zamestnal ako elektrikár, neskôr ako kameraman. Keď sa nepodieľal na natáčaní, budoval kulisy, prenášal krabice, vytváral špeciálne efekty a staval koľajnice pre kamerové pojazdy. Kvôli práci cestoval medzi mestami Los Angeles, New York a Paríž.
Po desiatich rokoch vyčerpávajúcich skúseností sa rozhodol zmeniť svoj život. Počas strednej a vysokej školy pracoval ako kuchár v niekoľkých reštauráciách, ale veľmi rýchlo si uvedomil, že kariéra šéfkuchára ho neláka. Z tohto dôvodu upriamil svoju pozornosť na svet vína. Na Kalifornskej univerzite v meste Davis následne absolvoval magisterské štúdium, vďaka ktorému zvládol úspešne spravovať vlastné vinárstvo. Prirodzene, nevyhol sa niekoľkým prekážkam a neúspechom. Nakoniec však pochopil, že režírovanie filmov a výroba vína majú viac podobností, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Či už servírujete svoj produkt na striebornom plátne alebo na luxusnom stole, musíte ľuďom ponúknuť niečo, čo si dokážu vychutnať. Kevin Morrisey nám odpovedal na niekoľko otázok a podelil sa so svojimi skúsenosťami.
Súvisiace: Cabernet Sauvignon z roku 2015 je najdrahším vínom v histórii – za $350 000
Čo má teda spoločné produkcia filmov a výroba vína?
„V oboch prípadoch musíte docieliť, aby talentovaní ľudia skutočne spolupracovali a zdieľali jednu víziu. Potrebujete tiež ingrediencie vysokej kvality. Či už sa jedná o vynikajúci scenár a hercov, alebo prvotriedne vinice a dobrú pôdu. Veľmi dôležité je samozrejme venovať pozornosť detailom. Rovnako sa musíte pripraviť na nespočetné hodiny tvrdej práce. Musíte veriť svojej intuícii, zamerať sa na konkrétny cieľ a neustále posúvať hranice. Keď zo seba vydáte všetko, zákazník posúdi Vašu hodnotu. Obe odvetvia si vyžadujú veľké množstvo peňazí a času, sú plné stresu a ponúkajú možnosť úžasných večierkov.“
Počas štúdia na Kalifornskej univerzite ste sa dostali na stáž vo francúzskom vinárstve Château Pétrus, ktoré patrí medzi najprestížnejšie na svete. Ako sa Vám to podarilo?
„S manželkou obaja hovoríme po francúzsky a milujeme takmer všetko, čo pochádza z tejto krajiny. Jednoducho som si zaumienil, že za každú cenu musím absolvovať stáž vo francúzskej vinici. Vedel som, že Christian Moueix, legendárny vinár vinárstva Pétrus, niekedy prijíma stážistov práve z Kalifornskej univerzity. Samozrejme, podal som prihlášku na viaceré miesta. Mal som už za sebou vzdelanie v masmediálnom odbore, takže som spravil jedinú logickú vec – rozposlal som životopisy a motivačné listy, následne som telefonoval do oslovených inštitúcií, opätovne som ich oslovoval, nechával som im odkazy, faxy a znovu dookola telefonoval. Neuvedomil som si, že mimo zábavného priemyslu je takýto posadnutý prístup pomerne ojedinelý. Tesne pred Veľkou nocou mi zdvihol telefón samotný pán Moueix a povedal: „Áno, môžete prísť pracovať do mojej vinice, len mi už nevolajte!“ V ten večer sme to poriadne oslávili.“
Aký vplyv mali skúsenosti z vinice Pétrus na Vašu vinársku filozofiu?
„Bola to stáž, ťažká manuálna práca, ale bolo to úžasné. Zrazu som bol v prvej lige. A stretával som sa so skutočne výnimočnými ľuďmi. Neviem vymenovať všetko, čo som sa tam naučil. Ale snažil som sa absorbovať každý detail. Dodnes je tento pobyt súčasťou mojej osobnej encyklopédie skúseností. Ešte aj teraz cítim chuť hrozna, ktoré sme vlastnoručne oberali a arómu každého druhu vína, ktoré sme potom vyrobili. V pamäti mi utkveli najmä vína z oblastí Pomerol a Saint-Émilion, ktoré sme pili každý deň pri obede a večeri.“
Svoj prístup k obrábaniu pôdy a výrobe vína ste opísali ako „holistický“. Čo to znamená?
„Jedná sa o prístup, ktorý uznáva, že každá naša činnosť súvisí so všetkým ostatným. To znamená, že sa snažím investovať do svojej vinice čo najviac pozitívnej energie. A nemám na mysli žiadnu ezoteriku, ale vlastnú svedomitú prácu, vysádzanie organických krycích plodín, zakladanie vtáčích hniezd, vysádzanie slnečníc a budovanie životného prostredia pre prospešné druhy hmyzu, zaorávanie organického kompostu a tak ďalej. Každá z týchto činností vplýva na viac než len moju vlastnú pôdu. Obohacujeme tak celú planétu a všetkých ľudí, ktorí na nej žijú. Tiež musím pamätať na to, že vyrábam istý produkt a žiadam od svojich klientov, aby ho konzumovali. To obnáša určitú dávku zodpovednosti. Máte dobrý pocit z nákupu týchto vín, radi ich pijete a s radosťou sa s nimi delíte so svojimi blízkymi. To je spôsobené práve tým, že do nich vkladáme svoje úsilie a dávame im účel. Tak dobre, myslím, že už zachádzam do ezoteriky.“
Vinicu Ehlers Estate vlastní trust, ktorý založili francúzski podnikatelia a filantropi Jean a Sylviane Leducq. Prečo si vybrali práve oblasť Svätá Helena a presadzujú určitý spôsob, ktorým má byť vinárstvo spravované?
„Vybrali si Svätú Helenu, pretože mali možnosť kúpiť tak naše prvotriedne vinice. Navyše sme už v tom čase mali vysadené viaceré odrody viniča z oblasti Bordeaux. Chceli sa totiž postarať o produkciu vína, ktoré sami obľubujú. Malo sa jednať o ich záľubu počas dôchodku. Považujem za svoju povinnosť vyrábať víno čo najvyššej kvality. Máme zavedené isté štandardy v každej fáze našej produkcie. Staráme sa o svojich zákazníkov s láskou a úctou a rovnako pristupujeme aj k samotnej pôde. Prirodzene, takým istým spôsobom jednáme aj so svojimi zamestnancami. Ako bude vyzerať táto spoločnosť a značka o 20, 50 či 100 rokov? Jean a Sylviane chcú, aby som sa riadil ideálnou odpoveďou na túto otázku.“
Súvisiace: Najlepšie zamestnanie sveta? Manažér kvality v spoločnosti Moet & Chandon degustuje 50 vín denne
Keď pozeráte dobrý film, napadne Vám niekedy, ako by sa vyvíjal Váš život, keby ste ostali vo filmárskom priemysle?
„Samozrejme. Dozvedel som sa, že režisér Oliver Stone ma takmer oslovil s nakrúcaním filmu Salvador. Nakoniec sa však rozhodol pre iného mladého odborníka menom Robert Richardson. Mal totiž o niečo vyššiu kvalifikáciu a odvtedy si už vybudoval v tejto oblasti úžasnú kariéru. Ale keby som ostal verný filmu, kto by mal na svedomí výrobu našich vín?“
Ktoré je najlepšie víno, aké ste kedy vyrobili? Máte z neho odložené nejaké fľaše?
„Víno Etude Heirloom Pinot Noir z roku 2003 je naozaj úžasné. Musím pochváliť aj Stags Leap Cabernet z roku 2004. Napriek tomu však stále tvrdím, že najlepšími vínami sú produkty našej vinice z roku 2015. Tie zatiaľ nie sú na trhu. Ale možno nie som ten správny človek, ktorého by ste sa na to mali pýtať. Mám ich rád všetky.“
Zdroj: Grapecollective