Pozrieme sa na čokoládu, ktorá sa vyrába v Belgicku, Švajčiarsku, Ekvádore, Anglicku a v USA, na ich čokoládové múzeá a prehliadky. Väčšina ľudí, ktorí milujú čokoládu, by povedali, že najlepšia čokoláda pochádza z Belgicka alebo Švajčiarska. Ale veci sa zmenili – aj iné krajiny pritvrdili a v posledných rokoch získali reputáciu výrobcov vynikajúcej čokolády.
Takže ktorá krajina vyrába najlepšiu čokoládu na svete? Úplne zrejmá odpoveď neexistuje. Veď koniec koncov je to o každého osobnej chuti.
Tu je 5 krajín, z ktorých je každá známa ako výrobca najlepšej čokolády:
Belgicko
Najlepšie pralinky pochádzajú z Belgicka. Belgickí výrobcovia čokolády používajú umelé emulgátory, aby vytvorili jemnejšiu a sladšiu čokoládu. V krajine je viac ako 2 000 obchodov, z ktorých mnohé vyrábajú vlastnú čokoládu a ručne vytvárajú cukrovinky. Toto odvetvie sa v Belgicku vytvorilo v 17. storočí, ale najväčší rozmach zaznamenalo v 19. storočí. V roku 2017 dosiahol celkový export čokolády výšku 2,8 miliárd eur. Medzi najznámejšie belgické značky patrí Godiva, Leonidas, Côte d Or a Neuhaus.
Pozrite si: Múzeum Kakaa a Čokolády v Bruseli, alebo Choco-Story v Brugách, ak sa chcete zoznámiť s históriou čokolády a výbornou ochutnávkou v ich predvádzacích centrách.
Súvisiace: Najdrahšia čokoláda na svete stojí viac ako desať iPhonov X
Švajčiarsko
Keď je reč o mliečnej čokoláde, stačí, keď sa pozriete do Švajčiarska. Švajčiarsky výrobcovia čokolády vyšperkovali svoje umenie. Všetko to začalo u Rudolpha Lindta, ktorého značka si našla medzinárodnú podporu už od svojich skromných začiatkov. Zakladateľ značky Lindt prišiel ako prvý s technikou tzv. konšovania – proces, ktorým sa zohrieva čokoláda počas toho, ako ju vy miešate medzi pohyblivými valcami. Takto docielite, že čokoláda bude jemnejšia a sladšia. Napriek tomu, že história výroby čokolády v tejto krajine siaha do 17.storočia, Švajčiarov to neodradilo od toho, aby z času na čas prišli s nejakou novinkou. Minulý rok sa na titulky dostal výrobca čokolády z Zurichu, Barry Callebaut, ktorý vyrobil ružovú čokoládu z rubínových kakaových bôbov, ktoré majú prirodzene bobuľovú chuť.
Pozrite si: „Belle Epoche“- historický vlak Pullman z roku 1915, ktorý jazdí medzi mestom Montreux a fabrikou na čokoládu Cailler v meste Broc, so zastávkou v La Maison de Gruyére.
Ekvádor
Značke „Fine Aroma“ je priradených iba približne 5% kakaových bôbov na svete. Ekvádor dopestuje 63% z nich. Táto juhoamerická krajina zbiera pochvaly, odkedy miesto vývozu bôbov začalo vyrábať vlastnú čokoládu. Jeho rovníková poloha a rôznorodý terén dávajú možnosť pestovaniu kakaa rôznej veľkosti a chuti, čo umožňuje výrobcom vyrábať rozmanité produkty. Ekvádor vyrába jednu z najlepších tmavých čokolád na svete. Ich čokolády sú také skvelé, že najznámejšia značka Pacari získala v roku 2014 na Medzinárodnom oceňovaní čokolád 14 ocenení, čím predbehla európskych súťažiacich ako Nemecko, Francúzsko a dokonca aj Švajčiarsko, ktoré získalo 2 ocenenia.
Pozrite si: Mnohé okružné cesty, ktoré sa ponúkajú v tomto regióne. Jednou je Mindo Chocolate Tour v El Quetzal v Andách. Ukážu Vám, ako sa vyrába čokoláda od bôbov po tabuľku. Druhá cesta La Leyenda de Chocolate Vás naučí robiť čokoládové nápoje tak, ako to robili pred 5 000 rokmi.
Anglicko
Keď sa rozprávame o anglických čokoládach, prvé Vám napadne Cadbury. John Cadbury vlastnoručne mlel kakaové zrnká vo svojom obchode v Birminghame až do roku 1847, kedy bol vynájdený lis na kakao, ktorý priniesol lacnejší a rýchlejší spôsob výroby kakaového masla. V ten istý rok bola predstavená prvá tabuľka čokolády. Bratia Cadburyovci sa stali dodávateľmi čokolády pre kráľovnú Viktóriu a prišli na trh s mliečnou čokoládou a veľkonočnými čokoládovými vajíčkami. Ďalším miláčikom ľudí je Chocolate Orange, ktorý vyrobil v roku 1932 výrobca Terry. Dnes sa dôraz opäť kladie na remeselnícke zručnosti. Výrobca čokolády Duffy z Lincolnshire dáva zabrať svetovým rivalom s jeho ručne robenými produktmi, ktoré vyhrávajú rôzne ocenenia.
Pozrite si: Čokoládový týždeň, ktorý sa koná v októbri. Najlepší výrobcovia čokolády, spoločnosti, hotely, bary a reštaurácie ponúkajú ochutnávky, prednášky a ukážky. Chocolate Boutique Hotel v Bournemounthe ponúka poobedný čaj, bufet a dielničky.
Súvisiace: Značka La Maison du Chocolate pristupuje k čokoláde ako k luxusnému umeniu
USA
Fakt, že USA je najväčším producentom čokolády na svete, je často prehliadaný. (Kto nepočul o Hershey’s?) Čo oddeľuje americkú čokoládu od zvyšku sveta je to, že tu sa vo veľkej miere používajú oriešky ako mandle a arašidy. Keď sa vrátime do histórie, je známe, že v koloniálnej Amerike, kedy sa európsky kolonisti usadili v tejto zemi, sa popri čaji a káve vo veľkom množstve pil aj kakaový nápoj. Týmto sa krajina zaradila medzi najväčších producentov. Musíme podotknúť, že čokoládové nápoje boli v tom čase oveľa hustejšie a mali silnejšiu chuť čokolády ako dnes.
Pozrite si: Čokoládový svet Hershey’s. Celoročne otvorený komplex pozostáva z 8 návštevníckych centier, vrátane hlavného, ktoré bolo založené v Hershey v Pensilvánii. Medzi atrakcie patria rôzne okružné cesty, výroba vlastnej kolekcie čokolády, ochutnávky a iné. Ďalšie takéto Čokoládové svety od Hershey’s nájdete v Las Vegas, Singapure, pri Niagarských vodopádoch a v New Yorku.
Zdroj: The Telegraph, WorldStrides