Cena vína stúpa.
Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno, celosvetová produkcia vína v roku 2017 klesla na najnižšiu úroveň za 60 rokov.
Najnovšia úroda vyprodukovala 25 miliárd litrov vína, čo je pokles z 26,7 miliárd v roku 2016 a 27,6 miliardy v roku 2015. Pokles bol spôsobený slabými úrodami na kľúčových trhoch vrátane Európy a Južnej Afriky.
Nedostatok spôsobil, že veľkoobchodná cena základného vína v Taliansku, podľa Európskej komisie, v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástla o 74%. Ceny sú v Španielsku vyššie o 45% a o viac ako 10% vo Francúzsku.
Súvisiace: 20 najlepších vín sveta
Analytici uviedli, že výrobcovia, predajcovia a maloobchodníci budú musieť absorbovať časť z nárastu cien, ale spotrebitelia aj tak nakoniec zaplatia viac – najmä u lacnejších fľaší.
Stephen Rannekleiv, analytik pre trh celosvetových nápojov v spoločnosti Rabobank, poznamenal: „Vinárske spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na veľmi nízke ceny“ … „budú zasiahnuté najviac, pretože ich marže sú veľmi nízke,“ … „Keď ceny stúpajú, je na nich kladené naozaj veľké napätie.“
Znížená ponuka tiež pripspeje k poškodeniu kvality.
Rannekleiv poznamenal: „V niektorých prípadoch dôjde k tomu, že nižšie akostné vína sa zmiešajú s produktom mierne vyššej hodnoty, takže každé z nich prejde poklesom v kvalite.“
Výrobcovia boli najťažšie zasiahnutí v Európe, kde ťažké krupobitie a drsné mrazy poškodili vinice začiatkom roka 2017 – predtým, než zažili letné sucho. Kontinent tvorí 65% celosvetovej výroby vína a 57% spotreby.
Európska produkcia v roku 2017 klesla o 15%. Produkcia podľa Komisie v Taliansku poklesla o 21%, vo Francúzsku o 18% a v Španielsku o 15%.
Ostatné regióny mali tiež svoje problémy.
Lesné požiare zničili alebo poškodili časť úrody v Kalifornii a sucho poškodilo vinice v Južnej Afrike. Teplé počasie môže spôsobiť skoré dozrievanie hrozna a prispieva k jeho menším rozmerom.
Súvisiace: Cabernet Sauvignon z roku 2015 je najdrahším vínom v histórii – za $350 000
Rannekleiv uviedol, že výsledkom bola celosvetová úroda, ktorá bola ešte horšia, než sa analytici obávali.
Problémy sa môžu rozšíriť aj do iných odvetví.
Rannekleiv nakoniec poznamenal, že pokles produkcie znamená, že menej vína bude odkloneného pre použitie v iných produktoch. Týmto faktorom by mohli byť postihnutí producenti brandy a octu.
Zdroj: WSJ, CNN