
Veda zaoberajúca sa miešaním nápojov sa nazýva mixológia. Ako každá vedná disciplína, aj mixológia zaznamenáva prevratné objavy a populárne trendy. V poslednom období si profesionálni barmani uvedomili, že bylinky už ďalej nemôžu ignorovať. Stali sa základnou ingredienciou mnohých prestížnych drinkov.
Alkoholický nápoj snáď v žiadnom prípade nemôžeme považovať za zdravý. No ak sa v rámci jeho prípravy použije niekoľko druhov byliniek, skutočne môže nadobudnúť blahodarné účinky na ľudský organizmus. A okrem toho bude nepochybne chutiť geniálne.

Nikita Matveev, majster mixológie v bare hotela Mandarin Oriental v meste Macao, vraví: „Bylinky hrajú v kokteiloch obrovskú rolu. Okrem chute a vône totiž dokážu pozdvihnúť aj výzor drinku. Používame buď bylinkové likéry, alebo čerstvé či sušené bylinky.“
Matveev uznáva, že čo sa týka pridávania byliniek do kokteilov, menej je niekedy viac. Tvrdí, že bylinky sa do drinkov môžu pridávať ako element farebného spestrenia. Oveľa dôležitejšiu funkciu však majú pri prehĺbení chuťového zážitku. Vo svojom bare má dostupnú celú škálu rôznych byliniek, medzi jeho obľúbené ingrediencie však patrí mäta, bazalka, tymian, rozmarín, škorica a voňavec (ľudovo nazývaný citrónová tráva). Bežne ich využíva pri príprave populárnych nápojov akými sú Mojito, Old Fashioned a Last Word.
Pokroky v mixológií držia v súčasnosti krok s pestrou paletou zákazníkov, ktorí vždy radi uvítajú novoty vo svojich pohároch. Bary a barmani tak majú možnosť experimentovať s novými druhmi byliniek, pomocou ktorých vytvárajú nové a unikátne recepty luxusných drinkov.
Súvisiace: Luxusná tequila za $30 000 priamo z Mexika
Jedným z priekopníckych podnikov je Bar Azul, ktorý je súčasťou hotela Four Seasons v meste Macao, a nedávno zostavil nové kokteilové menu. Macao bolo prvou a poslednou európskou (portugalskou) kolóniou v Ázii a významnou obchodnou križovatkou. Drinky na novom menu čerpajú inšpiráciu z historického pozadia tohto mesta a vplyvov, ktorým bolo vystavené.

Matveev poukázal na to, že mnohí barmani sa vo svojich receptoch snažia obsiahnuť miestne ingrediencie. Chcú tak priblížiť návštevníkom chute a kultúru okolitej krajiny.
Bar China Rouge v dovolenkovom rezorte Galaxy Macau ponúka celý rad oceneniami opradených a jedinečných kokteilov. Zábavný podnik je ladený do štýlu historického Šanghaja a pri príprave netradičných nápojov využíva ingrediencie z vnútrozemia Číny a okolitých regiónov. Patria medzi ne najmä sušený longan, škorica a ovocie známe ako goji. Do zimných kokteilov sa tu pridáva klinček a zázvor, v drinku Eastern Fashioned nájdete sušenú kôru z mandarínky.
Billy Xie, prevádzkovateľ baru China Rouge, vysvetľuje: „Bylinky z rôznych kútov sveta môžu dodať nápojom exotickú a ‚medzinárodnú‘ atmosféru, no miestne ingrediencie poskytujú milovníkom kokteilov jedinečnú lokálnu chuť. Mojou obľúbenou zložkou je miestny koriander. Má unikátnu chuť a arómu.“
Maxim Johannes Schulte, manažér baru hotela Ritz-Carlton v meste Macao, tiež využíva lokálne bylinky vo veľkom počte svojich kreácií. „Som autorom drinku, ktorí chutí tak trochu ako čínska medicína mojej starej mamy. Obsahuje dokonca ingrediencie, ktoré používala vo svojich polievkach. Pri jeho príprave som zvolil úplne odlišný prístup. Chcel som, aby chutil ako miestny produkt.“ Schulte vraví, že spájaním macauského, portugalského a čínskeho vplyvu vzniká niečo veľmi špeciálne a jedinečné.

Pred tým, ako si mixológ zvolí konkrétne bylinky, potrebuje byť do hĺbky oboznámený s ich chuťou a účinkami. Schulte žil istý čas v Saudskej Arábii a tu odhalil tajomstvá bylinkárstva a tradičnej čínskej medicíny. Vo veľkej miere sa zaujíma o účinky jednotlivých rastlín a skúma, akým spôsobom je možné využiť ich pri liečení menej závažných chorôb. Vraví: „Príroda je vynikajúcou liečiteľkou. Dokáže tiež vytvoriť úžasnú chuť, ktorú s radosťou prepožičiava našim alkoholickým nápojom. Ak trpíte infekciou, lebo ste si zahryzli do jazyka, potrebujete bylinku s protizápalovými účinkami. Najlepším prírodným liekom je v takom prípade kurkuma.“
Ďalšími populárnymi liečivými bylinkami sú mäta, ktorá ochladzuje organizmus zvnútra a harmanček. Ten účinne upokojuje nervový systém a pomáha pri nespavosti. Čínska kultúra si je samozrejme vedomá liečivých účinkov rastlín už po celé tisícročia. Xie zdôrazňuje, že „mnohé z týchto byliniek sa používajú na prípravu liečivých odvarov pri rôznych zdravotných ťažkostiach“.
Súvisiace: Nadšenci whisky zostavili rebríček 15 najlepších značiek

Pokiaľ sa však jedná o využívanie byliniek pri príprave luxusných kokteilov, je potrebné mať na pamäti jednu z ich základných vlastností. Xie upozorňuje: „Vôňa a chuť byliniek je veľmi komplikovaná a niekedy možno príliš silná.“ V miešaní drinkov odporúča vyhýbať sa bylinkám, ktorých spracovanie vyžaduje dosiahnuť teplotu varu. Nie sú totiž vhodné na konzumáciu s alkoholom. Iné druhy by ste mali používať výlučne s liehovinami, ktoré majú obsah alkoholu vyšší ako 50 objemových percent. Takto účinne zničíte baktérie, ktoré sa môžu nachádzať na povrchu rastlín.
Gil Maia Santos, asistent riaditeľa oddelenia pre potraviny a nápoje v hoteli Four Seasons Hotel v meste Macao, je pri používaní byliniek v miešaní nápojov radšej opatrný.
Santos tvrdí: „Musíte presne vedieť, ako treba bylinky využívať tak, aby umocnili chuť kokteilu. Chcete sa vyhnúť tomu, aby bol drink príliš silný alebo kombinácia úplne nevhodná. Kľúčom k úspechu je používanie byliniek správnym spôsobom a v ideálnych množstvách. Bylinky majú dnes veľmi široké využitie. Dochucujú sa nimi ovocné peny a sirupy, minerálne vody, pridávajú sa do tabakových zmesí a vonných sviečok.“

Najdôležitejším prvkom je správny pomer jednotlivých byliniek k ostatných zložkám kokteilu. Santos dodáva: „Nikdy nič nepokazíte prípravou drinku z kvalitných ingrediencií. Zamerajte sa predovšetkým na čerstvé bylinky, sezónne ovocie a kvalitný alkohol. Snažte sa zachovať autentickú arómu a chuť nápoja. Udržujte vhodnú rovnováhu medzi všetkými jeho zložkami.“
Zdroj: NYTimes, CNN