Mesto Aspen v štáte Colorado sa teší mimoriadnej popularite medzi lyžiarmi, dovolenkármi a milovníkmi luxusných zážitkov nielen z amerického kontinentu, ale z celého sveta. Medzi jeho mnohé poklady patrí aj luxusný hotel Little Nell. Pestré možnosti stravovania sú v tomto obľúbenom zariadení rozdelené do niekoľkých kategórií, pričom ich spoločným menovateľom je majster someliér Carlton McCoy.
S najväčšou pravdepodobnosťou ho zastihnete v niektorom z barov rezortu, ako spolu so svojím tímom odborníkov z oblasti vinárstva a kulinárstva otvára jednu z 22 000 fliaš luxusnej kolekcie vín, ktorých spoločná hodnota prekračuje úroveň dvoch miliónov dolárov.

Miestne špeciality a kvalitné víno máte možnosť ochutnať napríklad v luxusnej vysokohorskej reštaurácii Element 47, ktorá sa nachádza priamo pri východiskovej stanici lanovky Ajax. Veľmi lákavou možnosťou je aj veľká rekreačná miestnosť, kde si môžete spraviť pohodlie na gaučoch a popíjať vzácne vinárske ročníky, prípadne môžete stráviť príjemný večer v jedinečnej vínnej pivnici s názvom Red Light Lounge.

McCoy pôsobí v Aspene od roku 2010 a mal tak dostatok času na to, aby okrem vlastného teritória v hoteli Little Nell preskúmal aj ponuku ostatných zariadení naokolo. V súčasnosti tak má dokonalý prehľad o tom, ktoré miesta sú hodné Vášho času a odkiaľ neodídete sklamaný. Someliér povedal: „Ľudia sa počas pobytu v Aspene stravujú veľmi jednoducho. Toto mesto je destináciou, do ktorej si prichádzajú oddýchnuť. Treba podotknúť, že Aspen je skôr vinárskym mestom, ale v hoteli Little Nell nás navštívilo už niekoľko popredných šéfkuchárov z celej krajiny. Ich cieľom je vytvárať niečo naozaj jednoduché, ale používať pri tom skutočne kvalitné ingrediencie.“

McCoy bol v polovici júna jedným z hlavných aktérov vinárskeho a gurmánskeho festivalu Food & Wine Classic a pri tejto príležitosti si našiel čas porozprávať nám o jeho najobľúbenejších miestach v Aspene, na ktoré si chodí vychutnávať miestnu kulinársku scénu – od jeho preferovanej reštaurácie cez vytipovanú vináreň, až po obľúbený nočný podnik.
Meat & Cheese

Toto miesto je skrátka úžasné. Reštauráciu Meat & Cheese založila spoločnosť Avalanche Cheese Company, ktorá bola v priebehu svojej kariéry niekoľkokrát ocenená za výrobu špičkového kozieho syra. Zakladateľka Wendy Mitchellová túžila vybudovať miesto, ktoré by nebolo iba reštauráciou, ale tiež príjemným prostredím na nákup prvotriednych syrov, údených mäsových výrobkov a celej škály čerstvých produktov. Súčasťou reštaurácie je aj veľký gril – ak sa Vaše chúťky upriamujú skôr na kuracie mäso, toto zariadenie Vás nenechá sklamanými. Ponuka reštaurácie sa síce opiera o relatívne jednoduchú kuchyňu, ale každý pokrm je pripravený s maximálnou odbornosťou, čo v konečnom dôsledku ručí za jeho fenomenálnu chuť. Šéfkuchár zariadenia pochádza z Kórei, vďaka čomu sa návštevníkom z času na čas podarí ochutnať aj tradičnú špecialitu z tejto východnej kultúry.
Súvisiace: 5 najlepších cestovateľských destinácií pre milovníkov dobrého jedla
Hotel Jerome

Jerome je podobne ako Little Nell hotelom zo starej školy – spoločne tvoria dva nosné piliere hotelierstva v Aspene. McCoy priznal, že miluje pestré hotelové raňajky, počas ktorých si môže dopriať čerstvo vyžmýkanú pomarančovú šťavu, poctivú kávu a kvalitné pečivo. Hotel Jerome je pre takýto zážitok ideálnym miestom. McCoy vysvetlil, že reštaurácia tohto hotela zamestnáva kulinárskych odborníkov, ktorí pripravujú raňajky už desiatky rokov a preto vedia, ako uvariť dokonalé vajíčko. Jerome Vám nepochybne ponúkne raňajkové menu, na ktoré tak rýchlo nezabudnete.
Cache Cache

Keď sa McCoy vyberie do mesta za vínom, jeho preferovanou voľbou je podnik Cache Cache. Jedná sa v podstate o útulnú pekáreň, ktorá zamestnáva veľmi dobrého someliéra. Nejde o žiadneho majstra či vyučeného odborníka – je iba obyčajným chlapom z Francúzska. Vyzná sa vo víne, ale nie je nejakým okázalým nadšencom. Je schopný jednoducho ochutnať víno a posúdiť, či je dobré. Jeho vínna pivnica zahŕňa predovšetkým francúzske klasiky, pričom sa vo veľkej miere zameriava na staré vína z oblasti Bordeaux. Vyrastal vo vinárskom regióne Chablis, takže s najväčšou pravdepodobnosťou Vám medzi prvými ponúkne aj produkt z miestnych viníc.
Bamboo Bear

McCoy povedal, že reštaurácia Bamboo Bear je jednou z jeho najobľúbenejších. O chod tohto podniku sa stará Xuan Ha so svojím manželom. Ich pokrmy nie sú zbytočne komplikované a prezdobené ako v iných reštauráciách tohto typu, ale pripomínajú skôr tradičnú domácu kuchyňu. Medzi jedlá, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, patria špeciality ako pho, banh mi a kura s vietnamskou ryžou.
Súvisiace: Kulinársky sprievodca Viedňou
New York Pizza

McCoy povedal: „Často sa po práci vyberiem domov a niečo si uvarím. Keď som však v meste a dostanem chuť na polnočnú pochúťku, idem do reštaurácie New York Pizza. Robia tam presne takú pizzu, akú si môžete objednať v reštauráciách Ray’s Pizza priamo v New Yorku. Nevaria tu pre ľudí, ktorí od svojej pizze očakávajú bohato obložený kus cesta. Pizzu dokážu priviesť k dokonalosti iba niekoľkými plátkami salámy – všetko je to veľmi jednoduché, ale mimoriadne chutné. Prijímajú výhradne hotovosť, pričom k jedlu si môžete objednať čapované pivo.“ Nedá sa poprieť, že takéto malé podniky sú v Aspene vítanou raritou.
Zdroj: Time, Curbed