
V priebehu tohto mesiaca bude uvedená na trh druhá várka kolekcie vôbec najstaršej Írskej whiskey. Cena za jednu fľašu bude 45 000 dolárov.
Táto whiskey je podávaná v ručne vyfúknutom dekantéri z Waterfordského kryštálu a je vystavená v drevenej skrinke, ktorá je vyrobená z recyklovaných sudov na whisky. Na svete je vyrobených len 70 fliaš whiskey z druhej kapitoly kolekcie s označením Midleton Very Rare Silent Distillery.
Keď v roku 1975 starý Midletonský liehovar v grófstve Cork zatvoril svoje brány po 150 rokoch svojho obchodovania, niektoré sudy so skúšobne vylepšenou whiskey zmizli z povedomia spolu s ním. A tak tieto sudy zaspali hlbokým spánkom takmer na pol storočie, až kým ich minulého roku znova nepriviedli k životu.
Súvisiace: Najlepšie whisky na svete
Prvou predstavenou whiskey bola 45-ročná peated single malt, vyrobená v roku 1974 vyslúžilým majstrom liehovarníkom Maxom Crockettom. Bola strážená v opustenom liehovare po štyri generácie. Druhou je 46-ročná single pot still whisky, ktorá bola vyrobená v roku 1973. Jej cena je vyššia o 5000 dolárov, ako cena whisky z prvej kapitoly kolekcie.
Seansa so vzácnym destilátom

Single pot still whiskey je typ Írskej whiskey vyrobenej v jedinom liehovare zo záparmi sladového a nesladového jačmeňa v destilačnej nádobe. Whiskey z druhej kapitoly kolekcie Midleton Very Rare bola vyrobená, ako jej výrobcovia tvrdia, v jednej z najväčších medených destilačných nádob. Svoju púť zrenia začala vo výbere sudov sherry a bourbon, kde bola ponechaná bez akéhokoľvek rušenia počas 20 rokov. Následne bola vyskladnená na naplnenie do bourbonových sudov. Po rokoch neskôr bola vyskladnená do portských potrubí, kde znova zrela, aby získala väčšiu hĺbku a komplexnosť. Nakoniec bola znova ponechaná na odležanie v bourbonových sudoch, až kým nebolo usúdené terajším Midletonským majstrom liehovarníkom Kevinom O’Gormanom, že dosiahla svoju špičkovú dokonalosť.
Vo februári 2020 sa pri predstavení whisky z prvej kapitoly v Londýnskom Old Session House stretli nadšenci tohto nápoja z celého sveta. Po stoloch boli pre nedočkavo čakajúcich hostí rozmiestnené poháre s týmto jantárovo sfarbeným elixírom. Ešte pred tým sa však okázalo vyplo svetlo, aby bolo vidieť, že poháre sú zospodu osvetlené a whiskey mohla žiariť.
Tentokrát nás musel na tejto seanse s najvzácnejším destilátom virtuálne sprevádzať O’Gorman. Na videu prezentoval ochutnávanie whiskey na pôde liehovaru a my sme si naše vzorky otvorili doma.
Hĺbka ochutnávky
Do pohára sa nalieva vzácna mahagónová tekutina, hneď na to udrel do nosa jej ovocný buket. Za ním nasledujú vône exotického korenia a tiež sladký závan karamelu a fondánu.
O’Gorman poznamenal: „Cítim zrelú slivku, černicu, náznak čiernej ríbezle a množstvo ovocia,“ … Táto aróma je zapríčinená najmä tým, že whiskey strávila celú cestu z Portugalska v portských potrubiach.“
Komplexná aróma je zakončená náznakom kože a úlomkom lieskovca. Po tom, čo sa naplnili naše nosy je čas zapojiť aj naše pery.
O’Gorman ďalej poznamenal: „Najprv ucítite exotické korenia, kúsok čierneho korenia a potom sa chuť zmení na ovocnú,“ … „Kúsok čiernej ríbezle a bobúľ. Náznak anízu, jemný dotyk zázvoru a potom tá oriešková príchuť. Pečené dubové drevo a náznak karamelu.“
Ochutnávku vynikajúcej whisky možno prirovnať k zbieraniu kameňov v jazere. Prvý dúšok prelomí hladinu, potom sa začnú šíriť vlnky chuti, avšak stále sú tam neprebádané hĺbky, ktoré možno ochutnať.
‚Whiskey z jednorožca‘

Whiskey z kapitoly dva obsahuje 53,5 percenta alkoholu. Je silnejšia ako tá minuloročná, ktorá má 51,2 percent.
Aby sme mohli oceniť jemnosť tohto destilátu a plnú chuť v jeho originálnej sile, tak sme ho najprv ochutnali nezriedený. Záver plný viacerých vrstiev v nás dlho doznieval. Príchuť korenín sa vytrácala, potom nasledovala príchuť ovocia, až kým neostala len chuť pečeného dubového dreva a jačmeňa.
Súvisiace: Tento stroj na výrobu ľadu vám vytvorí dokonale čisté ľadové gule pre váš nápoj
Potom sme pridali našu destilovanú vodu, ktorá pochádza z rieky Degourney v Midletone. O’Gorman vysvetlil: „Keď pridáme do whiskey vodu, vône a príchute sa otvoria,“ … „V tomto prípade bude vo whisky viac cítiť ovocie a opäť ucítime aj tóny karamelu a fondánu.“
Keď komplexná a vyvážená whisky, ako je táto, postojí v pohári a zohreje sa na izbovú teplotu, pri každom ďalšom dúšku sa tak odhalia rôzne profily chuti a vône. Liehovar Midleton Very Rare popisuje kolekciu whiskey Silent Distillery ako ‚whiskey z jednorožca‘, pretože je to časť zo série inovačných skúšok, ktoré už nebudú nikdy zopakované a keď sa týchto pár fliaš minie, už nebude možnosť takúto whiskey znovu ochutnať.
Táto whisky je v poradí druhá zo šiestich, ktoré majú byť dohromady uvedené na trh. Každý rok až do roku 2025 má byť liehovarom Old Midleton vydaná jedna s vekom v rozmedzí od 45 až do 50 rokov. Posledný dátum whiskey, ktorá bude uvedená na trh, sa bude zhodovať s dátumom oslavy 200 ročných narodenín liehovaru Old Midleton. Z tohto druhého vydania bude na predaj k dispozícii 70 fliaš v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku a v maloobchodnom predaji v miestach cestovného ruchu.
Zdroj: CNN