Mýty o pohároch na víno

Súdiac podľa zložitých tvarov a veľkostí, ktoré ponúkajú exkluzívni producenti pohárov na víno, musíte mať vo svojej vitríne individuálnu sadu pohárov pre každý druh vína z rozličných regiónov. Pre červené burgundské víno sú tými pravými poháre so širokou čašou. Iba mierne odlišné sú široké poháre, ktoré sa používajú pre odrodu Pinot Noir. Existuje ich celý zoznam. Možnosti sú ohromujúce a existuje dobrá rada, ktorá hovorí, aby aj tí najlepší hostitelia boli na pozore – najmä pri podávaní vína priateľom s výbornou znalosťou tejto oblasti.

Kde je pravda? Sú poháre prispôsobené každému druhu vína tak, aby sme postrehli aj tie najjemnejšie rozdiely? Čo by mal náš pult naozaj obsahovať, aby sme hrdo prezentovali naše najlepšie fľaše?

Ako sa ukázalo, traja experti na víno odpovedali na tieto otázky prostredníctvom navrhovania samotných pohárov. Veria, že poháre poskytujú maximálne potešenie zo všetkých skvelých vín. Usilovali sme sa zistiť, čo je podľa nich najdôležitejšou charakteristikou pohára na víno a prečo nepotrebujeme prístavbu len na to, aby sme uskladnili všetky druhy pohárov.

Jancis Robinsonová.

Jancis Robinsonová, kvalifikovaná vinárka, prominentná autorka a kritička z Londýna, vnikla do odvetvia svojou novou kolekciou Jancis Robinson. Presne tak, jeden pohár na červené, ružové, biele aj šumivé. Proste na všetko. Kolekcia pohárov bola vytvorená v spolupráci s dizajnérom Richardom Brendonom a obsahuje aj pohár na vodu a dva dekantéry, avšak iba jeden pohár na víno. Robinsonová vyjadrila výrobcom vína drobné uznanie: „Myslím si, že rôzne tvary a veľkosti môžu spôsobiť to, že víno chutí o pár percent lepšie, záleží však od druhu vína. S každým vínom je to odlišné. Napriek tomu aj v prípade, že si odmyslíme náklady, je vo väčšine moderných domov akútny nedostatok úložného priestoru. Myslím si, že je obtiažne rozlíšiť rôzne druhy pohárov a vôbec nevidím logiku v tom, prečo by sme mali mať biele víno v menšom pohári ako červené. Biele víno je takisto jemné ako červené, preto si vyžaduje toľko isto podpory prostredníctvom veľkej čaše.“

Robinsonová založila svoj dizajn na malej palete priorít. Pohár by mal byť prostý, neozdobený a čo najtenší, aby mal degustátor čo najbližší kontakt s vínom. Mal by mať zaoblenú čašu a až po vrchol sa zužovať, aby ste mohli rozvíriť víno v ňom, čo zapríčiní, že sa všetky dôležité arómy uvoľnia bez toho, aby ste nápoj rozliali. Pre Robinsonovú je stopka pohára najdôležitejšia, pretože zachováva teplotu vína (aj keď Robinsonová priznáva, že jej bezstopkový pohár môže byť tiež použitý). Robinsonová na záver opisuje svoj pohár ako „taký ľahký a jemný, že máte celkový dojem, ako keby ste boli Vy a víno jedno telo a jedna duša“.

Andrea Robinsonová je jednou z 23 majsteriek someliérstva v Kalifornii a ponúka dizajn s podobným minimalistickým zameraním a názvom The One. Zatiaľ, čo koncept pozostáva z jedného tvaru, pohár prichádza v dvoch veľkostiach. Jeden na biele a jeden na červené víno. Robinsonová to vysvetlila nasledovne: „Pohár na červené víno je trochu väčší kvôli lepšiemu prevzdušňovaniu a pohár na biele víno je o trochu menší, kvôli udržaniu lahodnosti a chladu.“ Robinsonovej presvedčenie, že nepotrebujete rôzny tvar pre každý región a odrodu hrozna, pochádza z testovania chutí stoviek vín zo špeciálnych pohárov pre najväčšie sklárske spoločnosti, ktoré si vyžadovali jej názor a súhlas. Zistila, že na rozdiel od ich predpokladu, že pohár musí nasmerovať víno na presný bod na jazyku (čo sa líši nielen anatómiou každého ľudského tela, ale aj množstvom vína v pohári), je dôležitejšie usmernenie aróm na čuchový zmysel.

A rada, ktorú dáva domácim milovníkom vína? Pohár musí mať tenký okraj, aby mohlo víno hladko tiecť po jazyku. Musí mať dostatočne široké dno, aby mohlo byť víno prevzdušnené, avšak nie natoľko, aby víno strácalo teplotu. Pohár by mal byť kuželovitého tvaru až po okraj kvôli koncentrácii aróm a v ruke by mal byť dokonale vyvážený, aby bol príjemný a stabilný na dotyk, a aby bolo možné víno jednoducho rozvíriť. Robinsonovej poháre sú z praktického hľadiska nerozbitné a vhodné aj do umývačky riadu.

Súvisiace: Príslušenstvo, ktoré umocní Váš zážitok z vína

Najnovšie poháre prichádzajú na trh túto jeseň a sú z kolekcie JCB. Na čele tejto spoločnosti stojí nenapodobiteľný vinár a dizajnový odborník Jean-Charles Boisset, ktorého rodina produkuje značnú časť vína vo Francúzsku a v Kalifornii. Kolekcia JCB Passion, vyrobená v spolupráci so spoločnosťou Baccarat Crystal Company v typickom Boissetovom štýle, je zastúpená jediným pohárom. Boisset rovnako ako Robinsonová hovorí: „Nikdy som nepochopil, prečo sú poháre na biele víno menšie ako tie na červené víno. Viaceré biele vína sú silno aromatické a zaslúžia si väčšie poháre, aby sa tak vyzdvihli charakteristické vlastnosti nápoja.“ Boisset si tiež myslí, že aj minimálne rozdiely v tvare môžu preukázať rôzne výhody, ale sú to také malé zlepšenia, že nie je nutné vlastniť ten „správny“ pohár na každé konkrétne víno.

Jeho priority sa okrem požiadaviek na veľkosť čaše spojených s vírením a prevzdušnením vína a tenkého okraja zameriavajú viac na estetiku, podobne ako u Robinsonovej. Elegancia je podľa neho nadovšetko: „Tvar a dojem z pohára v ruke by vás mal inšpirovať a odrážať vynikajúcu kvalitu nápoja v pohári!“

Zdroj: Wine Folly, WSJ

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.