Najlepšie zamestnanie sveta? Manažér kvality v spoločnosti Moet & Chandon degustuje 50 vín denne

Ako sa darí profesionálnemu degustátorovi šampanského vína zachovať si triezvu hlavu počas celého dňa? Marie-Christine Osselinová, ktorá je manažérkou kvality vína v spoločnosti Moet & Chandon tvrdí, že jej najlepším priateľom je voda.
Osselinová vraví, že počas niektorých dní musí degustovať až 50 rôznych druhov vína. Dodáva, že v spoločnosti, akou je Moet & Chandon, neexistujú „všedné dni“. Spolumajiteľom tejto značky je koncern LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton.
Spoločnosť Moet & Chandon sídli vo francúzskom regióne Champagne, ktorý prepožičiava svoj názov svetoznámemu šumivému nápoju. Tento výrobca sa pýši najväčšou vinicou v oblasti. Pestuje vinič na rozlohe 1 200 hektárov. Osselinová vraví: „Vďaka veľkým zásobám hrozna môžeme každý rok vyrábať víno rovnako vysokej kvality.“
Súvisiace: Cabernet Sauvignon z roku 2015 je najdrahším vínom v histórii – za $350 000
Osselinová vysvetľuje, že na konci počiatočného kola fermentácie disponuje výrobca šampanského „takmer 800 rôznymi druhmi vína, ktoré je potrebné degustovať. Dokážeme udržiavať konzistentnú kvalitu našich produktov predovšetkým z dôvodu, že máme z čoho vyberať. Keď máte 800 vín, určite medzi nimi nájdete niečo dobré.“
Vysoký úhrn zrážok v auguste tohto roka sa ukázal byť výzvou pre mnohých vinohradníkov z francúzskeho regiónu Champagne.
Osselinová tvrdí, že tento rok bol pre výrobcov vína v regióne Champagne obzvlášť náročným. Dôvodom boli časté zrážky počas augusta.
Svoju úlohu v spoločnosti opisuje nasledovne: „Pracujeme ako tím, takže spoločnosť nezamestnáva iba jediného oficiálneho degustátora. Na chuti vína sa musí zhodnúť viacero zamestnancov, čo nám pomáha pri udržiavaní našich štandardov.“ Dodáva, že posledné slovo v posudzovaní kvality má Benoît Gouez, pivničný majster značky Moet & Chandon.
Čo si ale skutočne vyžaduje práca degustátora?
Osselinová odpovedá: „Zvedavosť a vášeň. Musíte hlavne porozumieť výnimočným charakteristikám každého roku.“ Vyštudovala manažment kvality a do tajov degustácie vína bola zasvätená až po nástupe do zamestnania. Vraví, že skúsenosti zo someliérskej praxe v tomto prípade nie sú nevyhnutné.
Osselinová uvádza, že pri degustácií šampanského sa zameriava na tri kľúčové faktory, ktoré definujú štýl značky Moet: „Ovocná chuť, zvodná aróma a elegantná zrelosť.“ Náznaky oxidácie a príliš veľké bublinky sú príznakom nepodareného výsledku fermentácie.
Šampanské sa líši od bežných bielych vín niekoľkými charakteristikami. Vápencová pôda francúzskeho regiónu dodáva vínu vhodnú chuť po minerálnych prvkoch. Obsah minerálnych látok však nemôže byť prehnaný. Víno tiež prebieha druhým kvasením, ktoré sa vo Francúzsku nazýva ako „méthode champenoise“. U nás je tento postup známy ako „tradičná metóda dozrievania“. Šampanské získava v tomto procese svoje charakteristické bublinky a chuťové odtiene, ktoré nie je možné dosiahnuť iba jednou fermentáciou.
Proces výroby šampanského vína spočíva predovšetkým vo venovaní dostatočnej pozornosti detailom.

Najlepšie vína z každého zberu sa uchovávajú v rezerve počas dvoch či troch rokov. Tento proces zabezpečí zachovanie ovocnej chute. Šampanské Moet & Chandon Imperial je vlajkovým produktom spoločnosti. Vyrába sa z čerstvo fermentovaného vína, ale aj z vín, ktoré sa uchovávali v rezerve. Následne dozrieva po dobu dvoch rokov vo vínnych pivniciach. Vína „Grand Vintage“, ktoré značka uvádza na trh, sa vyrábajú výhradne z hrozna nazbieraného v jednom roku a v pivniciach zrejú počas siedmych rokov.
Osselinová vraví, že spoločnosť Moet & Chandon vyrába vína z troch odrôd viniča – chardonnay, pinot noir a meunier. Bobule sa zbierajú „v ideálny deň, keď dosahujú najlepší pomer kyslosti a cukru“.
Súvisiace: Príslušenstvo, ktoré umocní Váš zážitok z vína
Keď sa víno dostane do fliaš, umiestni sa do stojanov, pričom hrdlo fľaše smeruje vždy nadol. Následne sa fľaše pomaly otáčajú, až kým hrdlo nesmeruje nahor. V tomto procese dochádza k odstraňovaniu prebytočných kvasiniek a sedimentov. Osselinová opisuje, že pri ručnom otáčaní fliaš môže táto fáza trvať až dva týždne, zatiaľ čo pomocou patričného prístroja sa dá skrátiť na dva dni.
Osselinová nakoniec dodáva, že značka Moet & Chandon presadzuje environmentálne dlhodobo udržateľný spôsob výroby vína. Využíva minimálny objem chemikálii a vody na zavlažovanie, uplatňuje metódy spojené s recykláciou odpadu a vyrába ekologické fľaše a etikety.
Zdroj: CNBC, WSJ