Nigella Lawsonová radí neistým domácim kuchárom

Nigella Lawson.

Nigella Lawsonová sa stala ikonickou osobnosťou kulinárskeho sveta predovšetkým vďaka svojej záľube vo varení v domácom prostredí. V priebehu roka 1998 vydala knihu s názvom „How to Be a Domestic Goddess: Baking and the Art of Comfort Cooking“, v ktorej opisuje umenie domáceho pečenia a vzťah medzi jedlom a budovaním plnohodnotného domova. Prešlo dvadsať rokov a Lawson si ešte aj v súčasnosti ctí varenie rovnakým spôsobom.

Autorka sa na dôkaz svojho nadšenia v polovici apríla rozhodla uviesť na trh ďalšiu knihu, ktorá nesie názov „At My Table: A Celebration of Home Cooking“. Toto dielo zahŕňa viac než 100 receptov. Nájdete tu takmer všetko od slaného a korenistého dezertu „pavlova“ s jahodami a mučenkou až po francúzsky toast s parmezánom. Okrem podobných špecialít sú tu popísané aj jednoduché a tradičné pokrmy v podobe zemiakových vaflí s cesnakom a zemiakovým pyré, prípadne kuracie mäso s limetkou a koriandrom.

Lawsonová sa nedávno zúčastnila newyorskej konferencie s názvom Jubilee, ktorú už šiesty rok po sebe organizoval magazín Cherry Bombe. Okrem iných sa tu stretla aj s uznávanou šéfkuchárkou Ruth Rogers z londýnskej reštaurácie River Café. Lawsonová na otázku o svojom obľúbenom domácom jedle odpovedala: „Jedným z mojich obľúbených pokrmov je obyčajné pečené kuracie mäso s veľkou miskou zeleninového šalátu. Ak Vám to uľahčí život, mali by ste ho pripravovať tiež a omnoho častejšie. Rada varím aj rôzne druhy cestovín, ale mám pocit, že tie si vyžadujú viac lásky a pozornosti. Nevidím nič zlé na tom, že jednoducho vložím kuracie mäso do rúry a počkám, kým sa upečie.“

Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie

Lawsonová ďalej dodala: „Kuchárske knihy písané šéfkuchármi popredných reštaurácií sú často zastrašujúce. Zastávam názor, že je veľmi dôležité, aby sme ľuďom neustále pripomínali, že na úspešnú prípravu pokrmu nepotrebujú mať mimoriadne kulinárske nadanie či výnimočné zručnosti. Domáce varenie má iba niekoľko kľúčových zásad. Držte sa postupu popísaného v recepte, dôverujte svojim chuťovým pohárikom a riaďte sa tak chuťou, ako aj arómou pripravovaného jedla. Vaše jedlo nemusí byť extrémne komplikované. Stačí, ak bude chutiť Vám a Vaším blízkym. Mnoho ľudí doma nevarí iba preto, lebo prípravu pokrmu považujú za niečo prehnane komplikované a nedosiahnuteľné.“

Niektoré recepty v najnovšej kuchárskej knihe tejto autorky patria medzi jej odskúšané klasiky, ktoré pravidelne pripravuje už po dlhé roky. Ďalšie sú zase novinkami, ktoré zhromaždila pomocou svojich priateľov a známych – pričom okruh jej blízkych zahŕňa profesionálnych aj amatérskych kuchárov. Lawsonová Vám vo svojej publikácii vysvetlí všetko, čo potrebujete vedieť k úspešnému zvládnutiu jej receptov a navyše tak spraví zrozumiteľným a prívetivým spôsobom. Autorka v úvode knihy uvádza: „Keď sa rozhodnete pre zeleninový šalát, nešetrite ingredienciami. Mám už dosť kulinárskych snobov, ktorí svoju neistotu vo varení transformujú na nekonštruktívnu kritiku ostatných začínajúcich kuchárov.“ Autorka a kuchárka sa s nami podelila o niekoľko tipov, ktoré využijú domáci gurmáni na všetkých úrovniach tohto umenia.

Verte v jednoduchosť

„Ľudia sa niekedy snažia postupovať podľa prehnane komplexného receptu a keď im to nevychádza podľa ich predstáv, jednoducho sa úplne vzdajú. Je dôležité, aby ste si na začiatku Vašej kulinárskej kariéry zvolili jednoduchý a prístupný recept. Najprv si ho dôkladne prečítajte a uistite sa, že rozumiete každému popísanému kroku. Zvoľte si recept, ktorý vhodne ilustruje každé štádium prípravy daného pokrmu a predkladá Vám jasné inštrukcie. Ľuďom stále tvrdím, že predsa nemajú na starosti luxusnú reštauráciu. Nepotrebujú zvládnuť príliš komplexný recept na to, aby ohúrili svojich blízkych.“

Nevenujte prehnanú pozornosť množstvám

„Myslím si, že každý recept by mal byť taký presný, ako je to len možné. Napriek tomu je potrebné uvedomovať si rozdiel medzi varením a pečením. V oboch prípadoch totiž pristupujeme k množstvám ingrediencií uvedených v recepte odlišne. Pri pečení by ste mali dbať na to, aby ste sa riadili konkrétnymi návažkami a objemami. Pri varení je situácia mierne odlišná. Ak Vám recept odporúča dve až tri mrkvy, nezáleží na tom, ktorú možnosť si zvolíte. Tieto mrkvy môžu mať totiž úplne inú veľkosť. Výslednú chuť jedla to neovplyvní. Pri varení by ste sa mali naučiť odpútať sa od obmedzení receptu a neriadiť sa každým opísaným detailom. Niektorí ľudia si myslia, že keď spravia minimálnu zmenu, celý recept sa pokazí.“

Niekedy sa nevyhnete náhradným ingredienciám

„Ak ste nikdy predtým nevarili, nahrádzanie ingrediencií môže byť relatívne náročné. Keď však získate trochu praxe a spoznáte istý pokrm, budete ho vedieť pripraviť aj v prípade, že nemáte po ruke všetky predpísané ingrediencie. Ak nemáte radi koriander, vyskúšajte namiesto neho použiť petržlen. Každý recept môže byť Vaším malým experimentom.“

Nepreháňajte to s počtom chodov

„Nikdy neponúkam svojim hosťom predjedlo v podobe samostatného chodu. Väčšinou mám zriadený šalátový pult, prípadne podávam tortilové lupienky, ktoré vhodne ladia k prvému chodu. Čím viac chodov sa rozhodnete servírovať, tým viackrát budete musieť vstávať a odnášať zo stola použité taniere. V reštauráciách je to síce samozrejmosťou, ale keď prijímate hostí vo svojom domove, nie je to ideálnou stratégiou.“

Koláč s hruškami, pistáciami a ružovými lupeňmi z knihy „At My Table: A Celebration of Home Cooking“.

Buďte štedrí – a nie iba čo sa týka porcií

„Toto v podstate platí o živote vo všeobecnosti. Keď varíte pre svojich blízkych, chcete dosiahnuť, aby sa cítili byť vítaní. Preto ste ich predsa pozvali do svojho domova. A to či už sa jedná o návštevu s jedlom, alebo bez neho. Ľudia majú radi, keď im niekto venuje pozornosť a stará sa o nich. To je veľmi dôležité aj v živote. Keď teda varíte, mali by ste sa ubezpečiť o tom, že každý bude mať všetkého dostatok. A že každý si jedlo patrične vychutná.“

Súvisiace: Šéfkuchári radia, ktoré ryby by ste si nikdy nemali objednávať a prečo

Varte v predstihu

„Keď očakávate návštevu, jedlo môžete navariť vopred. Potom ho iba vložíte do rúry, kde sa zohreje, kým Vy privítate hostí a venujete im krátky rozhovor. Rada varím, ale všetci máme svoj život. Takýmto spôsobom nebudete musieť prežívať hektické chvíle bezprostredne pred príchodom svojich stravníkov.“

Kombinujte recepty, ktoré už ovládate

„Do svojej knihy som zaradila recept na kuracie mäso s hráškom, ktorý som sa naučila od svojho známeho z Grécka. A práve to je výhodou domáceho varenia. Môžete získavať rôzne recepty a následne ich kombinovať tak, aby ste vytvorili úplne jedinečné kulinárske kreácie. Pri niektorých receptoch možno obmeníte jednu ingredienciu, pri iných zase vykonáte revolučnú zmenu. Môžete miešať rôzne štýly varenia a výsledný pokrm tak bude omnoho pestrejší.“

Užívajte si

„Nemusíte sa snažiť pokoriť nezvládnuteľné výzvy. Nikto sa nikdy nesťažuje na to, že je niečo príliš jednoduché. Mnohí ľudia sa snažia uvariť niečo, čo hostí ohúri. V tomto prípade to však nie je tým správnym zámerom. Keď varíte, výsledok Vašej práce by mal prinášať potešenie. A ak chcete niekoho potešiť, je kľúčové, aby ste sa z varenia tešili v prvom rade Vy sami.“

Zdroj: Mirror, Yahoo

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.