Pinot noir z Nového Zélandu zaznamenáva úspech vo svete vinárstva

Populárny herec Sam Neill iba nedávno dokončil nakrúcanie šesťdielneho televízneho seriálu o dobrodružstvách kapitána Cooka. V súčasnosti sa tak môže naplno zamerať na svoje poľnohospodárske ambície. Nie je totiž verejne známym faktom, že táto hollywoodska hviezda vlastní organickú vinicu, ktorá sa nachádza v regióne Otago na Južnom ostrove Nového Zélandu. Chová tu niekoľko ošípaných s certifikovaným rodokmeňom, no hlavným produktom jeho ostrovného útočiska je víno značky Two Paddocks z červenej odrody viniča pinot noir.

Čo sa týka vinárskeho priemyslu, Nový Zéland sa dostáva na výslnie. Výsledky nedávno zverejnenej štúdie agentúry Vinexpo hovoria o tom, že Nový Zéland je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúcou krajinou, ktorá vyváža vysoko kvalitné víno do Spojených štátov. Očakáva sa, že do roku 2021 sa dokonca stane štvrtým najväčším dovozcom vína na územie USA, pričom bude zaostávať iba za Talianskom, Austráliou a Francúzskom. Jedná sa o mimoriadne veľký úspech, pretože Nový Zéland zodpovedá iba za 1% celosvetovej produkcie vína.

Väčšina značiek lokálneho vína sa vyrába z charakteristickej odrody bieleho viniča sauvignon blanc, ktorý sa vyznačuje arómou čerstvo pokosenej trávy a ohúri Vaše chuťové poháriky výraznou citrusovou chuťou. Tieto vína sú v Spojených štátoch obľúbeným nápojom večierkov a osláv, pričom tvoria väčšinový podiel vývozu na americký kontinent.

Súvisiace: 7 zmien, ktoré zažije svet vína v roku 2018

Skutočným klenotom novozélandských viníc sú však jedinečné odrody červeného viniča druhu pinot noir.

Pestovanie tejto odrody je však relatívne náročné a pred štyridsiatimi rokmi bola na Novom Zélande skôr ojedinelým úkazom. V súčasnosti je tu však druhým najvysádzanejším druhom. Navyše niet pochýb o tom, že najkvalitnejšie produkty sú často dobre stráženými podkladmi miestnych vinárov.

Vinica v údolí Waipara, v regióne North Canterbury na Južnom ostrove Nového Zélandu.

Táto ostrovná krajina sa vyznačuje chladnou klímou a vysokou intenzitou slnečných lúčov. V miestnych geografických šírkach je totiž výrazne stenčená ozónová vrstva (takzvaná ozónová diera) cez ktorú na zemský povrch preniká zvýšené množstvo ultrafialového žiarenia. Odroda pinot noir v dôsledku týchto dvoch kľúčových faktorov získava bohatú ovocnú chuť, nezameniteľný šarm, komplexnú arómu, hodvábnu textúru a omnoho sofistikovanejšiu povahu ako pred desiatimi rokmi.

Ceny burgundského vína dosahujú v súčasnosti rekordne vysoké hodnoty. Navyše je veľmi pravdepodobné, že v dôsledku prudkých mrazov a krupobitia, ktoré znehodnotili úrodu v poslednej sezóne, budú aj naďalej stúpať. To vytvára dokonalú možnosť pre novozélandských pestovateľov, ktorí by sa mohli presadiť na svetovom trhu vďaka svojim kvalitným odrodám viniča pinot noir.

Prísne poľnohospodárske smernice dlhodobo spôsobovali, že Nový Zéland mal na svoje územie problém dovážať tie najlepšie odrody viniča. V 70. rokoch 20. storočia bol pri príchode na Nový Zéland zadržaný istý hráč amerického futbalu, ktorý vo svojej gumenej čižme pašoval odrezok viniča z burgundskej vinárskej oblasti Domaine de la Romanée-Conti. Colník, ktorý zadržal tento kontraband, bol našťastie oboznámený so stavom vinárskeho priemyslu v krajine a rastlina sa po krátkom pobyte v karanténe dostala do vinice v meste Martinborough. To bol však iba začiatok kariéry miestnych vinárov. Rozloha vinice sa v priebehu posledných 15 rokov takmer zdvojnásobila a v súčasnosti sa rozprestiera na ploche takmer 5 665 hektárov.

Ako v každom inom odvetví priemyslu, aj v rámci výroby vína je región produkcie kľúčovým faktorom. Predstavujeme Vám niekoľko najvýznamnejším novozélandských vinárskych oblastí, ktorým sa darí uvádzať na trh mimoriadne kvalitné produkty, pričom každý z nich má svoje špecifické vlastnosti.

Martinborough a Wairarapa

Keď navštívite Wellington, hlavné mesto Nového Zélandu, a vydáte sa na hodinovú cestu smerom na sever, ocitnete sa v regióne, v ktorom vinič odrody pinot noir debutoval. Mesto Martinborough je idylickou destináciou, kde sú zelené parky a útulné kaviarne. Na uliciach mesta stretnete bicyklovať sa milovníkov vína, ktorí pravdepodobne smerujú z jednej degustačnej pivnice do druhej.

Odborníci v 70. rokoch usúdili, že vlastnosti miestnej pôdy sa vyznačujú vysokou podobnosťou k podmienkam vo francúzskom regióne Burgundska. Vína, ktoré sa tu v súčasnosti produkujú, sú charakteristické komplexnou a zemitou arómou. Lokálna odroda vína pinot noir prináša na podnebie konzumentov výrazné, ovocné a jedinečné chute, ktoré sú poznačené náznakmi vlhkej lesnej pôdy a spestrené bohatou štruktúrou.

Za zmienku stoja predovšetkým nasledujúce tri značky vína.

2016 Kupe by Escarpment v cene 60 dolárov za fľašu

Toto víno druhu pinot noir je vlajkovou loďou regiónu. V každej fľaši sa nachádza produkt jednej vinice, nepredstavuje teda zmes pochádzajúcu od viacerých výrobcov. Má charakteristickú plnú chuť, hodvábnu textúru a komplexnú zemitú arómu s náznakmi bobúľ, aromatických byliniek a slaných minerálov.

2016 Kusuda v cene 90 dolárov

Za túto značku je zodpovedný Hiro Kusuda, ktorého vína z oblasti Martinborough si získali početnú základňu fanúšikov po celom Japonsku. Jeho produkty sa vyznačujú intenzívnou, no zároveň jemnou chuťou viniča pinot noir, ktorá je stelesnením precízneho remesla a elegancie.

2015 Schubert Block B v cene 45 dolárov

Ak obľubujete bohatú korenistú chuť, toto víno je pre Vás tou správnou voľbou. Celkový zážitok z konzumácie je obohatený komplexnou štruktúrou a jedinečnou arómou.

Central Otago

Tento región produkuje jednu z najlepších odrôd viniča pinot noir na Novom Zélande. Jedná sa o najjužnejšiu vinársku oblasť krajiny, pričom okrem jedinečného kulinárskeho zážitku ponúka široké možnosti pre milovníkov adrenalínových športov. Medzi obľúbené aktivity v rámci tejto hornatej časti ostrovného štátu patrí bungee jumping a takzvaný „zip lining“. Vinice sú tu vytesané do kamenistých úpätí hôr a oddelené prirodzenými hranicami pozemkov v podobe hlbokých priepastí. Ak ste fanúšikmi filmu Pán prsteňov, pravdepodobne Vás neprekvapí, že veľká časť ságy sa nakrúcala práve v tomto regióne.

Súvisiace: Keď sú vinárove vína jeho filmografiou

Prví priekopníci tu vysadili odrodu pinot noir už v 70. rokoch, no víno sa tu vo veľkom produkuje až od roku 1987. Tri štvrtiny plochy všetkých viníc v tejto oblasti sú aktuálne zasvätené ikonickej červenej odrode a miestni vinári do nej vkladajú skutočne veľké nádeje. Krátka pestovateľská sezóna s horúcimi dňami a chladnými nocami je zodpovedná za zvodnú a bujnú ovocnú chuť so známkami čerešní a sliviek.

Za zmienku stoja nasledujúce tri značky.

2016 Burn Cottage Pinot Noir v cene 50 dolárov

Toto biodynamické víno (z hrozna dopestovaného na biodynamickej farme bez použitia akýchkoľvek chemických látok) je tmavé, aromatické a mimoriadne intenzívne. Prekvapí Vás bohatou ovocnou chuťou a skutočnou eleganciou. Konzultantom vinohradu, v ktorom sa vyrába, je slávny vinár Ted Lemon z americkej značky vín Littorai.

2015 Felton Road Block 3 Pinot Noir v cene 70 dolárov

Aj toto víno sa vyrába v súlade s biodynamickými princípmi pestovania. Snáď vďaka tomu sa vyznačuje dokonale elegantnou ovocnou arómou a jedinečnými príchuťami, ktoré budú útočiť na Vaše podnebie vo viacerých vlnách.

2012 Two Paddocks the Last Chance Pinot Noir v cene 70 dolárov

Herec Sam Neill založil svoj ambiciózny vinohrad v roku 1993. Toto víno je jedným z jeho najprestížnejších výrobkov z odrody pinot noir. Je veľmi jemné, mierne korenisté a bezpochyby štýlové.

Waipara a North Canterbury

Toto chladné hornaté údolie na Južnom ostrove sa nachádza približne 64 kilometrov severne od mesta Christchurch, ktoré bolo v roku 2016 zasiahnuté drastickým zemetrasením. Región sa preslávil najmä odrodou rizling, ale obzvlášť dobre sa tu darí aj druhu pinot noir – a to najmä na početných vápencových plochách. Štýl miestneho vína je vo všeobecnosti jemnejší ako v oblasti Martinborough, pričom sa vyznačuje príchuťami korenia a tmavých bobúľ, a zemitou arómou.

Vyskúšajte nasledujúce značky.

2013 Bell Hill Pinot Noir v cene 100 dolárov

Toto víno pochádza z vinice, ktorá je situovaná v bývalom vápencovom kameňolome. Miestna odroda pinot noir si získala obľubu vinárskej scény hneď v roku 2003, keď sa táto značka po prvýkrát objavila na trhu. Tento ročník charakterizuje vrstvená príchuť tmavých čerešní, výrazný obsah minerálov a bohatá hodvábna textúra.

2013 Pegasus Bay Pinot Noir v cene 45 dolárov

Značka Pegasus Bay sa preslávila dokonalou príchuťou divokých bobúľ, výrazných byliniek a zemitých húb. Hlavnou prednosťou tohto vína je bohatá aróma a jemná textúra, ktorá doslova poblázni Vaše chuťové receptory.

Marlborough

Vinica v regióne Marlborough na Novom Zélande.

Jedna z najväčších novozélandských vinárskych oblastí sa preslávila odrodou viniča sauvignon blanc, dotiahnutou do dokonalosti. Druh pinot noir tu bol donedávna iba akýmsi vedľajším produktom. Zanietení vinári však pred niekoľkými rokmi konečne našli vhodné lokality aj pre túto červenú odrodu a s veľkým nadšením ju začali vysádzať na svahoch hôr a chladnejších južných údolí. Štýl vína z tohto regiónu je svieži a nenápadný, doplnený čerešňovo-malinovou príchuťou.

Tri najpopulárnejšie značky:

2015 Clos Henri Pinot Noir v cene 35 dolárov

Túto vinicu vlastní vinárstvo Domaine Henri Bourgeois z francúzskeho regiónu Sancerre. Jej najlepším produktom je pinot noir s korenistým a aromatickým charakterom, ktorý ideálne korešponduje s čistou a hodvábnou textúrou.

Súvisiace: 20 najlepších vín sveta

2016 Jules Taylor OTQ v cene 35 dolárov

Toto víno Vám prinesie na stôl všetko, čo by ste očakávali od kvalitnej odrody pinot noir. Vyrába sa zo šťavnatých tmavých bobúľ, vďaka čomu dosahuje jemnú hodvábnu textúru a elegantnú štruktúru. Jeho aróma výrazne pripomína rozkvitnuté fialky.

2013 Seresin Estate Rachel Pinot Noir v cene 37 dolárov

Prémiový produkt vinárstva Seresin Estate sa prezentuje intenzívnou chuťou a cezmínovou arómou. Víno je charakteristické ako pozoruhodnou komplexnosťou, tak aj jedinečnou delikátnosťou.

Zdroj: WineBusiness, LoveToKnow

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.