
Nie je jasné, kedy presne sa bublinky vo víne pretransformovali z obťažujúceho prvku na jeho prednosť. Výkrik legendárneho Doma Pérignona, ktorý sa za teplého jarného počasia usiloval vytvoriť tiché víno, má totižto bližšie skôr k ponímaniu bubliniek v negatívnom slova zmysle. V jeho nápoji totižto spontánne došlo k opätovnému kvaseniu, čo Doma rozhorčilo a primälo k vysloveniu výroku: „Sakra, zase bublinky“. Ide však o presne opačný prípad, než akým je príbeh pôvodu známeho Champagne. Vo všeobecnosti je ale známe, že o bublinky vo víne sa ľudia usilovali už v 30. rokoch 16. storočia – a teda viac ako 100 rokov pred tým, než sa značka Pérignon oficiálne premiestnila do klubu milovníkov bubliniek a pomohla vylepšiť tradičnú metódu Champagne dvojitého kvasenia.
Dosiahnuť vznik bubliniek a ich následné udržanie vo fľaši bolo v minulosti záležitosťou mníchov, ktorí na to využívali staršiu techniku s označením „méthode ancestrale“. Prostredníctvom nej sa všetkými silami usilovali vyvarovať ich vyprchaniu.
V súčasnosti je šumivé víno zámerne stáčané do fliaš ešte pred tým, ako droždie skonzumuje všetok cukor v etape prvotného kvasenia. Následne je takáto fľaša daného nápoja zapečatená korunkovým uzáverom, čím sa v nej oxid uhličitý (ktorý je výsledkom pokračujúceho kvasenia) definitívne uzavrie. Metóda kedysi považovaná za prežitok je tak dnes znova raz módnou novinkou.
No v čase, kedy všetko „prírodné“ opätovne naberá na záujme verejnosti, nie je prekvapením, že šumivé vína sú vytvárané práve prostredníctvom tejto jednoznačne nekonvenčnej metódy. Pôvabné fľaše takéhoto nápoja sú pritom vytvárané svetovými producentmi od Francúzska až po Texas.
V procese výroby, ktorá dodržiava pravidlá spomínanej metódy, sa však vyskytuje hneď niekoľko úskalí. Zatiaľ čo výrobcovia vín dokážu pozastaviť kvasenie v požadovanom momente (čo studená zima dokázala kedysi dávno rovnako) a dokonca aj odfiltrovať čiastočne vykvasené víno ešte pred jeho stáčaním do fliaš, viac toho kontrolovať nedokážu. Akonáhle sa totižto na vrchnú časť fľaše umiestni korunkový uzáver a kvasenie pokračuje, vzájomné pôsobenie zvyšného droždia a cukru už producenti pod kontrolou mať nedokážu. Avšak bez toho, aby ste boli v konečnej fáze procesu znechutení (čo väčšina ľudí nie je), je potrebné zdôrazniť, že po ukončení kvasenia ostávajú vo fľaši kvasničné kaly.
Po približne 40 rokoch pôsobenia vo vinárskej oblasti to Anne Moller-Rackeová (ktorá pôvodne pracovala ako podpredsedníčka vinice Buena Vista, neskôr vybudovala vinicu The Donum Estate a v súčasnosti vlastní vinicu Blue Farm Wines) vidí ako dobrú vec. Ako uviedla: „Typická výroba vína je do veľkej miery o kontrole, ktorá je dôležitá úplne vo všetkom – od teploty, cez kvasenie, až po samotný proces starnutia vína. V prípade tohto nového vína je však každá jeho fľaša iná a predstavuje sebevlastný a unikátny malý vesmír. Najnovšie víno je teda viac o slobode.“
Broc Cellars 2019 Chenin Blanc Pétillant Wine Paso Robles

Toto šumivé víno odrody Chenin (pochádzajúce z Berkeley vinice s názvom Broc Cellar) čerpá z vinice Shell Creek Vineyards, ktorá bola v kalifornskom meste Paso Robles zasadená ešte v roku 1972. Delikátny a nesmierne cenný zemolez dominuje vôni tohto vína, ktorá je doplnená aj o tóny bielej broskyne a slanej minerality. Jeho chuť ukrýva doslova výbuch šťavnatého ovocia, medzi ktoré sa radia jablká, marhule, broskyne a jemný citrón. V dochuti má víno nádych sušeného exotického ovocia, ktoré na jazyku zanecháva uspokojivo suchý chuťový vnem.
Domaine de Montrieux Goût à Goutte Hop Hop Hop Loire Wine Vin de France

Toto šumivé víno odrody Chenin Blanc od výrobcu Montrieux z francúzskej oblasti Loire Valley je jedným z najelegantnejších vín uvedeného zoznamu. Vďaka niekoľkoročnému zreniu na kvasničných kaloch (a následnému stabilizovaniu a vyčíreniu) vonia po brioške, zemoleze, jablku a mandliach. Disponuje dlhou perzistenciou chuti medových kôstkovíc (konkrétne broskyne a marhule) a rovnako aj tónmi kandizovanej pomarančovej kôry.
William & Chris 2019 Pétillant Naturel Rosé Texas

Toto jemne divoké ružové víno od vinárstva William & Chris zahŕňa v zostupnom poradí (podľa objemu) nasledujúce odrody viniča: Mourvèdre, Sangiovese, Malvázia, Grenache, Cinsault, Muškát, Giallo, Merlot a Trebbiano. Bujaré arómy jahôd (čerstvo oddelených od ich zaprášených listov) prevyšujú marhuľové tóny a rozdrvené čerstvé bylinky. Ružový rmut (a teda kašovitá hmota z rozmliaždeného ovocia, z ktorej sa po kvasení získava víno) je kľúčom k hmotnosti, hustote a k textúre vína, ktorá obsahuje viaceré vrstvy tónov zrelých červených bobúľ a čerešne. Zatiaľ čo na jednej strane disponuje nápoj kvetinovým charakterom, na tej druhej sa opiera o chutnú citrusovú príchuť. Veľký dôraz sa v jeho prípade kladie aj na exotické ovocie kumkvat
Domaine Frantz Saumon La Petite Gaule du Matin Sparkling Loire Wine Vin de France

Toto spojenie odrôd Chenin Blanc a Sauvignon Blanc zrealizované vinárstvom Frantz Saumon z francúzskeho regiónu Loire disponuje jemnými a osviežujúcimi bublinkami, vďaka čomu predvádza šumivé víno v tom najlepšom svetle. Plná aróma opadaných jabĺk a hrušiek stavia svoj pevný základ na tónoch zrelej broskyne spoločne s vrstvami mandľového kvetu a minerálov. Všetky tieto chute sa pritom opierajú o svieže pozadie morského vánku. Chuť jemného citrónu a pomarančovej kôry navyše vykresľuje celú škálu citrusov, ktorá pretrváva a končí svoje pôsobenie pomerne veselo a bezstarostne.
Donkey & Goat 2019 Dommen Vineyard Sparkling Pinot Meunier Russian River

V prípade tohto šumivého vína odrody Pinot Meunier (ktoré bolo vyrobené v americkom meste Berkeley vinárstvom Donkey & Goat) odhoďte všetky svoje predsudky bokom. Ako jedna z tradičných Champagne variácií prináša odroda Meunier tóny korenistého ovocia a červenej šípky, ktoré sú doplnené o arómu citrónovej trávy a čerstvých byliniek. Nesmierne jemná a takmer nebadateľná sladká chuť sa nachádza v osviežujúcej rovnováhe zrelého červeného ovocia, kôstkovíc, marcipánu a známeho amerického mrazeného dezertu Orange Creamsicle. Je potrebné skonštatovať, že vinárstvo Donkey & Goat každoročne produkuje aj takzvané „Lily“ šumivé víno Chardonnay. Je to pritom práve jeho verzia z roku 2019, ktorú je možné opísať ako citrusovú párty vo fľaši. K tomuto vínu si samozrejme nezabudnite dopriať aj vyprážané kura.
Fathers & Daughters Cellars 2018 Sarah’s Rustic Bubble Sparkling Chardonnay Anderson Valley

Bublinky rustikálneho klenotu vinárstva Fathers & Daughters z kalifornského mesta Mendocino sú dostatočne entuziastické na to, aby vybuchli z fľaše v momente odstránenia jej vrchnáku. V priebehu dňa ho však otvárajte ideálne čo najskôr, nakoľko sa so svojou príchuťou upečeného chleba hodí k čerstvo upečeným croissantom. Nádherné kvetinové tóny perfektne ladia s tónmi pečiva, s tónmi šťavnatého jablka a s dužinatými citrusovými arómami ovocia Budhova ruka. Je možné konštatovať, že textúra daného nápoja jednoznačne roztancuje vaše chuťové bunky. Prináša totižto viac tónov jablka a marhule, ktoré sú uložené na pozadí plodov citrónovníka Meyera. Chuť daného vína však môže akýmsi spôsobom pripomínať aj mokré riečne kamene. Zároveň je nutné uviesť, že žiadnej ingrediencii tohto vína nebolo uškodené jeho jemným rmutom.
Scribe 2019 Arrowhead Slope Riesling Pétillant Naturel Sonoma Valley

Precízne nasýtenie tohto šumivého nápoja odrody Rizling je možné pozorovať dokonca už pri jeho samotnom nalievaní. Vyrobené bolo vinárstvom Scribe a je neuveriteľne aromatické. Už pri prvom závane tak ucítite celú kyticu nádherných kvetov. Aromatickosť spôsobujú predovšetkým ružové lístky, jazmín a zemolez – v kombinácii so zrelou broskyňou. Chuť dotvára zmes ovocného sadu tropických príchutí s tónmi pečeného jablka, ktoré sú posilnené tónmi exotických citrusov. Aj napriek skvelému ovociu má víno suchý chuťový vnem s pretrvávajúcou (no nesmierne príjemnou) perlivosťou.
Albatross Ridge 2019 Pétillan Naturel Rosé Pinot Noir Monterey County

V tomto ružovom víne od vinárstva Albatross Ridge z kalifornského mesta Monterey sa spája veselosť a rafinovanosť. Lesná jahoda definuje jeho príjemnú chuť, ktorá začína náznakom škorice a čerstvými lístkami záhradných ruží. Nie je však sladkou. Toto víno je jednoznačne slané, suché a rázne. Rovnako disponuje aj intenzívnymi tónmi maliny a čerešne, ktoré prerážajú chuť limetky a citrónu. Celkový chuťový zážitok z tohto vína je navyše okorenený sušenými bylinkami.
Blue Farm 2019 Cold Creek Vineyard Pinot Gris Pétillant Naturel Carneros

Takto vyzerá sofistikovaná tvár šumivého vína pochádzajúceho z vinice Blue Farm, ktorá patrí Anne Moller-Rackeovej. Energetické bublinky v pohári automaticky ožívajú, čím zároveň čistia takmer nebadateľne zakalené víno vo farbe svetlej slamy. Najdominantnejšími arómami tohto nápoja sú citrónovník Meyer, broskyňa a rovnako aj čerstvá brioška. Chuť vína je však pomerne kyslá a suchá. Jej jablkové a marhuľové tóny sa nachádzajú vo vrstvách nad jeho mineralitou. Tento nápoj disponuje vlastnou podstatou, hĺbkou a rovnako aj skvelou kvalitou. Je však surové a rafinované.
Birichino 2019 Pétulant Naturel Malvasia Bianca Monterey

Aj keď to tak na prvý pohľad môže vyzerať, preklep sa v názve daného vína skutočne nenachádza. Partneri vinárstva Birichino priznali, že sa rozhodli nehrať podľa pravidiel klasického šumivého vína, a práve preto si zvolili názov „Pétulant“ miesto zaužívaného „Pétillant“. Na etikety jednotlivých fliaš navyše pridali aj pomerne nevrlé rastliny. Pri pohľade na spôsob vzniku tohto vína je možné povedať, že jeho vôbec prvá verzia vznikla úplnou náhodou. Bola totižto výsledkom dlho zabudnutej fľaše šťavy pochádzajúcej z odrody Malvasia Bianca v zadnej časti chladničky, ktorá bola po svojom vybratí opätovne zabudnutá na kuchynskom pulte. Keď si vinári všimli, že obsah fľaše začal kvasiť, pridali ho do tichého vína Malvasia Bianca a stočili do jednej fľaše. Len v priebehu niekoľkých mesiacov tak získali nádherné a suché šumivé víno.
Dnes mrazia niekoľko takýchto štiav každoročne preto, aby celý proces opätovne zopakovali. Takýmto spôsobom vytvárajú maximálne nekonvenčné víno s názvom „Pétulant“ Malvasia. Šialene aromatické víno zasiahne váš nos v prvom rade arómou tropických kvetov (predstavte si ibištek počas teplej letnej noci), exotický citrus yuzu, zrelé kôstkovice a tóny mandlí. Aj keď všetky príchute nabádajú k predstave, že je víno sladké – opak je v tomto prípade pravdou. Víno je suché. Obsahuje tóny pomarančovej kôry, broskyne a liči, ktoré sú obalené v kvetinových príchutiach s prekvapivo vystuženým chuťovým vnemom.
Zdroj: NYtimes