Vesmír je pre mnohých z nás zatiaľ nedosiahnuteľným cieľom. Najinovatívnejšie spoločnosti sveta sa však už napriek tomu pripravujú na jeho kolonizáciu a dôsledne plánujú, akým spôsobom budú schopné zabezpečiť mimoriadne luxusný životný štýl jedincov mimo našej planéty. Iba nedávno sa na verejnosti objavil koncept prvého luxusného vesmírneho hotela a v súčasnosti sa nám už naskytá pohľad aj na to, čo sa bude servírovať v reštauračnom zariadení takéhoto projektu. Jedná sa o luxusné šampanské víno špecificky prispôsobené konzumácii v beztiažovom stave.
Značka Maison Mumm, ktorá je aktuálne jedným z najväčších producentov šampanského na svete, pred troma rokmi nadviazala spoluprácu s vesmírnou dizajnovou agentúrou Spade. Výsledkom tohto partnerstva je unikátna fľaša Mumm Grand Cordon Stellar, ktorá využíva plyn obsiahnutý v samotnom šumivom víne pre vymrštenie tekutiny do prstencovitej štruktúry, kde sa šampanské koncentruje do podoby kvapky plnej bubliniek. Táto kvapka môže byť následne uvoľnená do okolitého priestoru, kde sa vznáša v beztiažovom stave, až kým nie je odchytená pomocou špeciálne navrhnutého pohára.
Na prvé počutie môže byť náročné predstaviť si fungovanie tohto konceptu, preto Vám ponúkame video, ktoré okrem dizajnu a výrobného procesu tejto unikátnej fľaše zobrazuje aj spôsob, akým je luxusný nápoj konzumovaný v prostredí s nulovou gravitáciou.
Octave de Gaulle, zakladateľ vesmírnej dizajnérskej kancelárie Spade, vysvetlil: „Povaha objavovania vesmíru bola v priebehu posledných 40 rokov formovaná inžiniermi a konštruktérmi, pričom dizajnéri nemali plnohodnotnú možnosť zúčastniť sa tohto procesu. My sa však na beztiažový stav nepozeráme ako na problém, ktorý je potrebné vyriešiť. Práve naopak, takéto podmienky vnímame ako príležitosť vytvárať inovatívne dizajnové prvky. Najväčšou výzvou konceptu Mumm Grand Cordon Stellar bol v skutočnosti spôsob, ktorým by sme dokázali dostať tekutinu von z fľaše.“
Je zaujímavé, že táto nová metodika servírovania a konzumácie šampanského vína v značnej miere ovplyvňuje aj jeho príchuť a textúru. Kým sa totiž šampanské vznáša v beztiažovom stave a následne v jedinečne prispôsobených pohároch, nadobúda podobu hustej šumivej peny. Opätovne sa transformuje do kvapalného skupenstva až priamo v ústach konzumenta.
Didier Mariotti, pivničný majster značky Maison Mumm, uviedol: „Táto zmena skupenstva je zodpovedná za mimoriadne prekvapivý zmyslový vnem. Nulová gravitácia totiž spôsobuje, že kvapalina okamžite doslova obalí celý vnútorný povrch Vašej ústnej dutiny, čím sa zásadne umocní vnímanie chuti nápoja. Šampanské konzumované takýmto spôsobom je príznačné jemnejšími bublinkami, omnoho delikátnejšou štruktúrou a obzvlášť bohatou chuťou. Luxusné víno má pri takýchto podmienkach možnosť naplno prejaviť svoj charakter.“
Súvisiace:
Čo by ste mali vedieť pred nákupom šampanského
Kto sa odváži zmeniť receptúru klasického šampanského?
Šampanské je v beztiažovom stave konzumované pomocou špeciálne navrhnutého pohára, ktorý na prvý pohľad pripomína relatívne plochý lievik na stopke. Poletujúcu penovú kvapku nápoja je potrebné „podobrať“ týmto pohárom, pričom povrchové napätie kvapaliny umožní priľnutie šampanského k povrchu lievikovitej pomôcky a následný prenos kvapky k perám konzumenta. Skutočným dôvodom takéhoto dizajnu pohára je však fakt, že je možné štrngnúť si s ním v rámci prípitku. Tento jednoduchý akt totiž dodáva šampanskému charakteristickú oslavnú atmosféru a umožňuje vychutnávať si rituály spojené s týmto alkoholom aj v odľahlých kútoch nekonečného vesmíru.
Zatiaľ nie je jasné, kedy si aj bežní smrteľníci budú môcť užívať popíjanie luxusného šampanského v prostredí s nulovou gravitáciou. V súčasnosti však už prebiehajú diskusie o dodávkach fľaše Mumm Grand Cordon Stellar na palubu budúcich vesmírnych misií a komerčných letov mimo atmosféry našej planéty.
Zdroj: Expansion, Decanter