Saké bude drinkom tohto leta

Jedinečný kokteil Tokyo Bodega so saké a pivom v reštaurácii Sunday In Brooklyn.

Saké je na dobrej ceste stať sa najpopulárnejším nápojom tohto leta.

Liehovary a reštaurácie sa v súčasnosti vo veľkej miere zaujímajú o tradičné japonské ryžové víno, ktoré sa typicky servíruje so sushi. Tento nápoj sa aktuálne často vyskytuje v kombináciách s pivom a kokteilmi, ktoré dokonale dopĺňajú pokrmy zo syra a pečeného mäsa.

Stillwater Artisanal je pivovarníckou spoločnosťou z newyorského Brooklynu, ktorá vyváža svoje produkty do celého sveta. Nedávno uviedla na trh hybrid medzi saké a pivom s názvom Extra Dry, ktorý sa destiluje z ryže a podáva sa v podobe svetlého piva v plechovke.

Brian Strumke, zakladateľ a pivovarník spoločnosti Stillwater Artisanal, v rozhovore uviedol: „Tento nápoj je určený na konzumáciu za studena. Svojou štruktúrou pripomína pivo, ale chuťou sa ponáša skôr na suché víno.“

Súvisiace: Kto sa odváži zmeniť receptúru klasického šampanského?

Saké sa vyznačuje podobným obsahom alkoholu ako víno, avšak proces jeho výroby je podobný s výrobou piva. Ryža sa najprv naparuje vo vode a následne je zmiešaná s kvasinkami známymi ako koji, ktoré sú zodpovedné za premenu zmesi na cukor. Po tomto kroku nasleduje dôkladná fermentácia, ktorá obvykle prebieha v rámci obdobia niekoľkých týždňov. Strumke pri výrobe svojho inovatívneho nápoja pridáva saké ryžu do jačmennej zmesi a namiesto koji využíva belgické kvasinky, ktoré dodávajú výslednému produktu ovocnú a korenistú arómu porovnateľnú so saké. Primárna fermentácia nápoja prebieha počas jedného týždňa. Strumke potom mieša medziprodukt s chmeľom a pred balením a distribúciou ho necháva dozrievať po dobu ďalších dvoch až troch týždňov.

Nápoj Extra Dry od spoločnosti Stillwater Artisanal.

Strumke vysvetlil: „Ryža sa po fermentácii vyznačuje mimoriadne suchými zrnami a obsahuje iba minimálny podiel cukru. Výsledné pivo je tak veľmi svieže, k čomu prispievajú aj špeciálne kvasinky, ktoré používam. Chmeľ dodáva zmesi príjemnú ovocnú a kvetovú príchuť. Ak nie ste fanúšikom klasického piva, aróma tohto produktu Vás skutočne osloví.“

Saké pivo Extra Dry sa predáva za približnú cenu 11,99 dolára pri balení štyroch kusov, pričom je dostupné v predajnom reťazci Fairway Market a vybraných nezávislých obchodoch. Strumke má v pláne otvoriť vlastný kamenný podnik v štvrti Greenpoint v mestskej časti Brooklyn.

Aj barmani a takzvaní „mixológovia“ (miešači kokteilov) už začali znovu objavovať atraktivitu japonského saké, ktoré s veľkou obľubou miešajú s rôznymi druhmi netradičných nápojov. V newyorskej štvrti Williamsburg nájdete reštauráciu s názvom Sunday In Brooklyn, v ktorej veľmi rýchlo získal mimoriadnu popularitu kokteil známy ako „Tokyo Bodega“. Jedná sa o luxusné saké Junmai Ginjo, zmiešané s likérom St. Germain a sladkým sirupom s vanilkovou arómou. Tento drink sa podáva v tradičnej miske spolu s pivom Miller High Life a ľadom. Čašník pri servírovaní najprv naleje do misky s ľadom polovicu zmesi saké a samotného zákazníka nechá doliať malé množstvo piva podľa svojej chuti.

Brian Evans, hlavný barman v reštaurácii Sunday In Brooklyn, povedal: „Saké bolo iba donedávna považované za bežnú položku na ponuke sushi reštaurácií. V priebehu krátkeho časového intervalu sa však stalo nevyhnutnou ingredienciou kokteilových programov. Jednoznačným dôvodom je jeho krása v jednoduchosti a obrovské spektrum chuťových variácií. Keďže reštaurácia Sunday In Brooklyn je otvorená 24 hodín denne, je pre nás kľúčové, aby naše menu zahŕňalo vhodný nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Nie je ničím nezvyčajným, že zákazníci si počas neskorých raňajok objednajú aj tri kokteily Tokyo Bodega a následne sa stále cítia byť pripravení na nástrahy nadchádzajúceho dňa.“

Časopis Forbes uviedol, že medziročný predaj saké na území Spojených štátov sa počas posledných 20 rokov navyšoval o viac než 8%. Ešte pozoruhodnejšou je však skutočnosť, že vývoz saké z krajín jeho produkcie sa v poslednom desaťročí takmer zdvojnásobil a v súčasnosti predstavuje takmer 19 miliónov litrov ročne. USA pritom dovážajú približne štvrtinu tohto objemu.

Súvisiace: Čo by ste mali vedieť pred nákupom šampanského

Začiatkom marca tohto roku bol v New Yorku otvorený prvý súkromný liehovar, ktorý sa zameriava výlučne na saké. Podnik Brooklyn Kura vznikol v štvrti Sunset Park v Brooklyne, kde ho nájdete v historickom industriálnom komplexe Industry City. Návštevníci tohto zariadenia môžu ochutnať niekoľko druhov čerstvo lisovaného saké v kombinácii s rôznymi lahôdkami, syrovými taniermi, praženými bôbmi (fava) a špecialitami z rias (nori). Brian Polen, riaditeľ tohto podniku, uviedol, že v blízkej budúcnosti plánuje nadviazať spoluprácu s lokálnymi reštauráciami a barmi ako Hometown Bar-B-Que, Five Boroughs Brewery a Brooklyn Brewery. Kombinácia jedinečných ponúk týchto miestnych podnikov by sa mohla stať zaručenou senzáciou newyorskej kulinárskej scény.

Polen povedal: „Zastávam názor, že saké je v súčasnosti vysoko nedoceneným nápojom. Akonáhle ľudia objavia jeho skutočný potenciál, nepochybne sa stane úžasným letným drinkom.“

Zdroj: Moneyush

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.