Trendy vo svete kokteilov, ktoré budú vládnuť roku 2019

Rok 2018 bol vo svete kokteilov a barov jasne zameraný na dlhodobú udržateľnosť a overený pôvod ingrediencií. Zároveň sa na scéne objavila nová vlna barmanov – aktivistov, ktorí sa postarali o to, aby sa predaj kokteilov a alkoholu na mieste ich konzumácie (takzvaný „on-trade“) posunul do modernej éry spolu s ďalšími prvkami tohto priemyslu.

Existuje niekoľko trendov, ktoré budú udávať smer rozvoja barov a kokteilov aj v priebehu roka 2019. V nadchádzajúcom období sa napríklad stretneme s návratom k jednoduchému a vyváženému štýlu prípravy kokteilov, ako aj so zvýšeným počtom druhov luxusných nápojov založených na báze sherry.

Okrem samotného vybavenia a ponuky barov sa však bude venovať pozornosť aj otázkam zdravia. Čoraz viac barmanov sa totiž otvorene vyjadruje o svojom boji s problémami duševného zdravia, čo je aktuálnou témou obzvlášť v priemysle, v ktorom sa stretávame s náročnými otváracími hodinami a častou konzumáciou alkoholu po skončení pracovnej doby.

Zoznámte sa s trendmi, ktoré budú formovať svet Vašich obľúbených drinkov v priebehu roka 2019.

Kokteily na báze sherry

V minulom roku boli jedným z najväčších trendov kokteily s nízkym alebo nulovým obsahom alkoholu a zdá sa, že rok 2019 bude ladený v podobnom štýle. Určite prinesie mnoho zaujímavých noviniek najmä pre ľudí, ktorí obvykle nevyhľadávajú luxusné drinky kvôli ich alkoholickým vlastnostiam.

Zatiaľ, čo rok 2018 bol nepochybne rokom nealkoholických destilátov a kokteilov na báze vermútu, rok 2019 so sebou prinesie drinky založené na sherry. Toto posilnené víno vyrábané z bieleho hrozna zo španielskej Andalúzie bude dominovať ponukám mnohých barov, jednak ako súčasť jednoduchých nápojov, akým je napríklad sherry s tonikom, ale tiež v podobe komplexných kokteilov, ktoré oživia každú udalosť.

Podobné: Seedlip je luxusnou alternatívou nealkoholických nápojov

Populárny kokteilový bar ABV v San Franciscu nedávno zaradil do svojho nápojového lístka sherry ako súčasť drinku s názvom Dunmore Cobbler, ktorý kombinuje amontillado sherry, ananás, škótsku whisky a citrónovú šťavu. Aj londýnsky bar Sack sa medzitým stal Mekkou pre milovníkov sherry. Jeho ponuka zahŕňa jedinečné kreácie, ako napríklad drink 54 Fizz, ktorý zahŕňa amontillado sherry, umeshu, citrón, shiso a tonik.

Barmani obvykle nie sú ľuďmi, ktorí sa stránia experimentovania s novými ingredienciami. Bezpečne teda môžete očakávať, že sherry sa bude na ich nápojových lístkoch vyskytovať v skutočne bohatej miere.

Jednoduché drinky

Nie je tomu tak dávno, kedy sa za normu vo svete kokteilov považovali unikátne ingrediencie, okázalé ozdoby a netradičné poháre. Kokteiloví nadšenci a barmani sa však v roku 2019 opätovne zamerajú na svoje korene a vo zvýšenej miere budú do svojej tvorby komponovať elegantnú jednoduchosť.

Už sa nebudeme stretávať s neúnosne dlhými zoznamami ingrediencií a nápojmi, z ktorých sa v dôsledku prílišného zdobenia nedá poriadne napiť. Zloženie jednotlivých nápojov bude namiesto toho omnoho kratšie a jednoduchšie, a prezentácia takýchto kokteilov sa bude uberať podobným smerom.

Jednoduché drinky s nenápadnými ingredienciami a doplnkami už v súčasnosti ponúkajú niektoré z najvychytenejších kokteilových barov na svete – ideálnymi príkladmi sú podniky ako American Bar v luxusnom londýnskom hoteli Savoy alebo bar BlackTail v New Yorku. Tento trend sa objaví bezprostredne po výraznom zvýšení popularity klasických kokteilov, akými sú Sazerac a Negroni, ktoré sa obvykle podávajú v podobe nenápadných a elegantných nápojov.

Keďže súčasťou luxusných kokteilov už nebudú žiadne dáždniky, kvety či ozdobné kusy ovocia, pozornosť padne na samotný nápoj, ľad a nádobu. Prezentácia a vzhľad kokteilov bude nadobúdať takmer minimalistickú povahu, čo znamená, že barmani po celom svete sa v roku 2019 budú stretávať s novou výzvou. Budú totiž nabádaní k inovácii a experimentovaniu so spôsobmi, ktorými by dokázali pozdvihnúť svoje výtvory na ďalšiu úroveň výhradne pomocou ich nevídanej chute.

Uzatváranie kolobehu

V priebehu roka 2018 sa z barov a podobných podnikov stratili plastové slamky. Tento trend bude pokračovať aj v roku 2019, keď sa bude celý sektor pohostinstva zameriavať na dodatočné znižovanie svojej produkcie odpadov.

Najlepšie bary na svete už nejaký čas znižujú množstvo odpadu, ktoré generujú. Čoraz viac podnikov zároveň skúma spôsoby, ktorými by dokázali čo najviac vyťažiť z toho, čo už majú. Jedná sa predovšetkým o opätovné využívanie ingrediencií alebo ich častí, ako aj o nové spôsoby zužitkovania prázdnych fliaš a nádob.

Tento trend začali ako prvé uplatňovať niektoré priekopnícke podniky, akými je napríklad londýnsky bar Cub, ktorý vedie slávny Ryan Chetiyawardana, alebo reštaurácia Silo v meste Brighton – tá vo svojich priestoroch nedávno nainštalovala stroj, ktorý drví prázdne fľaše na piesok určený na výrobu jednorazového riadu. Už v blízkej budúcnosti sa bude táto iniciatíva šíriť v baroch po celom svete, keďže aj ďalší uznávaní barmani sa budú snažiť držať krok s princípmi dlhodobo udržateľného a ekologického podnikania.

Dvojica inovatívnych barmanov v zložení Iain Griffiths a Kelsey Ramage z reštaurácie Trash Tiki sa napríklad vydala na cestu naprieč planétou, v rámci ktorej učila barmanov, ako sa dajú vyrábať sirupy z avokádových kôstok či likéry z melónových šupiek. Môžeme tak očakávať, že na kokteilovej scéne sa bude objavovať čoraz viac barov, ktoré budú produkovať svoje ingrediencie rovnakým ekologickým spôsobom.

Je v pohode nebyť v pohode

Existuje iba veľmi málo ľudí, ktorí by si dovolili tvrdiť, že byť barmanom je tou najzdravšou kariérou. Práca do neskorej noci, dlhé smeny a neustály kontakt s alkoholom robia z tohto odvetvia veľmi komplikovanú kariérnu voľbu. Nie je žiadnym prekvapením, že v takomto prostredí je náročné udržať si vyvážený životný štýl.

V uplynulom roku sa do popredia dostala diskusia o zdraví a blahobyte pracovníkov v pohostinstve a zdá sa, že v roku 2019 sa budeme vo väčšej miere rozprávať o mentálnom zdraví barmanov a čašníkov. Za cieľom zdôraznenia dôležitosti tejto témy v poslednej dobe vzniklo množstvo charitatívnych organizácií a inštitúcií. Tim Etherington-Judge (na fotografii), barman a bývalý veľvyslanec značky Bulleit, spustil organizáciu s názvom Healthy Hospo, ktorá má budovať zdravší a šťastnejší sektor pohostinstva. Podobným zámerom sa prezentuje aj charitatívna spoločnosť The Benevolent, ktorá už dlho podporuje barmanov po celom svete.

Alex Black a Makenzie Chiltonová sa v priebehu minulého roka stali víťazmi súťaže Collective Spirit, ktorá je organizovaná spoločnosťou Altos Tequila a zameriava sa na dlhodobo udržateľné riešenia. Spoločne začali propagovať otázku blahobytu barmanov v Kanade a rok 2019 otvorili sloganom „je v pohode nebyť v pohode“.

Experimentovanie s fermentáciou

V roku 2019 by ste sa mali pripraviť na to, že na nápojových lístkoch popredných kokteilových barov po celom svete sa budú omnoho častejšie objavovať domáce fermentované nápoje ako kombucha či tepache.

Kombucha predstavuje nápoj vyrobený z fermentovaného čaju, ktorý si postupne získaval popularitu počas celého uplynulého roka. Barmani totiž radi experimentujú s príchuťou tohto starobylého čínskeho drinku, ktorý sa považuje sa ideálny príklad moderných nízko alkoholických nápojov a inovatívnych kokteilov.

Súvisiace: Luxusné bary v meste Macao miešajú nápoje s miestnymi bylinkami

Rovnaký nárast popularity medzitým zaznamenávajú nápoje vyrobené z kaktusu agáve, čo znamená, že tequila a mezcal sa budú aj naďalej vyskytovať v ponukách viacerých popredných barov. V roku 2019 však budete mať možnosť ochutnať aj nápoj známy ako tepache, teda po domácky vyrábaný drink z fermentovaného ananásu. Tepache je teda skvelým spôsobom, prostredníctvom ktorého budú môcť barmani zužitkovať všetky časti ananásu aj po jeho odšťavení.

Beaufort Bar v londýnskom hoteli Savoy či luxusný hotel QO Amsterdam ponúkajú kombuchu svojim hosťom už nejaký ten čas. Nadchádzajúce trendy sú však neklamným náznakom toho, že svojho momentu slávy sa čoskoro dočká aj tepache.

Zdroj: TheDrinkBusiness

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.