Vedci v Škótsku sa domnievajú, že umelý jazyk, ktorý vytvorili, má tak vycibrenú schopnosť rozoznávať chute, že by sa mohol použiť na identifikáciu falšovaného alkoholu.
Jedna štúdia zistila, že trh so vzácnymi fľašami whisky je plný falzifikátov. Niekoľko mesiacov po tejto štúdii BBC napísala, že umelý jazyk, ktorý môže rozpoznať nepatrné rozdiely medzi odrodami škótskej whisky, môže byť kľúčom k tomu, aby boli zberatelia konečne pokojní. Tento prístroj zo zlata a hliníku, ktorý vytvorili inžinieri z univerzít v Glasgowe a Strathclyde, meria, ako whisky absorbuje svetlo. Vedci zistili, že jazyk správne identifikoval vzorky zo značiek Glenfiddich, Glen Marnoch a Laphroaig u viac ako 99 percent prípadov. Dokázal tiež rozlíšiť rozdiel medzi rovnakou whisky starnúcou v rôznych sudoch.
V príspevku publikovanom v Nanoscale – časopise Kráľovskej Chemickej Spoločnosti, vedci vysvetlili, že usporiadali sub-mikroskopické plátky dvoch kovov (zlato a hliník) v šachovnicovom vzore, aby vytvorili jazykové „poháriky“, ktoré sú 500 krát menšie ako tie, ktoré sa nachádzajú v ľudských ústach. Jazyk je potom schopný rozoznať rozdiel medzi whisky zmeraním ich plazmónovej rezonancie alebo toho, koľko svetla absorbujú.
Súvisiace: Nadšenci whisky zostavili rebríček 15 najlepších značiek
Zatiaľ čo jazyk má v súčasnosti nastavenú chuť iba na whisky, hlavný autor projektu – Alasdair Clark uviedol, že by sa mohol použiť aj na identifikáciu ďalších druhov alkoholu. Uviedol: „Aj keď sme sa v tomto experimente zamerali na whisky, umelý jazyk by sa dal ľahko použiť na „ochutnanie“ prakticky akejkoľvek tekutiny, čo znamená, že by sa mohol použiť na široké spektrum aplikácií,“ … „Okrem zrejmého potenciálu použitia pri identifikácii falšovaného alkoholu by sa mohol použiť pri testovaní bezpečnosti potravín, kontrole kvality a bezpečnosti – skutočne v akejkoľvek oblasti, kde by bola užitočná a opakovane použiteľná metóda ochutnávky.“
Ale nie každý je presvedčený o vynáleze vedcov. Charles MacLean, majster v Quaichu ( najvyššie vyznamenanie v oblasti škótskej whisky ) pre CNN povedal, že chuť je iba jednou časťou hodnotenia, ako chutí whisky. Podľa MacLeana je rovnako dôležitá vôňa a textúra, z ktorých ani jedno zariadenie nedokáže identifikovať.

McLean uviedol, že „hodnotenie chuti vo whisky priemysle sa vykonáva podľa vône, chuti a textúry. Zo všetkých použitých zmyslov je najdôležitejší čuch. Ochutnávači whisky a hodnotitelia kvality sa spoliehajú výlučne na vôňu. Naša chuť je v porovnaní s čuchom nevyvinutá.“
Kým falšovaný alkohol môže stáť zberateľov milióny dolárov, ešte viac by sme sa mali zaoberať zdravotnými rizikami, ktoré vyplývajú z konzumácie falošného alebo falšovaného alkoholu. Predpokladá sa, že v máji tohto roku zomreli traja Američania po konzumácii falšovaného alkoholu v tom istom stredisku v Dominikánskej republike. Po úmrtí 19 ľudí, ktorí požili falšovaný alkohol, vydala Kostarika minulý mesiac celoštátne varovanie.
Zdroj: Geek, Telegraph