Vinič pestovaný na sopečnej pôde získava popularitu na celosvetovej vinárskej scéne

Údolie La Geria na ostrove Lanzarote v rámci Kanárskych ostrovov sa zdá byť nepravdepodobnou lokalitou pre zakladanie viníc.

Pestovanie viniča na spálených svahoch sopky, ktorá ešte chrlí oheň, dym a lávu je jednou z extrémnejších praktík v rámci vinárskeho priemyslu. Zakladanie viníc v blízkosti aktívnych vulkánov však môže vyústiť do najzaujímavejších vín, aké ste kedy ochutnali.

V súčasnosti sa zdá, že rok 2018 patrí práve takýmto druhom vína. Koncom marca sa totiž v New Yorku konala medzinárodná konferencia s názvom International Volcanic Wine Conference, ktorá bola pokračovaním série podobných podujatí na území Európy. Vo Francúzsku to bola konferencia Vinisud a v Nemecku ste mohli navštíviť podujatie s názvom ProWein. Všetky tieto stretnutia vinárov sa niesli v rovnakom duchu a zaoberali sa podobnými témami. Ich spoločným činiteľom bola výroba vína z viniča pestovaného na svahoch činných sopiek.

Ale prečo zaznamenáva tento prístup k vinárstvu takúto mimoriadne zvýšenú popularitu?

Tento trend nie je iba obyčajnou marketingovou stratégiou. Sopečná pôda sa vyskytuje iba v rámci 1% povrchu našej planéty, ale tvorí omnoho väčšie percento podložia popredných svetových viníc. Ideálnym príkladom sú producenti viniča na ostrove Santorini. Korenisté biele vína z tohto gréckeho ostrova sa pred niekoľkými rokmi objavili na vinárskej scéne v New Yorku a stretli sa s pozoruhodným úspechom.

Podložie obohatené sopečným popolom je zodpovedné za mimoriadne kvalitné biele a červené odrody aj na Sicílii, kde sa početné vinice krčia v tieni aktívnej sopky Etny. Aj vinári z tohto regiónu upútali pozornosť dobrodružných konzumentov, ktorí zatúžili ochutnať niečo kvalitné a nevšedné.

Majster someliér Dustin Wilson, spoluzakladateľ newyorskej spoločnosti Verve Wine, uviedol, že za svoj najnovší objav považuje práve Kanárske ostrovy patriace Španielsku a ich postapokalypticky pôsobiacu krajinu, formovanú sopečnou činnosťou. Miestna asociácia pestovateľov a producentov vína potvrdila, že predaje kanárskych vín sa mimo oblasti ich pôvodu v priebehu roka 2017 zvýšili až o 40%.

Trend zameraný na vína pestované na sopečných podložiach je ešte stále iba v začiatkoch svojej kariéry. Jedným z propagátorov tohto trendu je torontský majster someliér John Szabo, autor knihy Volcanic Wines: Salt, Grit and Power (vydavateľstvo Jacqui Small, cena 19,88 dolárov). Vo svojom diele uvádza úžasné fotografie sopečných viníc a svojimi komentármi podčiarkuje výhody a jedinečnosť tohto spôsobu pestovania viniča. Práve Szabo sa vo veľkej miere pričinil o zorganizovanie newyorskej konferencie, na ktorú pozval viac než 40 vinárstiev z regiónov v rámci krajín od Talianska cez Kaliforniu až po Čile.

Súvisiace: Pinot noir z Nového Zélandu zaznamenáva úspech vo svete vinárstva

Szabo v telefonickom rozhovore priznal: „Všetky moje obľúbené vína pochádzajú z viníc v blízkosti činných alebo vyhasnutých sopiek.“ Súčasnú atraktivitu podobných produktov pripisuje kombinácii niekoľkých faktorov.

Za zmienku stojí, že výsledkom pestovania viniča na sopečných podložiach sú bobule s unikátnou príchuťou, ktoré sa výrazne líšia od tradičných odrôd ako chardonnay či cabernet. Na takýchto pôdach sa zároveň vyskytuje omnoho menej burín a škodcov, ktoré negatívne ovplyvňujú úrodu viniča. Popol a vulkanická hornina – pemza, navyše odpudzujú hmyz z rodu Phylloxera, ktorý bol v priebehu 19. storočia zodpovedný za znehodnotenie drvivej väčšiny európskych viníc. Sopečná pôda Kanárskych ostrovov dodnes ochránila napríklad odrodu viniča s názvom listan negro, ktorá je charakteristická jedinečnou chuťou s nádychom divej arómy.

Mnohí súčasní konzumenti sa už navyše nedokážu uspokojiť s tradičnými jemnými červenými a bielymi vínami s výraznou ovocnou príchuťou. Szabo vysvetlil: „Vysoký obsah minerálov a vinič pestovaný na sopečných pôdach kráčajú ruka v ruke.“

Sopečné pôdy v skutočnosti zahŕňajú niekoľko rôznych typov podložia. Jednotlivé kategórie týchto pôd sa rozlišujú na základe toho, či je ich dominantnou zložkou stuhnutá láva, pemza, popol, bazalt či iná vyvretá hornina. Vinič a vína produkované na takýchto pôdach sa vyznačujú vysokou variabilitou, ale ich spoločným znakom je komplexná aróma, vysoký obsah minerálnych látok, jedinečná kyslosť a korenisté, ba až zemité príchute. Sopečné podložia sú tiež charakterizované nadmernou pórovitosťou, ktorá zodpovedá za vysoký obsah vody v pôde. Táto skutočnosť má za následok charakteristickú čerstvosť a hojnosť chute výsledných produktov.

Skutočným dôvodom popularity týchto vín však môže byť samotná povaha sopiek. Eric Guido, riaditeľ výroby vína v spoločnosti Morrell and Co., uviedol: „Len si predstavte tú romantickú atmosféru, ktorú na Váš stôl prinesú vína pestované na pôdach zrodených z roztavenej zeme a popola.“

Kde hľadať sopečné vína?

Santorini, Grécko

Táto malebná turistická destinácia v Egejskom mori produkuje niektoré z najlepších príkladov sopečného vína. Vinice sa tu rozprestierajú na parcelách presýtených pemzou, popolom a vulkanickými kameňmi. Za ochutnanie stojí predovšetkým víno Hatzidakis Assyrtiko, ročník 2016 v cene 24 dolárov za fľašu, ktoré je charakteristické príchuťou citrusových plodov s mimoriadne vysokým obsahom minerálnych látok. Jedná sa o najprestížnejší produkt pochádzajúci z tohto gréckeho ostrova a vyrába sa výhradne z organicky pestovných bobúľ.

Etna, Sicília

Na ostrove Sicília sa nachádza najvyššia aktívna sopka v Európe a právom upútala pozornosť nadšencov inovatívnych trendov na vínnej scéne. Pôda v okolí sopky Etna je zložená z bazaltového štrku, pemzy a čierneho popola. Za zmienku stojí najmä víno Biondi Etna Rosso Outis ročník 2014, v cene 34 dolárov za fľašu. Predstavuje sviežu a elegantnú kombináciu odrôd nerello mascalese a nerello cappuccio z juhovýchodných svahov sopky a svojou povahou sa výrazne podobá na burgundské vína z popredných vinárskych regiónov.

Somló, Maďarsko

Ani jedna zo sopiek tejto rovinatej krajiny už v súčasnosti nie je aktívna, avšak obrovské erupcie pred dlhými tisícročiami vo viacerých častiach Maďarska zanechali bohaté bazaltové ložiská. V regióne Somló sa nachádza sopečný kopec známy ako „zabudnutý boží klobúk“, ktorý je domovom viníc produkujúcich biele vína s výraznou chuťou. Vyskúšať by ste mali víno Somloi Apatsagi Pince Juhfark Somlo, ročník 2015 v cene 29 dolárov. Vyznačuje sa bohatou chuťou a jedinečnou arómou, pričom sa vyrába z odrody viniča známej ako juhfark, ktorá je exkluzívnou špecialitou regiónu Somló.

Azory, Portugalsko

Azory predstavujú súostrovie niekoľkých vulkanických ostrovov v Atlantickom oceáne, ktoré sa nachádzajú približne 1 609 kilometrov od hlavného mesta Portugalska, Lisabonu. Väčšina viníc sa nachádza na ostrove Pico, ktorého podložie je vo veľkej miere tvorené bazaltovými kameňmi. Najprestížnejším produktom miestnych vinárov je Azores Wine Company Arinto dos Açores, ročník 2015 v cene 58 dolárov za fľašu. Toto víno sa vyrába z bobúľ odrody arinto. Víno je charakteristické čerstvým nádychom, mierne slanou príchuťou, výraznými kyselinkami, čistotou, hĺbkou a silou. Je ideálne ako doplnok k pokrmom z grilovaných rýb.

Súvisiace: Keď sú vinárove vína jeho filmografiou

Kanárske ostrovy, Španielsko

Toto súostrovie je vzdialené iba 96 kilometrov od Maroka, ale oficiálne spadá pod správu Španielska. Najväčším ostrovom súostrovia je Tenerife, kde sa nachádza sopka Mount Teide s nadmorskou výškou 3717 metrov. Niektoré z miestnych viníc sú vysadené na bývalých lávových poliach, iné zase v rozsiahlych bazaltových kráteroch. Za ochutnanie stojí víno Envinate Benje Tinto, ročník 2016 v cene 28 dolárov. Vyrába sa z ikonickej odrody červeného viniča listan prieto, ktorý sa pestuje vo výške 914 metrov nad morom. Toto víno je v súčasnosti mimoriadne obľúbeným nápojom newyorskej vinárskej scény. A nie je to žiadnym prekvapením, pretože je charakteristické sviežou chuťou s jemnou príchuťou exotického ovocia a štipľavého korenia. V aróme tohto vína sa spájajú kvetové tóny s výrazným zemitým charakterom.

Campania, Taliansko

Tento región na juhu Talianska je domovom jednej z najnebezpečnejších sopiek na svete. Jedná sa totiž o Vezuv, ktorý naposledy chrlil lávu a oheň v roku 1944. Popol a pemza z tejto sopky tvorí podložie vo viniciach okolo mesta Irpinia, ktoré je od vulkánu vzdialené až 48 kilometrov. Nenechajte si ujsť víno Mastroberardino Naturalis Historia Taurasi, ročník 2009 v cene 90 dolárov. Pochádza z prestížnej vinice, ktorá má na svedomí niekoľko druhov vysoko kvalitných červených vín vyrábaných z odrody viniča s názvom aglianico. Toto víno je tmavé, intenzívne a plné minerálnych látok.

Soave, Taliansko

Na prastarom sopečnom podloží tohto regiónu je vysadený biely vinič odrody garganega, ktorý sa vyznačuje bohatou chuťou presýtenou minerálnymi arómami. Za vyskúšanie stojí najmä víno značky Suavia Soave Classico Monte Carbonare, ročník 2015 v cene 25 dolárov. Na jazyku Vám zanechá príchuť citrusových plodov, výraznú kyslosť a bohatú chuť minerálov.

Lake County, Kalifornia

Sopečné pohorie Konocti zaznamenalo svoju poslednú erupciu pred 11 000 rokmi a v súčasnosti je tvorené pôdami plnými obsidiánových a bazaltových hornín. Najlepšou voľbou je v tomto prípade víno Obsidian Ridge Estate Cabernet Sauvignon, ročník 2014 v cene 25 dolárov za fľašu. Jedná sa o tmavé červené víno s vysokým obsahom tanínov a minerálnych látok, ktoré dokonale symbolizuje produkciu viníc v oblasti Red Hills.

Zdroj: TheGuardian, Winemag

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.