Gurmánsky zážitok v Michelinovej reštaurácii v meste Valencia sa zmenil na nočnú moru, keď sa toto stravovacie zariadenie stalo centrom pôvodu otravy jedlom, v dôsledku ktorej jedna žena umrela a ďalších 29 hostí bolo postihnutých vážnymi zdravotnými problémami. Obeťou tohto nešťastia sa stala 46-ročná María Jesús Fernández Calvo, ktorá si počas slávnostnej večere v Michelinovej reštaurácii RiFF objednala ryžu s hubou morchella, u nás známou ako smrčok. Calvo však následne začala trpieť záchvatmi dávenia a hnačky, a na druhý deň ráno tragicky zomrela vo svojom domove. V reštaurácii RiFF večerala spolu so svojím manželom a synom, ktorých po zážitku tiež trápilo dávanie, ale v súčasnosti sa už obaja zotavujú.
Smrčok jedlý je síce považovaný za delikatesu, ale tiež je známe, že pri konzumácii v jedovatom stave môže vykazovať jedovaté účinky. Úrady vyšetrujúce nešťastie v reštaurácii v súčasnosti zisťujú, či sa okrem toho v podávanom pokrme nevyskytla aj huba známa ako ušiak obyčajný, ktorá je síce svojím vzhľadom nápadne podobná smrčku, ale je prudko jedovatým druhom. Bezprostredná kontrola reštauračnej kuchyne zatiaľ neposkytla žiadne okamžité vysvetlenie toho, čo sa mohlo stať. Očakáva sa, že rozhodujúce slovo bude mať až pitva obete. Tá by mala potvrdiť, či skutočne došlo k požitiu jedovatej ingrediencie, ktorá mala nakoniec za následok smrť klientky, alebo bola celá situácia zapríčinená už existujúcou diagnózou.
Súvisiace:
Prečo lesk Michelinovej hviezdy vo svete luxusného kulinárstva postupne bledne
Čo to vlastne znamená, keď reštaurácia získa Michelinovú hviezdu?
Každý zo skupiny ďalších 29 postihnutých hostí konzumoval jedlo v reštaurácii RiFF v období od 13. do 16. februára. Títo ľudia sa sťažovali na podobné príznaky, avšak odvtedy sa našťastie všetci zotavili bez dlhodobých následkov.
Bernd H. Knöller, hlavný šéfkuchár a majiteľ reštaurácie RiFF, bol nútený zatvoriť svoj podnik počas realizácie vyšetrovania. Reštaurácia po prvýkrát otvorila svoje brány v roku 2001 a prestížnou Michelinovou hviezdou bola ocenená v roku 2009. Luxusný podnik na svojom degustačnom menu Grande ponúka občerstvenie a tapas, šesť alebo sedem hlavných chodov a tri dezerty, v ktorých sa prezentujú luxusné ingrediencie ako cisársky kaviár, čierne hľuzovky a homár. Cena tohto menu predstavuje 135 eur, zatiaľ čo za ponuku z vínnej karty si priplatíte ďalších 60 eur.
Na svete existuje mnoho gurmánov, ktorí si dávajú záležať na výbere tej najlepšej reštaurácie v okolí. Veríme, že reštaurácie, do ktorých nároční stravníci vkladajú svoju dôveru, budú po tomto incidente s omnoho väčšou opatrnosťou vyberať ingrediencie na stoloch svojich hostí.
Zdroj: BBC, DailyMail