
Moritz Fried sa preslávil svojou zmrzlinou na prírodnej báze po celom svete. V roku 2013 si otvoril prvú prestížnu cukráreň s názvom Moritz Eis v srbskom Belehrade. Už o päť mesiacov neskôr naložil vzorky šiestich svojich najlepších príchutí do krabice so suchým ľadom a so zmrzlinou v lone sa vydal na 16-hodinovú cestu vlakom do Prahy.
Fried niesol tieto vzorky Douglasovi Tompkinsovi, ktorý bol zanieteným ochrancom prírody a spoluzakladateľom spoločností North Face a Esprit Holdings. Títo dvaja muži boli priateľmi už od roku 2006, keď Fried stretol Thompkinsa v Transylvánii, v spoločnosti skupiny organických poľnohospodárov. Thompkins, ktorý bol zároveň veľkým nadšencom zmrzliny, túžil ochutnať Friedove výrobky.
Výprava sa stretla s obrovským úspechom. Thompkins bol z inovatívnych príchutí zmrzliny nadšený. Jednotlivé druhy zahŕňali vanilkovú, čokoládovú a malinovú zmrzlinu, ako aj kombinácie pomaranča a zázvoru, citrónu a mäty a černice s levanduľou. Podnikatelia sa vtedy dohodli na spolupráci, v rámci ktorej mal Fried expandovať svoje podnikanie do Čile, kde Thompkins v tom čase pôsobil. Thompkins tragicky skonal v roku 2015 pri nehode spojenej s kajakom. Táto spolupráca však predstavovala prvý krok v rámci expanzie Friedovho cukrárenského impéria na americký kontinent.

Moritz Fried pochádza z Rakúska a pôvodne bol zamestnaný v investičnej spoločnosti New Europe Capital, ktorá sídlila v Londýne a Bukurešti. Neskôr sa však tejto pozície vzdal a začal sa naplno venovať výrobe a predaju zmrzliny. Povedal: „Som skrátka milovníkom zmrzliny. Uvedomil som si, že v Srbsku nie je žiadna cukráreň, ktorá by mala v ponuke výrobky takej kvality, po akej som túžil. Okamžite som sa rozhodol využiť túto dieru na trhu.“ Friedove predajne sú charakteristické minimalistickou architektúrou, ktorá pripomína diela rakúsko-amerického architekta Richarda Neutra. Dýchajú atmosférou amerických cukrární z 50. rokov minulého storočia, čo podčiarkujú zamestnanci v papierových čiapkach a bielych uniformách.
Skutočná mágia týchto podnikov však tkvie v zmrzline, ktorá je vyrobená z výhradne prírodných ingrediencií. Vyznačuje sa mimoriadne krémovou štruktúrou, ktorá je dosiahnutá bez použitia emulgátorov, umelých sladidiel či lepku. Prestížny čilský magazín Jigger opísal Friedovu zmrzlinu ako „mystickú extázu“ a vďaka prvotriednej kvalite ju nazval „dokonalou zmrzlinou“.
Fried v súčasnosti prevádzkuje päť podnikov v Srbsku, tri v Rumunsku, dva v Maďarsku a jeden v Čiernej Hore. Medzi jeho prominentných zákazníkov patrí aj bývalý srbský prezident Tomislav Nikolic s manželkou, ktorí si zmrzlinu objednávajú priamo domov. Fried navyše dodáva svoje produkty na svadby popredných štátnych predstaviteľov krajiny a zásobuje aj tenisovú hviezdu Novaka Djokovica. Herec Pierce Brosnan si obľúbil Friedovu vanilkovú zmrzlinu natoľko, že počas natáčania filmu „The November Man“ v Belehrade navštevoval jeho cukráreň každý deň.

Fried však zaznamenáva najväčšie úspechy 13 000 kilometrov od svojej domoviny – v Čile. Svoju prvú predajňu na území tejto krajiny otvoril v meste Cachagua, ktoré je populárnou dovolenkovou destináciou vzdialenou 160 kilometrov severovýchodne od Santiaga. Veľmi rýchlo sa však usídlil aj v hlavnom meste, konkrétne v štvrti s názvom Isidora Goyenechea a luxusnom obchodnom dome Casa Costanera. V priebehu januára roku 2017 otvoril už svoj siedmy podnik v tejto juhoamerickej krajine.
Jeden kopček zmrzliny v podniku Moritz Eis stojí 2 260 pesos, teda približne 3,75 dolára. Keď si budete chcieť vziať domov celý kilogram zmrzliny, vyjde Vás to na 25 dolárov. To je viac než dvojnásobná cena v porovnaní s miestnymi cukrárenskými reťazcami, medzi ktoré patrí napríklad Bravissimo či luxusná značka Emporio la Rosa. Friedova najpopulárnejšia príchuť zahŕňa čokoládu dovážanú priamo z Belgicka. Ingrediencie pre výrobu jeho vanilkovej zmrzliny pochádzajú z Madagaskaru. Vysvetlil: „Najkvalitnejšie ingrediencie sú často trikrát až štyrikrát drahšie ako tie, ktoré dosahujú druhú či tretiu triedu kvality.“
V každej Friedovej predajni je neustále dostupných 16 príchutí. Napriek tomu však treba poznamenať, že v priebehu svojej cukrárskej kariéry vyrobil už viac než 200 rôznych druhov zmrzliny. V súčasnosti testuje príchute tradičného ovocia z Patagónie, medzi ktoré sa radia napríklad bobule maqui či čilská brusnica murtilla. Veľkej popularite sa teší aj zmrzlina, ktorá namiesto cukru využíva prírodné sladidlo tagatosa.
Fried by mal v priebehu apríla otvoriť novú predajňu aj v chorvátskom letovisku Split. Aktuálne už navyše plánuje ďalšiu expanziu svojho podnikania na územie Spojených štátov. Medzi hlavných kandidátov patrí mesto Miami. Fried vyhlásil: „Jedným z dôvodom, prečo som sa rozhodol podnikať v tejto oblasti bola snaha o to, aby sa moja práca vyvíjala v súlade s mojím životným štýlom. Takýmto spôsobom sa môžem neustále vyskytovať tam, kde je dobré počasie.“
Zdroj: TripAdvisor, NYTimes