
Vegáni teraz gúľajú očami, toto ale nie sú tipy na darčeky pre vás. Tento článok je určený pre všetkých mäsožravcov, ktorí dúfajú, že darujú alebo dostanú tie najlepšie steaky a doplnky k nim. Vybrali sme pre vás tých najlepších dodávateľov hovädziny, aby ste mohli spoznať svet pomalého sušenia, trávou kŕmeného dobytku, kráľa medzi hovädzím mäsom Wagyu a iné.
Výnimočná hovädzina si zaslúži tie najlepšie nástroje, ktoré z nej vydolujú to najlepšie. Preto sme pre vás otestovali produkty a prečítali knihy, a vybrali z nich to najlepšie, čo súčasný trh ponúka: panvicu, gril a kuchársku knihu a soľ, ktoré považujeme za povinnú výbavu každého pravého milovníka steakov. A pre tých najväčších fanúšikov máme tip na exkluzívny, neopakovateľný výlet do Japonska, kde na nich čaká stretnutie s tou najvzácnejšou hovädzinou na svete.
Predstavujeme vám tak tipy na darčeky pre milovníkov steakov.
Posledná úprava

Šaty robia človeka, ale doplnky ho robia výnimočným. To isté by sa dalo povedať aj o správnom výbere korenia pre váš steak. Niektoré druhy kóšer soli z produkcie Diamond Crystal sú skvelé k okoreneniu mäsa pred varením, no skutočnú čerešničku na torte mu po odležaní a pred podávaním dodá štipka vločkovej morskej soli. Táto jedinečná soľ je produktom spoločnosti Saltverk, nachádzajúcej sa v islandských Západných fjordoch. Všetky druhy soli z tejto produkcie sú výborné, no tou pravou voľbou pre váš steak je tá s názvom the Birch Smoked Salt, t.j. zaúdená brezová soľ, ktorá mu dodá voňavý nádych tlejúceho brezového dreva.
Cena: 44,99 dolárov
Veľkí hovädzinoví chlapci

Filet mignon alebo New York Strip sú síce skvelé druhy hovädzieho steaku, no niekedy sa pred priateľmi chcete pochlapiť poriadnym kusom hovädziny. Balenie Ultra Big Cuts pack od výrobcu Mishima Reserve ponúka 1,5 kilogramu steaku tomahawk a zhruba 1 kilogramu steaku porterhouse.
Firma spolupracuje s miestnymi chovateľmi amerického plemena Wagyu, ktorý je potomkom japonského chovu Kuroge Washu. Mishima ponúka tri akosti svojho steakového mäsa v závislosti od tukového mramorovania. 4-hviezdičkové má blízko k americkému hovädziemu, dostupnému v miestnych amerických mäsiarniach. 5-hviezdičkové je mu podobné, no chuťovo o čosi výraznejšie a ultraakostné je to najlahodnejšie z ponuky Mishima. Ak si zvolíte posledné z menovaných, rátajte s výnimočnou večerou.
Cena: 490 dolárov
Súvisiace: 10 hviezdnych a nadmieru luxusných darov pre štýlového muža
Umenie suchého starnutia

Katie Flannery, mäsiarka a prevádzková riaditeľka v spoločnosti Flannery Beef, stručne vysvetlila proces suchého starnutia ako kontrolovaný proces degradácie mäsa: “Vystavujete časti mäsa kyslíku, ktorý spúšťa prirodzené enzýmy v mäse. Sú to vzdušné baktérie, takže na prežitie potrebujú kyslík. Týmto spôsobom ožijú a začnú rozkladať molekuly mäsa.”
Toto naozaj neznie veľmi chutne, ale v skutočnosti to chutné je. A ak hľadáte jedinečné hovädzie mäso dozrievané v suchu, mali by ste vyskúsať mäso z ponuky tejto kalifornskej spoločnosti, ktorá ho dodáva aj do najlepších amerických reštaurácii od Majordomo po Rustic Canyon. Hoci zvyčajne ponúkajú tento darčekový set iba svojím VIP klientom, teraz ho majú možnosť kúpiť aj iní. Katie Flannery zvykne nakrájať newyorské steaky na štyri rovnaké rezy, ktoré potom každé zreje buď 30, 40, 50 alebo 60 dní. Keď napokon mäso dozreje, na vlastných chuťových bunkách oceníte opodstatnenosť jeho suchého stárnutia.
Cena: 175 dolárov + poštovné
Veľký sprievodca svetom steakov

Aaron Franklin, jeden z najväčších amerických majstrov barbecue, obrátil svoju ohnivú pozornosť na steak. Vo svojej najnovšej knihe s názvom Franklin Steak sa teda nevenuje téme barbecue, ale sa zameriava na krájanie, mäsiarstvo, suché starnutie, typy grilov a áno, aj na prípravu poriadnych kusov hovädzieho mäsa. Viac sprievodca ako kuchárska kniha ponúka síce pár receptov, no tie sú len doplnkom k steakom, ktoré sú skutočnou hviezdou tohto diela.
Cena: 18,99 dolárov
Gril hodný 3-hviezdičkového Michelínového šéfkuchára

Heston Blumenthal, prelomový šéfkuchár stojaci za tromi Michelinskými hviezdami reštaurácie The Fat Duck v anglickom meste Bray, vybudoval svoju kariéru na príprave jedla s vedeckou presnosťou. Aktuálne obrátil svoje úsilie o dokonalosť na tvorbu jedinečného grilu značky Everdure. Výsledkom je elegantný a štýlový gril na drevené uhlie s tlačidlom zapaľovania a grilovací ražeň dostatočne veľký na upečenie celého prasaťa. Na grilovací rošt sa vám bez problémov zmestí viac rezov z vašej objednávky z rady Mishima – Ultra Big Cuts, t.j. ultra veľkých rezov.
Cena: 1999 dolárov
Neskutočné Wagyu

Termín wagyu sa v poslednej dobe skloňuje až pričasto, no určite nie v jeho pôvodnom slova zmysle, ktorým je japonská krava. Pod týmto pojmom si všetci fajnšmekri predstavia jeden z najdrahších druhov hovädziny veľmi intenzívnej chuti a výraznej mramorovej textúry. Ak chceme takýto druh wagyu kúpiť, je dôležité poznať pár kódov. A5 označuje najkvalitnejší stupeň wagyu a k jeho dosiahnutiu musí hovädzina získať hodnotenie označujúce sa ako Beef Marbling Standard rating (BMS), ktoré označuje kvalitu mramorovania v rozsahu od 8 do 12, kde číslo 12 je považované za najvyššie hodnotenie.
Spoločnosť Holy Grail Steak spolupracuje s dodávateľmi z celého Japonska, odkiaľ dováža ten najkvalitnejší výber wagyu, ako napríklad vzácny druh hovädzieho mäsa Hokkaido snow zo severu krajiny. Pre nadchádzajúce sviatočné obdobie zaradili do svojej ponuky tri rôzne rezy luxusného hovädzieho mäsa kvality BMS 12 A5 z japonského mesta Kobe: 340 g ribeye, 340g strip a 226 g filet mignon ( každé za 406 eur ). Ak niekomu tento steak kúpite, nevravte to jeho kardiológovi.
Cena: 449 dolárov
Eko-vedomá, na tráve odchovaná hovädzina

Anya Fernald chcela mäso, ktoré by bolo šetrnejšie k našej planéte a ľuďom, ktorí ho jedia. Tak sa stala spoluzakladateľkou spoločnosti Belcampo, s ktorou vytvorila ekosystém, kde zvieratá chová, poráža a následne prostredníctvom svojích reštaurácií, obchodov a online trhoviska dodáva priamo k zákazníkovi. S dohľadom nad celým dodávateľským reťazcom kontroluje kvalitu a tak zabezpečuje, že ich produkty sú skutočne organické a optimálne spracované. K blížiacim sa sviatkom si spoločnosť pripravila viackusové darčekové balenie, no nám sa viac páči dvojkusové balenie na tenko nakrájaného takmer kilového mäsa typu ”rib eye”.
Vďaka tukovému mramorovaniu veľmi rýchlo rozpoznáte rozdiel týchto steakov. Tieto pláty sú dostatočne tenké na to, aby dokonale priľahli na povrch varnej plochy počas varenia, čo umožňuje teplu preniknúť celou plochou steaku, rozpustiť časť tuku, no zároveň ho grilovať, až kým nie je hnedé a chrumkavé. Chuť tukovej časti je čistá a maslová, čiže by ste urobili obrovskú chybu, keby ste ju počas prípravy steaku odrezali.
Cena: 144 dolárov
Surf ‚n‘ Turf

Ray Rastelli Jr. podniká s mäsom už viac ako 40 rokov. Počas roku 1976 v New Jersey otvoril prvú mäsiareň a neskôr spoločne s bratom otvorili prevádzky na rôznych miestach. V súčastnosti si môžete objednať steak online v podobe predplatených boxov alebo jednorazových setov. Ich mäso neobsahuje antibiotiká, steroidy ani hormóny. Vo vianočnej ponuke majú darčekové balenie pre 6 osôb Surf ‚n‘ Turf v kombinácii hovädzieho Black Angus Filet Mignon a chvosta z homára Maine, ktorý je najstaršou delikatesou na svete.
Cena: 269 dolárov
Najlepší priateľ domácich kuchárov

Keď šéfkuchár Chris Shepherd otváral jeden z najlepších steakhousov v Amerike, vyvaroval sa použitia grilov alebo horúcich brojlerov. Chcel variť ako doma na liatinovej panvici, aby na svojom maslom podlievanom steaku vytvoril chrumkavú krústu. Z toho vyplýva, že dokonalý steak si vyžaduje správnu panvicu.
A takúto správnu panvicu vytvorila spoločnosť Butter Pat Industries na čele so zakladateľom Dennisom Powellom. Pri jej tvorbe sa inšpirovali zliatinovými panvicami, vyrábanými na začiatku 20. storočia, ktoré sa mohli spoľahlivo dediť z generácie na generáciu. Keď Powell takúto 40 rokov starú panvicu svojej starej mamy neúmyselne poškodil, zistil, že sa už v obchode nedá za ňu zohnať adekvátna náhrada. Panvice na vtedajšom trhu boli príliš ťažké, hrubé a drsné. Preto sa Powell rozhodol vytvoriť vlastnú panvicu, ktorá bola tenká, no napriek tomu pevná a schopná rovnomerne distribuovať teplo tak, ako sa na starú dobrú liatinovú panvicu patrí. Takisto povrch tejto panvice je oveľa jemnejší ako na moderných liatinových panviciach, zaručujúc tak, že sa na nej neprilepí ani tradičný kukuričný chlieb.
Cena: 295 dolárov
Súvisiace: 10 vzrušujúcich darčekov pre adrenalínových nadšencov
Nezabudnuteľná cesta za Wagyu so spoločnosťou Crowd Cow

Na zelenom japonskom ostrove Shodoshima chovatelia už stáročia chovajú tie najušľachtilejšie plemená dobytku a posledných sto rokov farmári pestujú tie najkvalitnejšie odrody olív. No len v roku 2006 niekomu napadlo skúsiť tieto dva produkty skombinovať.
Farmár Masaki Ishii si všimol, že olivová dreň, ktorá zvýšila pri výrobe olivového oleja, sa zvyčajne vyhadzuje. Chcel teda zistiť, čo by sa stalo, keby týmto zvyškom nakŕmil dobytok. Najskôr dobytok odmietol jesť niečo také, no po troch rokoch skúšania objavil recept na opekanú dreň, ktorá im zachutila. Práve toto netradičné krmivo urobilo z tohto chovu výnimočné plemeno.
Joe Heitzeberg, expert na japonskú hovädzinu a majiteľ online dodávateľa steakov Crowd Cow uviedol, že „toto plemeno, ktoré dostalo meno Kuroge Wagyu, má genetickú predispozíciu vytvárať tuk jedinečnej chuti, ktorý sa vám roztápa na jazyku a zároveň má tú umami chuť, ktorou vyniká medzi ostatnými druhmi hovädzieho mäsa”. Olivy len podčiarkujú jeho nezameniteľnú intenzívnu chuť. A keďže každoročne sa dochová len malý počet tohto dobytku, ich mäso sa stalo veľmi vyhľadávaným.
Ak chcete takéto mäso ochutnať, väčšinou musíte poznať niekoho, kto pozná niekoho. Našťastie pre Vás, Heitzeberg sa tou osobou môže stať. Už niekoľko rokov totiž cestuje do Japonska, aby sa stretol s chovateľmi dobytka a šéfkuchármi z celej krajiny a objavil to najkvalitnejšie hovädzie mäso. Teraz ponúka jednému zákazníkovi s hosťom možnosť doprevádzať ho na ceste z Tokia na ostrov Shodoshima a naspäť.
Počas cesty si môžete vychutnať pokoj ostrova, stretnúť sa s chovateľmi, ktorí chovajú najkvalitnejší hovädzí dobytok, skúsiť japonské cestovanie a predovšetkým ochutnať jedinečné mäso Olive Wagyu. Heitzeberg vám zabezpečí miesto pre večeru vo vychýrenom steakhouse Ichigo, kde šéfkuchár priamo pred vami ugriluje Olive Wagyu steak. A na záver, naspäť v Tokiu, vás Heitzeberg vezme do luxusnej reštaurácie, ktorá je bežne prístupná iba pre členov, kde môžete ochutnať tie najlepšie kúsky mäsa Wagyu z prepychového menu. To je proste sen všetkých skutočných milovníkov steakov.
Cena: 30 000 dolárov + cena zahřňa stravu, ubytovanie a cestovanie v Japonsku. Spiatočná letenka do Tokia nie je zahrnutá.
Zdroj: Urban Tastebud, Men’s Journal