10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta

Sprievodca svetom luxusu Elite Traveler a spoločnosť Grey Goose uskutočnili už v poradí šiestu anketu, na základe ktorej zostavili rebríček 100 najlepších reštaurácií na svete. Popularitu jednotlivých stravovacích zariadení hodnotilo viac než 6 000 čitateľov magazínu Elite Traveler.

Na samom vrchole rebríčka sa počas posledných piatich rokov držala reštaurácia Alinea, ktorú riadi šéfkuchár Grant Achatz. V tomto roku sa po prvýkrát neocitla na prvom mieste.

Najúspešnejšou krajinou na svete sa stali Spojené štáty. Na zozname 100 najlepších reštaurácií figuruje až 24 podnikov, ktoré sa nachádzajú v tejto krajine. Päť z nich sa dokonca dostalo do prvej desiatky.

Nižšie uvádzame podniky, ktoré sa umiestnili na prvých desiatich priečkach rebríčka najpopulárnejších reštaurácií na svete. Fotografie zobrazujú ich typické špeciality.

10. Fat Duck v meste Bray, Veľká Británia

Špecialitou reštaurácie Fat Duck je prepelica v želé a krém z raka.

Reštaurácia Fat Duck sa nachádza v grófstve Berkshire a pýši sa troma Michelinovými hviezdami. Na jej čele stojí celebritný anglický šéfkuchár Heston Blumenthal.

Blumenthal vraví: „Pobyt v našej reštaurácii je cestou, ktorá sa sústredí okolo nostalgického výletu plného hravých spomienok, presiaknutého zvedavosťou, objavovaním a dobrodružstvom. Toto dobrodružstvo je založené na mojich obľúbených spomienkach z detstva, ktoré som zažíval v čase prázdnin. Menu je Vaším itinerárom po destinácií, ktorú ste si vyhliadli na domovskej stránke reštaurácie.“

Reštaurácia Fat Duck na našom zozname predbehla všetky ostatné podniky z Veľkej Británie a v rámci rebríčka Top 100 je najvyššie umiestneným nováčikom. Medzi ďalšie britské reštaurácie na zozname patria reštaurácie Dinner by Heston Blumenthal (15. priečka), Restaurant Gordon Ramsay (22. priečka) a The Ledbury (36. priečka). Reštaurácia Sat Bains z mesta Nottingham sa umiestnila na 94. mieste.

Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie

 

9. Le Bernardin v meste New York, Spojené štáty americké

Carpaccio z tuniaka, foie gras shimon a tammar.

Online ponuka reštaurácie Le Bernardin uvádza, že za ochutnávacie menu si tu zaplatíte $180. Keď si k jedlu necháte naservírovať vhodné víno, cena vašej večere sa vyšplhá na $270.

 

8. The Restaurant at Meadowood v meste St. Helena, Spojené štáty

Jogurt s výťažkami z ruže.

Degustačné menu podniku The Restaurant at Meadowood dosahuje cenu $330. Posedenie pri víne Vás bude stáť $250.

 

7. Osteria Francescana v meste Modena, Taliansko

Nehoda citrónového koláčika.

Osteria Francescana ponúka návštevníkom ochutnávacie menu zložené z deviatich chodov v cene €220 ($242). Ak sa rozhodnete pre ďalšie tri chody navyše, zaplatíte dokopy €250 ($275).

 

6. Robuchon au Dome v oblasti Macao, Čína

L’oeuf de Poule.

Pôvodným názvom tejto reštaurácie bol „Robuchon a Galera“. Potom sa však presťahovala, zmenila meno a dnes sa pýši troma Michelinovými hviezdami. Nachádza sa v priestoroch hotela Grand Lisboa Hotel a ponúka úžasný výhľad na krásy oblasti Macao.

 

5. Per Se v meste New York, Spojené štáty

Jemné jahňacie mäso z farmy Elysian Fields.

Reštaurácia Per Se ponúka každý deň až dvojicu degustačného menu. Prvým je degustačné menu šéfkuchára pozostávajúce z deviatich chodov a druhým je deväťchodové zeleninové degustačné menu. Reštaurácia tvrdí, že ani v jednom menu sa žiadna ingrediencia neopakuje dvakrát.

Za obe ponuky zaplatíte $325. Suma zahŕňa aj obsluhu.

 

4. Restaurant De L’Hotel De Ville v meste Lausanne, Švajčiarsko

Coque de fruits rouges.

Luxusná reštaurácia ponúka „gastronomické menu“ v cene 390 švajčiarskych frankov ($395) alebo „menu objavujúce miestnu kuchyňu, ktoré odporúča maître d’hôtel“ v cene 295 švajčiarskych frankov ($299).

 

3. Eleven Madison Park v meste New York, Spojené štáty

Pečená kačica pižmová s levanduľou, medom, reďkovkami a figami.

Táto newyorská reštaurácia začiatkom roka ponúkala nostalgické menu, zložené z jedenástich chodov. Takýmto spôsobom prezentovala najvýznamnejšie jedlá, ktoré sa v reštaurácii servírovali počas dlhých jedenástich rokov jej kariéry. Menu sa podávalo v priebehu celých troch hodín a bolo dostupné do 9. júna v čase obeda aj večere.

Cena prestížneho menu dosahovala $295 a zahŕňala obsluhu, no nepokrývala nápoje a daň.

Súvisiace: Šéfkuchári prezradili 5 tajomstiev zo zákulisia reštaurácií

 

2. Alinea v meste Chicago, Spojené štáty

Webstránka reštaurácie uvádza: „Večera pri súkromnom ‘Kuchynskom stole‘ je intímny, pohlcujúci a jedinečný zážitok.“ S výnimkou kuchára a obsluhy budete pri tomto stole sedieť úplne sami. Reštaurácia tvrdí, že sa jedná o „najvyššiu formu stravovania“.

Takýto zážitok Vás bude stáť $385 na osobu, čo nezahŕňa obsluhu a daň. Počas jedla budete mať k dispozícii nápojový lístok. Pri luxusnom stole sa môže usadiť až šesť hostí.

 

1. Azurmendi v meste Larrabetzu, Španielsko

Morský ježko je delikatesou a pôsobí ako afrodiziakum.

Reštaurácia Azurmendi je ozdobená troma Michelinovými hviezdami. Jej šéfkuchárom je Eneko Atxa a podľa nášho zoznamu je najlepšou gurmánskou destináciou na svete. V roku 2016 jej patril titul druhej najlepšej reštaurácie na svete.

Jedlá v tomto podniku sú inšpirované výrobkami a životom okolitého baskického regiónu, v ktorom sa nachádza. Azurmendi ponúka degustačné menu v cene €180 ($198), ktorá nezahŕňa DPH.

Zdroj: Wise Bread, Time

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.