Keby sme mali určiť jedno ročné obdobie, ktoré je pre reštaurácie na severnej pologule časom prebúdzania, bola by ním jeseň. Po pomalej letnej sezóne sa šéfkuchári, majitelia reštaurácií, odborníci na víno a barmani pripravujú na to, že zákazníkom predstavia svoje dlho pripravované projekty. Počas tohtoročnej jesene znovu otvorili svoje brány dve najlepšie reštaurácie na svete, v New Yorku a v Kodani. Najvychytenejší someliéri zároveň dostali príležitosť precvičiť si svoje chuťové poháriky. Obzvlášť zaujímavú sezónu zažíva Kalifornia, keďže poprední svetoví šéfkuchári sa rozhodli otvoriť si nové podniky v Los Angeles, a kuchyňa pochádzajúca z tohto štátu si našla cestu až do vzdialeného Hongkongu. Čítajte ďalej a spoznajte miesta po celom svete, ktorých návštevu by ste si nemali nechať ujsť.
Klasika New Yorku sa znovu prebúdza
Iba málo ľudí by zavrelo brány svojej reštaurácie práve v roku, v ktorom obsadila prvú priečku v zozname 50 najlepších podnikov na svete. Daniel Humm a Will Guidara, spolumajitelia reštaurácie Eleven Madison Park sa však rozhodli, že ich legendárne stravovacie zariadenie potrebuje renováciu. Zmodernizovaná reštaurácia disponuje omnoho sofistikovanejšou kuchyňou, ktorej súčasťou je napríklad na mieru vyrobený luxusný sporák značky Molteni. Do nového šatu je odetý aj rozšírený bar. Nová verzia reštaurácie Eleven Madison Park bola otvorená 8. októbra a ponúka osem až desaťchodové menu zložené zo sezónnych amerických pokrmov, ktoré sa na jej ponuke neobjavili nikdy predtým. Gurmánsky zážitok je dostupný v cene $295.
Súvisiace: 10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta
Uplynuli už štyri roky, odkedy Lee Hanson a Riad Nasr opustili poprednú reštauráciu Keitha Mcnallyho s názvom Minetta Tavern. Duo šéfkuchárov si v októbri otvorilo nový podnik v manhattanskej oblasti Tribeca, ktorý nesie názov Frenchette. Je inšpirovaný štýlom viedenských kaviarní a reštaurácií z konca 19. storočia a jeho kuchyňa je vybavená japonským grilom na drevené uhlie. Reštaurácia ponúka jedlá inšpirované francúzskou kuchyňou, medzi ktoré patrí pečený homár, ale aj tradičnejšie pokrmy, ako sendvič s mäsom z teľacieho kolena a oblohou z kyslej zeleniny a omáčky gribiche. Pečivo do reštaurácie dodáva neďaleká popredná pekáreň Arcade a vínna karta zahŕňa výber prírodných odrôd.

Developerský projekt Hudson Yards zahŕňa najväčšiu výstavbu obytných a kancelárskych budov v New Yorku za posledné desaťročia. V poslednej dobe začína pripomínať počiatočné vizualizácie a novej mestskej oblasti chýbajú už iba stravovacie zariadenia na patričnej úrovni. Tejto úlohy sa zhostil tím podnikateľov, ktorý je zodpovedný aj za úspešné newyorské reštaurácie Charlie Bird a Pasquale Jones. Nový podnik s názvom Legacy Records ponúka stredomorské menu zameraná najmä na jedlá z rýb a vínnu kartu, ktorú zostavil oficiálne najlepší someliér na svete, Arvid Rosengren. Na poschodí reštaurácie nájdete kokteilový bar, za ktorého ponukou stojí zručný tím barmanov z podniku PDT v centre New Yorku.
Do Chicaga zasvietilo slnko
Paul Kahan je jedným z najlepších šéfkuchárov na americkom kontinente a teraz spája svoje sily s dvoma svojimi chránencami, ktorými sú Erling Wu Bower a Cosmo Goss. Spolu založili reštauráciu Pacific Standard Time. V jej kuchyni sa nachádzajú dva hlavné kulinárske prvky. Prvým je sporák určený na restovanie zeleniny, rýb, mäsa a ďalších miestnych surovín zo štátu Kalifornia. Druhým je pec v talianskom štýle, v ktorej sa spaľuje drevo, a je určená na prípravu pečiva, pizze a chlebových placiek foccacio. V ponuke reštaurácie figuruje napríklad japonská špaldová polievka s hovädzími rebierkami, mušľami a morskými riasami, či pečená treska so slivkami.
Migrácia do Los Angeles

Dave Beran je bývalým asistentom šéfkuchára Granta Achatza, ktorý vedie reštaurácie Next a Alinea v Chicagu. V kalifornskom meste Santa Monica si teraz otvoril vlastnú reštauráciu s názvom Dialogue, ktorá ponúka priestor na sedenie pre 18 zákazníkov. Špecialitou podniku je 21-chodové ochutnávacie menu, ktorého cena sa v závislosti od času a dňa v týždni pohybuje medzi $175 až $205. Výber jedál odzrkadľuje produkty kalifornských fariem a výrobcov v jednotlivých ročných obdobiach. Prvých niekoľko jedál v rámci menu je poctou jari, ďalšie odkazujú na leto. Za zmienku stojí napríklad bravčový bôčik so žeruchou a jahodovou omáčkou sambal. Posledné jedlá na ochutnávacom menu symbolizujú príchod jesene. Beran vysvetľuje: „Niečo takéto by som si v Chicagu nemohol dovoliť. Sezóna jahôd je tam príliš krátka.“ Návštevníci tejto reštaurácie by sa nemali nechať zastrašiť veľkým množstvom chodov, ktoré ich čakajú. Beran dodáva: „Chceme, aby sa u nás zákazníci cítili pohodlne. Hneď po usadení im ponúkneme pohár šampanského. Môžu sa teda spokojne uvoľniť.“

Poznáme však aj ďalších kulinárskych umelcov, ktorí sa rozhodli presunúť z New Yorku do Kalifornie, nazývanej aj ako „Zlatý štát“. Patrí medzi nich už spomínaný Daniel Humm z reštaurácie Eleven Madison Park či známa April Bloomfieldová. Posledným z nich je David Chang, ktorý bol ešte donedávna šéfkuchárom reštaurácie Momofuku v New Yorku. Jeho nový podnik North Spring sa nachádza na ulici Naud Street v čínskej štvrti mesta Los Angeles. Chang tvrdí, že menu reštaurácie bude inšpirované jeho novým mestom a bude zahŕňať niekoľko noviniek. Povedal: „Myslím, že do južnej Kalifornie nás pritiahla predovšetkým kultúrna diverzita mesta Los Angeles a spôsob, ktorým je reprezentovaná na kulinárskej scéne a v jednotlivých jedlách. Los Angeles je z hľadiska kuchyne jedným z najzaujímavejších miest v krajine.“

„Nostalgia stredného západu“ v Indianapolise
Šéfkuchár Jonathan Brooks sa vlastnoručne zaslúžil o to, že sa mesto Indianapolis dostalo na kulinársku mapu Spojených štátov. Môže za to jeho jedinečná kaviareň Milktooth, ktorú zriadil v bývalej opravovni automobilov. Na december plánuje otvorenie novej reštaurácie s názvom Beholder, ktorá zákazníkom ponúkne možnosť nahliadnuť do otvorenej kuchyne a baru. Steny podniku budú zdobiť diela miestnych umelcov. Brooks sa v rámci menu chce zamerať na malé porcie jedál, ktoré si môžu hostia medzi sebou vymieňať. Nazýva ich „nostalgiou stredného západu“. V ponuke sa teda s najväčšou pravdepodobnosťou objavia pokrmy ako vaječný krém s kostnou dreňou, japonská polievka dashi z homára či pečená reďkovka rutabaga s mexickou čokoládou.
Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie
Novinky vo Washingtone
Luxusná reštaurácia Fiola sa nachádza v hlavnom meste Spojených štátov a je známa jedinečnou ponukou talianskych špecialít. Za jej úspechom stojí šéfkuchár Fabio Trabocchi, ktorý plánuje na juhozápadnom pobreží mesta otvoriť novú reštauráciu Del Mar. Jej názov symbolizuje umiestnenie podniku v mestskej časti vedľa vodnej plochy, ale aj Trabocchiho záľubu v španielskej prímorskej kuchyni. Koniec koncov, jeho manželka Maria pochádza práve zo Španielska. Menu bude ponúkať homára zo štátu Maine pripraveného podľa receptu z Malorky, tuniaka ahi s morským ježkom a španielskou ingredienciou pimentón, paellu s grilovanými červenými kráľovskými krevetami a španielsku zemiakovú tortillu s kaviárom. Reštaurácia bude zaberať dve poschodia o celkovej ploche 1 068 metrov štvorcových. Horné poschodie ponúkne hosťom nádherné výhľady na okolité pobrežie, pričom v priestoroch podniku sa budú nachádzať dva bary a dve otvorené kuchyne.

Staronové tváre Londýna
Jedna z najluxusnejších reštaurácií v Londýne bude mať čoskoro nového súrodenca. Reštaurácia Bob Bob Ricard je obľúbenou destináciou celebrít a nadšencov sveta módy. V januári sa vo finančnej štvrti Londýna otvorí jej historicky prvá pobočka s názvom Bob Bob Cité. Stoly budú v tomto podniku umiestnené v oddelených boxoch a každý z nich bude mať po ruke tlačidlo, pomocou ktorého si budete môcť privolať obsluhu s urgentnou dodávkou novej fľaše šampanského. Novým výkonným riaditeľom reštaurácie sa stane Eric Chavot, ktorý je považovaný za výstredného kulinárskeho génia.
Hongkonská reštaurácia Duddell’s je známa svojím luxusným štýlom a modernou interpretáciou kantonskej kuchyne. Aj tento podnik plánuje v novembri otvoriť svoju prvú londýnsku pobočku. Reštaurácia sa bude nachádzať v budove bývalého Kostola svätého Tomáša, ktorý je súčasťou historického objektu London Bridge. V priestoroch reštaurácie sa bude počas celého roka nachádzať trvalá expozícia umeleckých diel. Reštaurácia Duddell’s je v Hongkongu držiteľom dvoch Michelinových hviezd a predstavuje prestížne miesto vyhľadávané najmä vyššou spoločnosťou.
Tom Kerridge je jediným šéfkuchárom na svete, ktorý získal dve Michelinové hviezdy pre hostinec. Aj on teraz prichádza do Londýna. Preslávil sa svojou rustikálnou kuchyňou v podniku Hand & Flowers v meste Marlow, ktoré sa nachádza viac ako hodinu cesty od Londýna. Rozhodol sa uspokojovať chute popredných zákazníkov. Jeho nová reštaurácia zatiaľ nebola pomenovaná, ale bude sa nachádzať v priestoroch päťhviezdičkového hotela Jumeirah Carlton Tower v štvrti Knightsbridge.
Noma sa vracia domov
Reštaurácia Noma z Kodane je štvornásobným držiteľom titulu najlepšej reštaurácie na svete. Funguje pod taktovkou šéfkuchára Reného Redzepiho a pôvodne sa nachádzala v priestoroch skladiska na pobreží prístavného mesta. Táto prevádzka však bola zatvorená a počas najbližších mesiacov sa Noma presťahuje do neďalekej štvrti Christiania. Bude situovaná v budove mestskej farmy, pričom na streche novej budovy sa bude nachádzať priestranný skleník. Dátum znovuotvorenia reštaurácie zatiaľ nebol zverejnený.

Obilniny v Madride
Mario Sandoval zo svojej rodinnej reštaurácie Coque vybudoval vyhľadávanú destináciu v dedinke Humanes, neďaleko Madridu. Sandoval je takmer posadnutý zeleninou a možno práve vďaka svojej vášni si získal ocenenie dvoch Michelinových hviezd. Teraz sa presúva do hlavného mesta Španielska a v štvrti Chamberi zakladá reštauráciu známu ako Coque Madrid. Dva druhy degustačného menu budú ponúkať celú škálu jedál zo 17 rôznych regiónov tejto slnečnej krajiny. Nebude chýbať ani Sandovalova špecialita v podobe mladého prasiatka, ktoré je v závislosti od sezóny podávané s rôznymi oblohami. Jednou z nich je napríklad populárna mučenka jedlá. Sandoval sa však vyjadril, že sa vo väčšej miere plánuje zamerať na pokrmy z obilnín. Pôvodná reštaurácia v dedine Humanes sa medzitým premenila na školu varenia.
Amerika putuje do Hongkongu
Newyorský bar PDT otvorí v novembri svoju dlho očakávanú pobočku v hongkonskom hoteli Landmark Mandarin Oriental. Fanúšikovia newyorského podniku pri návšteve nového zariadenia zistia, že mnohé prvky im budú okamžite známe. Vchod do reštaurácie povedie cez telefónnu búdku a kokteilové menu bude ponúkať sladký rumový drink Paddington či klasický kokteil „Benton’s old fashioned“. Badateľný rozdiel však bude spočívať v interiérovom dizajne, ktorého sa zhostil uznávaný architekt Nelson Chow. Jedálniček zase zostavil Richard Ekkebus, šéfkuchár v reštaurácii Amber. Tá je ocenená dvoma Michelinovými hviezdami. Jim Meehan, spoluzakladateľ podniku PTD vyhlásil: „Zákazníci aj v tejto pobočke nájdu charakteristické hot-dogy a hranolky, teraz však budú pripravované priamo v našej kuchyni. Hlavným rozdielom oproti New Yorku je skutočnosť, že vo Veľkom jablku nemáme vlastného kuchára. V Hongkongu však máme toho najlepšieho.“
Súvisiace: 13 najlepších reštaurácií Británie, ktoré sa v roku 2018 oplatí navštíviť
Šéfkuchár Esdras Ochoa dlhé roky spravoval reštauráciu Salazar v Los Angeles. Popularita mexickej kuchyne však v súčasnej dobe narastá v každom kúte sveta a to mu umožnilo expandovať na hongkonský trh. Jeho nová reštaurácia 11 Westside, v hongkongskom pobrežnom meste Kennedy Town, sa pýši priestrannou terasou, na ktorej Ochoa servíruje svoje tacos al pastor, guacamole, grilovanú kukuricu so syrom a s limetkou, a vyprážaného chňapáča červeného s čerstvou tortillou. Nadviazal spoluprácu s profesionálnym barmanom Danielom Eunom, ktorí vlastní v okolí reštaurácie dva popredné bary. V jednom z nich ponúka miešané nápoje s tequilovým základom. Druhý, ktorý nesie názov Wilshire, je známy tradičnými kokteilovými klasikami.
Sydney sa stretáva so Singapurom
Clayton Wells je uznávaným šéfkuchárom reštaurácie Automata, v Sydney. Čoskoro otvorí svoju druhú reštauráciu, ktorú predstavil pod menom Blackwattle. V dvojposchodovej budove bude ponúkať miesta 50 hosťom, a jedlá tu budú podliehať výrazným vplyvom zo Singapuru. Wells bude v Blackwattle podávať afrického kraba s tekvicovými semienkami, krémom z vaječných žĺtkov a vývarom z bieleho korenia. Dusenú kačicu bude sprevádzať kvasená tekvica a polievka miso z tekvicovými semienkami. Dezertom bude zmrzlina s čiernym sezamom, likérom z kumkvátu, tangela a mandariniek. Reštaurácia bude ponúkať päťchodové ochutnávacie menu ale aj ponuku jedál à la carte. Bar na druhom pochodí podniku poskytne hosťom široký výber kokteilov a drobných pochúťok.
Zmes austrálskych pôžitkov

Extravagantná trojposchodová budova, ktorá pripomína na sebe uložené tri misky, bude čoskoro zastrešovať reštauráciu Matta Morana s názvom Barangaroo House. Pútavý priestor plný zelene bol navrhnutý architektonickou kanceláriou Collins and Turner a nachádza sa v srdci mesta Sydney. Každé poschodie komplexu bude tematicky jedinečné a bude ponúkať najkvalitnejšie produkty miestnej výroby. Do čela kuchyne tohto ambiciózneho projektu sa postaví austrálsky šéfkuchár Cory Campbell, ktorý v minulosti pôsobil v reštaurácií Noma. Prízemie reštaurácie bude ponúkať bar a bežné menu. Prvé poschodie bude zahŕňať o niečo prestížnejšiu jedáleň, a zo strešných priestorov sa zákazníkom naskytne výhľad na úchvatný prístav Darling Harbor.
Zdroj: NYTimes, Yahoo