6 pravidiel konzumácie taštičiek dim sum

Keď konzumujete dim sum, narábanie s paličkami podlieha prísnej etikete.

Keď sa vyberiete do Hongkongu s túžbou zažiť pravé potešenie z konzumácie tradičných taštičiek dim sum, budete možno trochu sklamaní. V súčasnosti už nenájdete ulice tohto mesta posiate tradičnými mobilnými stánkami, s ponukou malých elegantne ochutených pochúťok, na ktoré ste možno zvyknutí z tuzemských ázijských bistier. Hongkong sa síce považuje za domov tejto špeciality, ale v mnohých oblastiach metropoly sa aktuálne častejšie stretnete s prestížnymi reštauráciami, ktoré Vám ponúknu luxusné moderné menu.

Tieto tradičné pokrmy si však aj napriek tomu až dodnes udržiavajú vysokú popularitu. Vyskytujú sa v rôznych podobách a patria medzi ne predovšetkým parené buchty plnené sladkým bravčovým mäsom, knedličky xiao long bao plnené horúcou polievkou a šťavnaté kuracie stehná, ktoré otestujú výdrž najmä zdráhavejších konzumentov mäsa. Táto kuchyňa je charakteristická kombináciou sladkých a korenistých chutí, ktoré sa často vyskytujú bok po boku v jedinom súste. Tradičným nápojom po takomto jedle je jazmínový čaj.

Súvisiace: Sushi reštaurácia zaplatila $323 195 za jedinú rybu

Spôsob prezentácie a servírovania pokrmov sa v poslednej dobe možno výrazne zmenil, ale zásady pri konzumácii taštičiek dim sum sú nadčasové a rovnaké vo všetkých regiónoch. Chan Yan Tak je prvým čínskym šéfkuchárom, ktorý bol ocenený troma Michelinovými hviezdami. V súčasnosti zastáva pozíciu hlavného šéfkuchára reštaurácie Lung King Heen v hongkonskom hoteli Four Seasons. Poskytol nám niekoľko odporúčaní ohľadom toho, čo robiť a čomu sa vyhnúť pri konzumácii tejto ikonickej špeciality.

Šéfkuchár Chan Yan Tak.

Dbajte na malé sústa

Chan Yan Tak radí: „Je lepšie hrýzť menšie sústa ako zjesť celú taštičku dim sum naraz. Pri pomalšej konzumácii máte možnosť omnoho viac si užiť všetky chute. Knedličky xiao long bao, ktoré sú väčšinou plnené bravčovým mäsom a horúcou polievkou, uchopte tesne pod vrchnou časťou taštičky. Presne tam, kde je cesto prehnuté. Nechajte taštičku chladnúť medzi jednotlivými sústami. Zahraniční návštevníci si často vkladajú celú taštičku do úst, v dôsledku čoho odchádzajú so spáleným jazykom a podnebím. Polievka vnútri dim sum je skutočne veľmi horúca.“

Nepreháňajte to so sójovou omáčkou

„Väčšina podnikov vhodne okorení dim sum už v procese výroby. To znamená, že nebudete potrebovať dodatočne dochucovať svoj pokrm. Na druhej strane však všetko závisí od preferencií Vašich chuťových pohárikov. Niektorí zákazníci obľubujú výraznejšiu korenistú či slanú chuť. Ak však nemáte radi extrémy, každá taštička dim sum je už vopred dokonale ochutená. Ja osobne uprednostňujem menej výraznú korenistú príchuť. Avšak predpokladám, že zahraniční stravníci obľubujú výrazné chute. To, čo považujú za vhodne okorenené, by pre nás bolo prisilné a príliš slané. Naopak, keď si jedlo dochutíme podľa svojich preferencií, zvyknú tvrdiť, že je nevýrazné. To isté platí aj pre sladkosti. Niektorí z našich zákazníkov uprednostňujú dezerty s nižším obsahom cukru.“

Knedličky Xiao long bao.

Nepoužívajte lyžičku iba na naberanie vývaru

„Lyžičku môžete veľmi vhodne využiť ako oporu pre Vaše kuracie stehno. Položte si kosť na lyžičku a manévrujte s celým kúskom mäsa pomocou paličiek. Skonzumujte najprv samotné mäso a následne očistite celú kosť. Kosť môžete nakoniec odložiť na tanier. Personál luxusných reštaurácií Vám prinesie nový tanier medzi každým chodom. Keď však budete obedovať v tradičnom hongkonskom stánku s názvom dai pai dong, nemusíte sa obávať žiadnej etikety. Môžete konzumovať priamo rukami a kosť pokojne odložte na obrus pred Vami. V takomto prípade je prvoradé, aby ste sa sústredili na zážitok z jedla.“

Vaše paličky slúžia iba Vám

„Nikdy sa nedotýkajte svojimi paličkami jedla iných ľudí. Veľmi jednoduché pravidlo. Niektorí z nich pravdepodobne netúžia po Vašich slinách. Najlepším spôsobom je vyžiadať si nové paličky, ktoré budete následne používať výlučne pri servírovaní jedla. Tiež by ste sa v žiadnom prípade nemali hrať so svojimi paličkami. Neklepkajte nimi po svojich zuboch a nestrkajte si ich prehnane hlboko do úst. Nie je hanbou, ak požiadate o vidličku. Dokonca ani niektorí mladší členovia našej kuchyne nevedia vhodne používať paličky. Niekedy žartujeme, že každého nováčika budeme potrebovať podrobiť testu v jedení s paličkami.“

Súvisiace:
V tejto reštaurácii nie je chrobák v jedle nehodou
Michelinová reštaurácia, kde večera stojí iba $1,50

Naučte sa tajné znamenia

„Keď chcete poďakovať za jedlo, dvakrát poklepete na plochu stola pomocou ukazováka a prostredníka. Toto gesto symbolizuje poklonu. Keď sa Vám pri stole minie čaj alebo horúca voda, odchýľte veko čajníka. Keď si to čašník všimne, okamžite Vám prinesie nový nápoj.“

Neobjednávajte si príliš veľa. Vždy môžete požiadať o viac.

„Neexistuje žiadne pravidlo týkajúce sa množstva, ktoré by ste si mali objednať. Nikdy by to však nemalo byť viac, než potrebujete k dosiahnutiu sýtosti. V prípade, že ste po dojedení stále hladí, objednajte si ďalšiu porciu. Nikdy by ste však nemali personál žiadať, aby Vám zabalil nedojedené knedličky. Pri príprave dim sum má veľký význam každá minúta, ktorú strávia taštičky nad parou. A vždy by ste ich mali konzumovať teplé. Keď si ich budete ohrievať doma v mikrovlnnej rúre, ich chuť sa úplne zmení.“

Zdroj: Reddit, Khaleejtimes

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.