Väčšina ľudí sa nevyberie na luxusnú večeru s očakávaním, že sa im podarí najesť sa za dobrú cenu. To však neznamená, že sú pripravení nechať sa oklamať.
Josh Capon, šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácií Bowery Meat Company a Lure Fish Bar, vraví: „Míňajte, koľko Vám bude žalúdok ráčiť. Mali by ste sa však vyhýbať jedlám, ktoré sú neprimerane ocenené, či dokonca nie sú čerstvé.“ Pozrite sa na zoznam položiek z jedálneho lístka, ktoré by si Capon nikdy neobjednal.
Ustrice, ktoré nie sú čerstvo vylúpnuté
Keď si objednávate ustrice, uistite sa, že sú vylúpnuté bezprostredne po vykonaní objednávky. Predtým by mali byť vystavené na ľade, studené a šťavnaté. Mali by tiež chutiť, ako keby ste konzumovali priamo more. Keď si objednáte pol tucta ustríc po 3 či 4 doláre za kus a čašník Vám donesie odpudivé a suché plody mora, v žiadnom prípade by ste ich nemali jesť.
Súvisiace: Šéfkuchári radia, ktoré ryby by ste si nikdy nemali objednávať a prečo
Lacné ustrice však nie sú nevyhnutne menej kvalitné. Mnoho podnikov ponúka počas dňa špeciálnu akciu, ktorá má za účel nalákať ľudí dovnútra. Takéto reštaurácie dokonca veľmi často ponúkajú ustrice z miestnych zdrojov. Takýto spôsob je výhodný pre Vás aj pre reštauráciu. Iba sa presvedčte, že boli pootvárané až potom, ako ste si ich objednali a vyzerajú skutočne dobre.
Hľuzovky, ktoré nevidíte
Mnohé maslá a oleje z hľuzoviek sa v skutočnosti nevyrábajú s reálnych húb. Niektorí výrobcovia dokonca používajú chemické látky, aby tak napodobnili ich nezameniteľnú chuť. Nebudeme menovať konkrétne názvy, ale niektoré podniky sa spoliehajú na hlúbiky šampiňónov portobello, ktoré po vysušení nápadne pripomínajú samotné hľuzovky.
Hľuzovky sú drahé predovšetkým z dôvodu, že je pomerne náročné dostať sa k nim. Pokrm obohatený o štyri či päť gramov hľuzoviek môže dosahovať cenu až medzi 44 a 175 dolármi. Všetko záleží od konkrétnej reštaurácie, produkcie na trhu a ročného obdobia. Netvrdíme, že by ste si ich nikdy nemali objednávať. Ak sa pre nich však v konečnom dôsledku rozhodnete, mali by ste požadovať, aby boli spracované priamo pri Vašom stole. Mali by ste hľuzovky vidieť a ovoňať ich. V podstate je to súčasťou kulinárskeho predstavenia. Nespoliehajte sa iba na čašníka, ktorý tvrdí, že sa skutočne nachádzajú vo Vašom jedle.
Podpriemerný steak
Keď si objednáte poriadny kus mäsa, väčšinou dostanete to, za či si zaplatíte. Niektoré reštaurácie však neuvádzajú typ mäsa, z ktorého pripravujú steaky. Capon vysvetľuje, že niektoré podniky dokonca ponúkajú kompletnú večeru, ktorá zahŕňa steak a krevety, pričom celková cena takéhoto pokrmu dosahuje iba 11,99 dolárov. Vraví: „Netuším, ako to robia. Môžem Vám však s istotou potvrdiť, že to nie je rovnako kvalitné mäso, ako podávam vo svojej reštaurácii Bowery Meat Company.“
Kuchári používajú rôzne techniky vyklepávania mäsa. Pomocou niektorých nástrojov je možné dosiahnuť, že svaly sa stanú omnoho jemnejšími, ako boli pred spracovaním. Capon nepovažuje steak za jedlo, ktoré si doprajete každý deň. Práve preto by ste si vždy mali vybrať ten najkvalitnejší kus mäsa. Neuveriteľnou výhodou je, ak prešlo suchým procesom dozrievania. Dobrý steak je kulinárskym zážitkom, ktorý by ste si mali naplno vychutnať. Vyhýbajte sa teda pochybným kusom pečeného mäsa.
Kambala veľká za 76 dolárov
Ryba známa ako kambala veľká je luxusnou ingredienciou. Skutočné odrody tejto pochúťky sa produkujú výlučne v Európe. To je dôvodom skutočnosti, že najmä na americkom trhu dosahuje značne vysokú cenu. Môžete sa teda pripraviť na to, že bude možno najdrahšou položkou na menu. Reštaurácia 21 Club v New Yorku ju servíruje s citrónovou omáčkou beurre blanc za cenu 76 dolárov (za porciu).
Kamabala je maslová ryba s bohatou chuťou. Netvrdíme, že jej cena je neopodstatnená. Na druhej strane však môžete získať nádhernú rybu, ulovenú v miestnych moriach aj za omnoho nižšiu sumu. Jediným háčikom je, že sa nebude jednať o kambalu veľkú, ale veľmi príbuzný severoamerický druh. Keď Vám ju však Capon naservíruje s hnedou maslovou omáčkou, nebudete mať žiadnu šancu spoznať rozdiel.
Jedlá pre každého
Povedzme, že sa Vaša šesťčlenná skupina vybrala na večeru do reštaurácie. Príde za Vami vrchný čašník a oznámi Vám, že podnik má v ponuke výnimočne dobré krevety. Následne navrhne, aby si ich objednal každý člen Vašej skupiny. Nie je absolútne nič zlé na tom, ak ho poprosíte, aby Vám namiesto toho priniesol porcie kreviet iba pre piatich ľudí. Túto stratégiu môžete uplatniť v najrôznejších druhoch podnikov, pričom sa môže týkať pečiva, oblohy či iných pokrmov. Existuje totiž veľká šanca, že niekto z Vašej skupiny zje menej ako ostatní. Ušetríte peniaze a sľubujeme Vám, že aj tak budete mať dostatok jedla.
Súvisiace: Šéfkuchári radia, ktoré ryby by ste si nikdy nemali objednávať a prečo
Tajomné rolky maki
Capon vraví: „V našej reštaurácii Lure podávame sushi, ktoré zahŕňa napríklad rolky s tuniakom, platesou a šalotkou. Všetky potrebné ingrediencie dovážame každý deň, aby sme tak zabezpečili požadovanú čerstvosť. Keď naporciujete tuniaka a najlepšie kúsky vyberiete na prípravu sushi a sashimi, veľa z menších odrezkov môžete použiť pri príprave roliek maki. Nič tak nevyjde navnivoč.“

Na trhu sa však pohybuje veľa pochybných produktov. Môžete sa stretnúť s baleniami mrazených odrezkov z tuniaka, no nemáte možnosť odhaliť, odkiaľ pochádzajú, keby boli nasekané či kedy boli zmrazené. Práve takéto tajomstvá by ste neradi odhaľovali vo svojom tuniakovom maki. Ryba môže byť vhodne nakorenená a tak skryť svoju diskutabilnú arómu. Preto, ak máte pochybnosti o čerstvosti rýb vo zvolenej reštaurácii, radšej sa im vyhnite.
Víno objednané z viny
Po luxusnej večeri v reštaurácii máte možno pocit, že by ste si mali objednať rovnako luxusné víno. Je však úplne v poriadku, ak nemáte v pláne minúť na víno celý majetok. Oznámte someliérovi, aký druh vína preferujete a aký cenový strop ste si určili. Môže to byť napríklad 75 dolárov. Ten by mal následne oceniť Vašu úprimnosť a pristupovať k Vám s rovnakým rešpektom ako k zákazníkom, ktorí si objednali fľašu červeného za $ 500. Ak sa jeho postoj zmení, práve ste sa naučili podstatný fakt o danej reštaurácii.
Zdroj: NYTimes, WSJ