Šéfkuchári radia, ktoré ryby by ste si nikdy nemali objednávať a prečo

Je jedlo dostatočne čerstvé na konzumáciu? Šéfkuchári na to majú vlastný názor.

Nie každá ryba skočila na Váš tanier priamo z morských vĺn. Vraví sa, že pokiaľ nesedíte v špecializovanej reštaurácii, objednať si rybu môže byť riskantným rozhodnutím. Najmä ak po dlhom víkende dostanete chuť na rybaciu špecialitu.

Rozhodli sme sa odhaliť pravdivosť podobných tvrdení a oslovili sme dvoch uznávaných šéfkuchárov. Silvia Barbanobá je finalistkou súťaže „Top Chef“ a výkonnou šéfkuchárkou newyorských reštaurácií Aita a LaRina. James Briscione je riaditeľom kulinárskeho výskumu v Inštitúte kulinárskeho vzdelávania v New Yorku. Podelili sa s nami o svoje názory na chyby, ktorých sa dopúšťate pri objednávaní pokrmov z rýb.

Súvisiace: Šéfkuchári prezradili 5 tajomstiev zo zákulisia reštaurácií

Neobjednávajte si špeciality z rýb

Všimli ste si niekedy, že kedykoľvek navštívite reštauráciu, čašník Vám zakaždým odporučí aspoň jednu špeciálnu ponuku, ktorou je jedlo z ryby? Má na to svoj dôvod.

Silvia Barbanobá vraví: „Špeciálne ponuky reštaurácií môžu byť zradnou záležitosťou. Prirodzene, v niektorých podnikoch sa môže skutočne jednať o najčerstvejšie a najchutnejšie špeciality šéfkuchára. Iné reštaurácie sa však touto cestou zbavujú prebytočných zásob.“

Čo odporúča? Pozrite sa na ďalšie ingrediencie, ktoré dopĺňajú samotnú špeciálnu rybu. Ak sa vyskytujú v rámci viacerých jedál v ponuke, veľmi pravdepodobne sa chystáte objednať si „zvyšky z chladničky“.

Dlhodobým zákulisným tajomstvom šéfkuchárov bola skutočnosť, že v reštaurácii, ktorá sa nešpecializuje na rybacie produkty, by ste si za žiadnych okolností nemali objednávať rybu, najmä v nedeľu a v pondelok. Americký šéfkuchár Anthony Bourdain síce tvrdí, že dnes to už nie je pravdou, ale napriek tomu by ste sa mali mať na pozore.

Prečo? Reštaurácie si väčšinou objednávajú čerstvé ryby vo štvrtok, aby ich nezaskočil rušný víkend. Na konci týždňa, prípadne na jeho začiatku, môžu byť ryby už niekoľko dní staré.

Vyhýbajte sa rybám ako sumec a tilapia

Niektoré druhy rýb sa s veľkou obľubou chovajú na rybích farmách. Typickými predstaviteľmi takýchto druhov sú sumec a tilapia. Ryby z rybích fariem sú často očkované antibiotikami a kŕmené chemicky spracovanými výživovými doplnkami. Je tiež pravdepodobné, že v dôsledku znečistenia chovateľských rybníkov obsahujú stopové prvky škodlivých látok. Reštaurácie, ktoré podporujú prirodzený rybolov, prispievajú ku kvalite životného prostredia a veľmi pravdepodobne aj k úrovni Vášho zdravia.

Keď máte pochybnosti o dodávateľoch danej reštaurácie, sumcovi a tilapii sa radšej vyhnite.

Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie

Overte si pôvod rýb

Kvalitné reštaurácie uvádzajú informácie o pôvode svojich rýb priamo v ponuke jedál. Ak to tak nie je, mali by ste sa osobne dožadovať tejto informácie.

James Briscione radí: „Som jedným zo zákazníkov, ktorí sa neustále vypytujú na pôvod výrobkov z rýb, teda ak táto informácie nie je uvedená v menu. Nemám záujem o žiadne produkty, ktoré boli dovezené zo vzdialených oblastí. Obzvlášť ak sa jedná o garnáty, sumcov a tilapie. Tieto druhy sa často chovajú v menej než ideálnych podmienkach.“

Zdroj: NYTimes

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.