
Reštaurácia Osteria Francescana sa aj v tomto roku stala najlepším podnikom svojho druhu na svete. Nie je to však jediným prekvapením súčasnej kulinárskej scény, keďže na prvých 10 priečkach rebríčka najlepších svetových reštaurácií sa objavilo viacero ostrieľaných hráčov.
Na čele modernej talianskej reštaurácie Osteria Francescana stojí uznávaný šéfkuchár Massimo Bottura. Toto stravovacie zariadenie bolo vyhlásené za najlepšiu reštauráciu na svete aj v roku 2016, pričom v priebehu minulého roka obsadilo druhú priečku. Najväčšia zmena v rámci prvých desiatich pozícií rebríčka nastala v prípade luxusného newyorského podniku Eleven Madison Park. Táto reštaurácia sa minulý rok síce tešila prvému miestu, avšak v súčasnosti sa prepadla až na štvrtú pozíciu. Dôvodom tohto posunu je pravdepodobne komplexná rekonštrukcia priestorov tejto reštaurácie, ktorá medzičasom otvorila svoju dočasnú pobočku v prominentnej štvrti East Hampton.
Temperamentný Bottura sa v kulinárskom svete preslávil svojím hravým prístupom k tradičným pokrmom. Medzi jeho jedinečné kreácie sa radia napríklad mimoriadne chrumkavé lasagne a neobyčajný citrónový zákusok, ktorý náročky pôsobí dojmom, že niekomu vypadol z ruky priamo na tanier. Bottura je známym fanúšikom výtvarného umenia a jeho gurmánske špeciality sú nielen veľmi chutné, ale aj mimoriadne vizuálne atraktívne. V poslednom období sa navyše preslávil založením medzinárodnej neziskovej organizácie s názvom Feed the Soul, ktorá sa vyvinula v rámci komunitnej kuchyne v Miláne a za svoj cieľ si vytýčila zabezpečovanie stravy pre chudobných ľudí a jedincov bez domova.
Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie
Bottura prevzal ocenenie za najlepšiu reštauráciu na svete po boku svojej manželky amerického pôvodu, Larou Gilmoreovou. Počas svojho slávnostného príhovoru povedal, že šéfkuchári a všetci účastníci reštauračného priemyslu si musia uvedomiť svoju schopnosť zmeniť svet okolo seba.
Bottura na tlačovej konferencii po prebratí ocenenia uviedol: „Pripravujem sa podniknúť obrovské zmeny, a takto nadobudnutá popularita mi umožní realizovať ich v omnoho väčšej miere. Mojou úlohou je nakŕmiť planétu a zbavovať sa odpadov. Henry Kissinger si so mnou chcel minulý týždeň spraviť selfie. Je to neuveriteľné! Do tejto iniciatívy musíme zapojiť celú komunitu kuchárov. Keď disponujete pozornosťou takého obrovského publika, je mimoriadne dôležité, aby ste poukazovali na často prehliadané problémy.“

Výsledky každoročného odovzdávania ocenení World’s 50 Best Restaurants boli ohlásené pred začiatkom luxusného stretnutia uzavretej spoločnosti svetových šéfkuchárov v španielskom meste Bilbao. Na rebríčku najlepších svetových reštaurácií sa objavilo veľa nových a zaujímavých mien, ale hráči na prvých desiatich priečkach sa striedali iba minimálne. Odhliadnuc od prepadu reštaurácie Eleven Madison Park, severoamerická kulinárska scéna zaznamenala úspešný rok.
Udeľovanie cien 50 najlepším reštauráciám sveta organizuje a hodnotí mediálna agentúra William Reed Business Media. Samotné ceny sa odovzdávajú na základe hlasov viac než 1 000 majiteľov reštaurácií, šéfkuchárov, kulinárskych kritikov a odborníkov na gastronómiu. Hlasujúci účastníci sú rozdelení do 26 samostatných regiónov, rozmiestnených po celom svete. Každý región je následne reprezentovaný výborom zloženým zo 40 členov.
Prvé miesto v rebríčku Top 50 je nepochybne zásadným stimulom pre podnikanie. V roku 2013 sa to podarilo reštaurácii El Celler de Can Roca. Webstránka tohto podniku okamžite získala 12 miliónov nových návštevníkov a reštaurácia bola nútená najať troch nových zamestnancov. Reštaurácia Noma sa tešila prvenstvu v roku 2010 a jej šéfkuchár Rene Redzepi povedal, že jeho stoly boli rezervované na takmer 15 rokov dopredu.
Udeľovanie týchto ocenení začalo v roku 2002 ako špeciálna iniciatíva britského časopisu Restaurant, ktorý bol založený iba rok predtým. Tento nápad vznikol ako marketingová stratégia s cieľom propagovať túto publikáciu na trhu. Editori časopisu jednoducho e-mailom požiadali kritikov a šéfkuchárov, aby si vybrali svoju obľúbenú reštauráciu. Odpoveď bola ohromujúca a postupom času prerástla do výročného udeľovania ocenení.
Predstavujeme Vám úplný zoznam Top 50 najlepších reštaurácií (v zátvorkách je uvedené umiestnenie z minulého roka).
1. Osteria Francescana, Modena, Taliansko (2)
2. El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko (3)
3. Mirazur, Menton, Francúzsko (4)
4. Eleven Madison Park, New York (1)

5. Gaggan, Bangkok (7)
6. Central, Lima (5)
7. Maido, Lima (8)
8. Arpège, Paríž (12)
9. Mugaritz, San Sebastian, Španielsko (9)
10. Asador Etxebarri, Axpe, Španielsko (6)
11. Quintonil, Mexico City (22)
Reštaurácia Blue Hill at Stone Barns:
12. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA (11)
13. Pujol, Mexico City (20)
Súvisiace: 7 vecí za ktoré si v reštaurácii nadmerne priplácate
14. Steirereck, Viedeň (10)
15. White Rabbit, Moskva (23)
16. Piazza Duomo, Alba, Taliansko (15)

17. Den, Tokio (45)
18. Disfrutar, Barcelona, Španielsko (55)
19. Geranium, Kodaň (19)
20. Attica, Melbourne (32)
21. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paríž (13)
22. Narisawa, Tokio (18)
23. Le Calandre, Rubano, Taliansko (29)
24. Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj (41)
25. Cosme, New York (40)
26. Le Bernardin, New York (17)
27. Boragó, Santiago (42)
Reštaurácia Odette zo Singapuru si získala priazeň kritikov.28. Odette, Singapur (86)
29. Pavillon Ledoyen, Paríž (31)
30. D.O.M., São Paulo (16)
31. Arzak, San Sebastian, Španielsko (30)
32. Tickets, Barcelona (25)
33. The Clove Club, Londýn (26)
34. Alinea, Chicago (21)
35. Maaemo, Oslo (79)
36. Reale, Castel di Sangro, Taliansko (43)
37. Restaurant Tim Raue, Berlín (48)

38. Lyle’s, Londýn (54)
39. Astrid y Gastón, Lima (33)
40. Septime, Paríž (35)
41. Nihonryori RyuGin, Tokio (52)
42. The Ledbury, Londýn (27)
43. Azurmendi, Larrabetzu, Španielsko (38)
44. Mikla, Istanbul (51)
45. Dinner by Heston Blumenthal, Londýn (36)
46. Saison, San Francisco (37)
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Švajčiarsko (72)
48. Hiša Franko, Kobarid, Slovinsko (69)
49. Nahm, Bangkok (28)
50. The Test Kitchen, Kapské mesto (63)
Ďalej uvádzame vopred ohlásené priečky 51 až 100 najlepších reštaurácií. Za „nováčika“ sú označené reštaurácie, ktoré sa na zozname objavili po prvýkrát. „Opätovný zápis“ predstavuje reštaurácie, ktoré do zoznamu vstúpili opätovne, napríklad po rekonštrukcii priestorov.
51. De Librije, Zwolle, Holandsko (34)
52. L’Astrance, Paríž (46)
53. Benu, San Francisco (67)
54. Sühring, Bangkok **Nováčik
55. Don Julio, Buenos Aires ** Opätovný zápis
56. Amber, Hong Kong (24)
57. Nerua, Bilbao, Španielsko (56)
58. Brae, Birregurra, Austrália (44)
59. Florilège, Tokio (99)
Súvisiace: Tieto tajné ingrediencie sú zodpovedné za Váš vysoký účet v reštaurácii
60. Tegui, Buenos Aires (49)
61. Burnt Ends, Singapur (53)
62. Momofuku Ko, New York (58)
63. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgicko (50)
64. Sud 777, Mexico City (75)
65. Frantzén, Štokholm ** Opätovný zápis
66. Vendôme, Bergisch Gladbach, Nemecko (47)
67. Fäviken, Järpen, Švédsko (57)
68. Quique Dacosta, Denia, Španielsko (62)
69. Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York (82)
70. Selfie, Moskva (88)
71. Relae, Kodaň (39)
72. Twins Garden, Moskva (92)
73. Aqua, Wolfsburg, Nemecko (70)
74. The Fat Duck, Bray, U.K. **Opätovný zápis
75. Belcanto, Lisabon (85)
76. Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Španielsko (77)
77. Elkano, Getaria, Španielsko ** Nováčik
78. Mingles, Soul (89)
79. A Casa do Porco, São Paulo ** Nováčik
80. Lung King Heen, Hongkong (71)
81. Per Se, New York (87)
82. Hedone, Londýn (98)
83. Estela, New York (67)
84. St John, Londýn (91)
85. Le Coucou, New York **Nováčik
86. The French Laundry, Yountville, USA (68)
87. Maní, São Paulo (81)
88. Nobelhart & Schmutzig, Berlín ** Nováčik
89. The Jane, Antwerp, Belgicko (74)
90. Indian Accent, Naí Dillí (78)
91. SingleThread, Healdsburg, USA ** Nováčik
92. L’Effervescence, Tokio ** Nováčik
93. 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana, Hongkong (60)
94. Alo, Toronto ** Nováčik
95. Enigma, Barcelona, Španielsko ** Nováčik
96. DiverXo, Madrid ** Nováčik
97. Atelier, Mníchov ** Nováčik
98. 108, Kodaň ** Nováčik
99. Leo, Bogota, Kolumbia ** Nováčik
100. Lasai, Rio de Janeiro (76)
Zdroj: Fortunem NYTimes