V Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia Európy

Do podmorskej reštaurácie sa bude vstupovať masívnym betónovým tunelom.

Prvá podmorská reštaurácia v Európe bude otvorená začiatkom roka 2019 v meste Lindesnes na juhu Nórska. Plánovaný betónový komplex bude vybavený panoramatickým oknom so šírkou takmer 11 metrov a bude navrhnutý tak, aby sa stal integrálnou súčasťou miestneho pobrežia. Menu tohto podniku sa bude vo veľkej miere zameriavať na morské plody.

Reštaurácia s názvom „Under“ bola navrhnutá nórskou architektonickou firmou Snøhetta, ktorá sa preslávila svojou prácou na budove Nórskej národnej opery a baletu, ako aj dizajnom úžasnej knižnice Bibliotheca Alexandrina v Egypte. Reštaurácia bude situovaná na samotnom morskom dne, päť metrov pod vodnou hladinou. Jej hrubé steny boli navrhnuté tak, aby vydržali aj tie najpremenlivejšie morské podmienky. Jedná sa o prvý projekt spoločnosti Snøhetta, ktorý bude skonštruovaný pod vodou.

Podmorský interiér reštaurácie Under v Nórsku.

Rune Grasdal, hlavný architekt projektu, uviedol: „Jednou z viacerých výhod tejto budovy je spôsob, ktorým spája podmorskú prírodu s pevninským prostredím. Prechod medzi suchou zemou a reštauráciou pod vodnou hladinou tvorí dramatický betónový tunel. Návštevníci tohto zariadenia tak budú mať možnosť zažiť niečo, čo sa im nenaskytne nikde inde v Európe.“

Pohľad na komplex zo vzduchu.

Reštaurácia bude zahŕňať tri poschodia s celkovou kapacitou pre približne 100 ľudí. Priamo pod vchodom do komplexu a šatňou sa bude nachádzať vínny bar, ktorý bude označovať samotný prechod medzi pobrežím a oceánom. Hlbšie v komplexe bude umiestnený jedálenský priestor s dvoma dlhými a niekoľkými menšími stolmi, ktoré budú umiestnené bezprostredne pred veľkým oknom z akrylátového skla vysokého až takmer 4 metre.

Výstavba podmorskej reštaurácie bude zavŕšená v priebehu roka 2019.

Grasdal, ktorý prirovnal stavbu k periskopu, povedal, že je dôležité, aby sa tu ľudia cítili bezpečne a nemali pocit klaustrofóbie. Dizajnový tím za týmto účelom vzal do úvahy nespočetné množstvo prvkov, medzi ktorými zastávali kľúčovú úlohu prírodné konštrukčné materiály – vo veľkej miere bolo využívané napríklad dubové drevo – a dobré osvetlenie. Grasdal vysvetlil: „Návšteva tejto reštaurácie by mala byť veľmi zaujímavým zážitkom. Zároveň je však mimoriadne dôležité, aby sa ľudia počas pobytu v tomto priestore cítili bezpečne a pohodlne.“

Budova unikátnej reštaurácie bude plniť aj úlohu výskumného strediska podmorskej biológie.

Nicolai Ellitsgaard, ktorý bude hlavným šéfkuchárom podmorskej reštaurácie, má v pláne vytvoriť pestré menu obmieňané v súlade so striedaním ročných období. Pre jar a leto budú typické rôzne druhy zeleniny z miestnych fariem, kým na jeseň a v zime bude podávať huby a najrôznejšie orechy. Morské mäkkýše a ďalšie podobné druhy živočíchov budú prítomné vo väčšine jedál počas celého roka.

Súvisiace: Podmorská vila na Maldivách Vám za $50 000 na noc ponúka nezabudnuteľný zážitok

Celý dizajn podmorského reštauračného komplexu bol navrhnutý v súlade s environmentálnymi princípmi. Vonkajšia konštrukcia budovy je tvorená jednoduchým betónovým plášťom, ktorý tvorí ideálne životné prostredie pre mušle a morské mäkkýše. Mimo otváracích hodín reštaurácie bude tento komplex zastrešovať činnosť podmorského biologického laboratória a vedeckého výskumného strediska. Cieľom tejto inštitúcie bude monitorovanie života a správania podmorskej fauny v priebehu rôznych ročných období.

Zdroj: Visit Norway

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.