Obvykle sú to práve mäsové výrobky, ktoré sa považujú za srdce akéhokoľvek pokrmu. Napriek tomu sa však nedá poprieť, že aj vegetariánske ingrediencie hrajú rovnako dôležitú úlohu pri zvyšovaní kvality našich milovaných gastronomických špecialít. Existuje totiž zástup bezmäsitých prísad, ktoré dokážu oživiť každé jedlo – od korenín či ovocia až po exotickejšie a vzácnejšie ingrediencie. Zároveň tiež nie je žiadnym prekvapením, že najvzácnejšie (a často najbizarnejšie) z týchto zázračných ingrediencií sú dostupné za pozoruhodne vysokú cenu. Neveríte nám? Pozrite sa na zoznam bezkonkurenčne najdrahších vegetariánskych surovín z celého sveta.
14. Aceto Balsamico Tradizionale; Emilia Romagna, Taliansko – 200 dolárov
Aceto Balsamico Tradizionale je pravou verziou tradičného octu balsamico. Je vyrobený z prvotriedneho bieleho hrozna odrody Trebbiano, ktoré sa varom premenilo na koncentrovanú tekutinu. Výsledným produktom je hustá, tmavá, sladká a komplexná ingrediencia, ktorej trhová hodnota dosahuje až 200 dolárov a je žiadanou surovinou po celom svete. Tento produkt sa vyrába v talianskych regiónoch Modena alebo Reggio Emilia. Dozrieva po dobu najmenej 12 rokov, čo z neho robí jednu z najlepších variant octu na svete.
13. Španielske škľabky; Galícia, Španielsko – 300 dolárov za kilogram
Jedinečné španielske škľabky lokálne známe ako „Percebes“ sú jednou z menej známych magických ingrediencií španielskej kuchyne. Tieto morské plody pochádzajú zo skalnatého pobrežia Galície a ich zber si vyžaduje nebezpečné výpravy do skrytých zákutí medzi skalami a silným vlnobitím. Komplexný proces zberu tejto ingrediencie tak spôsobuje navyšovanie ceny už aj tak pozoruhodne drahej komodity. Kilogram škľabiek Percebes si kúpite za 300 dolárov, v cene však získate jeden z najexotickejších kulinárskych zážitkov svojho života.
12. Vinič Ruby Roman; prefektúra Ishikawa, Japonsko – 360 dolárov za kilogram
Japonsko je už tradične známe tým, že na jeho území sa produkuje hneď niekoľko exotických druhov plodín. Jednou z nich je aj odroda viniča s označením Ruby Roman. Tento vzácny a mimoriadne žiadaný druh hrozna sa pestuje výlučne v japonskej prefektúre Ishikawa. Na predaj sú kvalifikované iba tie plody, ktoré spĺňajú dodatočné kritériá v rámci hmotnosti a obsahu cukru. Jeden kilogram tohto viniča na svetovom trhu bežne dosahuje cenu až 360 dolárov. Vo všeobecnosti dokonca panuje domnienka, že toto vyhľadávané ovocie okrem iného prináša konzumentovi šťastie.
11. Zemiaky La Bonnotte; Noirmoutier, Francúzsko – 600 dolárov za kilogram
Kulinárskou scénou doteraz otriasli už hľuzovky či šafran, no momentálne je rad na skromných zemiakoch. Zemiaky La Bonnotte sa pestujú výlučne na francúzskom ostrove Noirmoutier, pričom sa jedná o vzácnu odrodu, ktorá je vyzdvihovaná pre svoju komplexnú chuť – v rámci chuťového spektra týchto zemiakov je možné cítiť náznaky citrónu, hliny a samozrejme mora, čo je spôsobené pôdou obohatenou o morské riasy, v ktorej sa táto plodina pestuje. Každý rok sa pozbiera iba 20 000 kilogramov zemiakov La Bonnotte a na trhu sa predávajú v cene približne 600 dolárov za kilogram.
Súvisiace: Jediná plechovka tohto vzácneho kaviáru stojí viac ako Porsche 911
10. Syr Pule; Macva, Srbsko – 1 000 dolárov za kilogram
Ak ste zanieteným milovníkom syra a disponujete dostatočnými finančnými prostriedkami, tento exotický zázrak zo Srbska by mohol byť Vašou ďalšou obľúbenou špecialitou. Prémiový syr s názvom Pule sa vyrába v regióne Zasavica, ktorý je súčasťou jednej z najznámejších chránených prírodných oblastí Srbska. Je vyrobený zo 100% čistého mlieka získavaného od ohrozeného druhu balkánskeho osla, pričom cena tejto vzácnej komodity predstavuje pozoruhodných 1 000 dolárov za kilogram.
9. Cibetková káva Kopi Luwak; Indonézia – 1 000 dolárov za kilogram
Táto indonézska káva sa vyrába z vylúčených kávových zŕn kunovitej šelmy cibetky (lokálne známa ako Luwak), ktorá žije výhradne na ostrovoch Bali, Jáva, Sumatra a Malajzia. Táto verzia cibetkovej kávy je bezkonkurenčne najdrahším produktom svojho druhu. Už od svojho prvého vstupu na svetový trh je nevídanou senzáciou, pričom ceny autentických odrôd sa obvykle predávajú v cene až 1 000 dolárov za kilogram. Nanešťastie treba poznamenať, že momentálne sa na scéne objavuje mnoho napodobením a falošných verzií tejto komodity, je teda čoraz dôležitejšie overovať pôvod a správne zloženie kávovej zmesi Kopi Luwak pred tým, ako si ju začnete naplno vychutnávať.
8. Čierne hľuzovky Périgord; Dordogne, Francúzsko – 2 500 dolárov za kilogram
Čierne hľuzovky sú obľúbeným spoločníkom mnohých svetových šéfkuchárov a nepochybne ide o jednu z najexotickejších kulinárskych ingrediencií na svete. Pod zemou rastúce huby – a najmä čierne hľuzovky z Francúzska – sú mimoriadne vyhľadávané aj napriek tomu, že majú relatívne krátku trvanlivosť. Cena tohto luxusného gastronomického potešenia sa môže vyšplhať až na tisíce dolárov, pričom táto konkrétna odroda sa obvykle predáva za viac než $2 500 za kilogram. Nedá sa poprieť, že hľuzovky sú charakteristické úžasnou chuťou a dokonca sa im pripisujú terapeutické a afrodiziakálne účinky.
7. Melón Densuke; Hokkaido, Japonsko – 5 000 dolárov za kilogram
Keď sa nabudúce ocitnete na trhu a budete sa snažiť zjednávať cenu červených melónov, spomeňte si na to, že kulinárski odborníci po celom svete sú ochotní za jediný kus tohto plodu zaplatiť celý majetok. Jedným z takýchto unikátov je melón odrody Densuke z mesta Toma v Japonsku, ktorý sa nedávno predal za neuveriteľných 5 000 dolárov. Tento plod je známy svojím guľatým tvarom, výraznou čiernou kôrou a jedinečnou chuťou. Prirodzene, v súčasnosti je považovaný za jeden z najdrahších druhov ovocia na svete.
6. Biela hľuzovka Alba; Piemont, Taliansko – 6 000 dolárov za kilogram
Nikoho snáď neprekvapí, že hľuzovky sa na tomto zozname objavujú hneď dvakrát. Keď je totiž reč o luxusných potravinách, tieto huby sú ospevovanými šampiónmi. Na prvý pohľad neatraktívnu pochúťku si však môžu dovoliť ochutnať iba skutočne bohatí gurmáni, čo dokazuje aj nedávny predaj vzácnej bielej hľuzovky, ktorá bola v Taliansku vydražená za úžasných 6 000 dolárov. Extrémne drahá ingrediencia s hmotnosťou približne jeden kilogram bola po prvýkrát nájdená v regióne Alba v Taliansku a jej majiteľom je v súčasnosti Peppe Luele, majiteľ luxusnej reštaurácie La Massarie na Floride.
5. Med Peri Bali; Saricayir Dagi, Turecko – 7 000 dolárov za kilogram
Med Peri Bali, med víl či elfský med – všetko sú to rôzne označenia pre sladkú exotiku, ktorú jednoducho potrebujete mať vo svojom živote. Tento extrémne vzácny med pochádza z hôr Saricayir Dagi na severovýchode Turecka. Je zbieraný a extrahovaný z vnútra jaskyne a nie je možné reprodukovať ho umelo. Jedinečná povaha tejto ingrediencie zodpovedá za jej cenu na úrovni až 7 000 dolárov za kilogram.
4. Jedlé hniezdo salangány; Čína – 10 000 dolárov za kilogram
Najdrahšie vegetariánske ingrediencie na svete môžu byť často aj tie najbizarnejšie. Ideálnym dôkazom je hniezdo vtáka známeho ako salangána, ktorá je podobná naším lastovičkám. Táto unikátna špecialita je populárna najmä v Číne, kde sa často nazýva ako „kaviár Východu“. V podstate sa jedná o hniezdo postavené za pomoci slinových výlučkov salangány, ktoré sú obzvlášť bohaté na bielkoviny. Miestni obyvatelia sa štverajú do výšky až 150 metrov, len aby sa dostali k luxusným jedlým hniezdam, čo z nich robí jednu z najdrahších potravín vôbec. Hniezdo salangány sa v čínskej kultúre považuje za mimoriadne hodnotnú komoditu.
3) Šafran; Absheron, Azerbajdžan – 11 000 dolárov za kilogram
Šafrán je nielen exotickým korením, ale je tiež známy svojou hodnotou pre tradičnú medicínu, liečivými a afrodiziakálnymi účinkami. Najluxusnejšie rastliny tohto druhu sa údajne pestujú v Azerbajdžane – jednom z najstarších miest rozšírenia šafranu (Crocus sativus) na svete. Dokonca sa predpokladá, že Azerbajdžan je schopný zarobiť viac ako 142,6 milióna dolárov ročne výlučne z priemyselnej produkcie šafranu. Na výroby pol kilogramu sušeného šafranu je potrebné nazbierať viac ako 75 000 čerstvých kvetov, pričom cena najexkluzívnejších odrôd môže dosahovať až 11 000 dolárov za kilogram.
2) Melón Yubari; Yubari, Japonsko – 12 000 dolárov za kilogram
Takzvaný kráľovský melón Yubari je krížencom dvoch druhov žltého melóna, a právom mu patrí miesto medzi najluxusnejšími vegetariánskymi ingredienciami na planéte. Pestuje sa v regióne Yubari v severnom Japonsku a je známy tým, že je dokonale okrúhly s výnimočne hladkou kôrou. Melón Yubari si získal nesmiernu popularitu pre svoju jedinečnú sladkosť a kvalitu. Ceny tohto plodu sa môžu vyšvihnúť až na úroveň 12 000 dolárov za kilogram.
Súvisiace: Tieto tajné ingrediencie sú zodpovedné za Váš vysoký účet v reštaurácii
1. Huba Yartsa Gunbu; Tibet, Čína – 18 000 dolárov
Yartsa Gunbu je druhom huby, ktorá rastie v nepálskej kopcovitej oblasti Dolpa a často sa označuje za „himalájsku viagru“. Produkuje sa pomocou plesní, ktoré infikujú podzemné húsenice predtým, než sa zmenia na nočné motýle, pričom postihnuté vývojové štádiá hmyzu nakoniec vyliezajú z pôdy a tvoria hodnotnú hubu Yartsu Gunbu. Táto vzácna ingrediencia sa tradične používa ako liečivá látka a je tiež známe, že spoľahlivo funguje ako afrodiziakum. Jediný kus tejto huby sa predáva za približne 2,5 dolára, pričom cena celého kilogramu môže dosiahnuť až 18 000 dolárov.
Zdroj: FineDineLove, SmartTravel