
Odborníci z luxusného sektora sa zhodli na tom, že technologické pokroky budú v priebehu budúceho roka ovplyvňovať skúsenosti hostí reštaurácií vo väčšej miere ako kedykoľvek predtým. Účastníci odbornej konferencie dospeli k názoru, že na reštauračný sektor budú mať v roku 2019 najzásadnejší vplyv technológie ako blockchain, dynamické oceňovanie služieb a softvér na rozpoznávanie tváre.
Medzi účastníkmi konferencie sa objavili mená ako Maria Font Trabocchiová, ktorá je majiteľkou reštaurácií Fiola a Del Mar v New Yorku, ale aj šéfkuchár Rasmus Munk z Kodane či Nick Kokonas, ktorý je spoluzakladateľom luxusnej skupiny Alinea Group.
Na podujatí, ktoré sa konalo v sídle spoločnosti Bloomberg v New Yorku, vystúpili aj rečníci ako hotelier Ian Schrager, hlavný technický riaditeľ spoločnosti Lamborghini Maurizio Reggiani a Harvey Spevak, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Equinox, ako aj výkonný predstavitelia značiek Hermès, Cartier, Shinola a Goop. Medzi hlavné témy diskusií patrila budúcnosť kulinárskeho priemyslu.

Téma o vplyve technológie na reštaurácie sa objavila po tom, ako moderátorka podujatia Kate Kraderová položila otázku z nepravdepodobného zdroja. Jej autorom bol generálny riaditeľ spoločnosti Goldman Sachs Group, David Solomon, ktorý sa opýtal: „Ako budú reštaurácie zasiahnuté technológiou v roku 2019?“

Font Trabocchiová, ktorá spolu so svojím manželom prevádzkuje sieť podnikov s názvom Fabio Trabocchi Restaurants, navrhla, že šéfkuchári by mali využívať blockchain, ktorý sa ukázal byť efektívnym pri monitorovaní zrelosti, farby a obsahu cukru v paradajkách, keďže dokumentuje dodávateľský reťazec a znižuje mieru plytvania potravinami. Agentúra WWF – Nový Zéland okrem toho aplikovala túto technológiu aj na potlačenie nezákonného rybolovu tuniaka v oblasti tichomorských ostrovov.
V rámci svojej spoločnosti Hamdy Font spolupracuje na presadzovaní tejto inovácie s organizáciami Oceanic Global a Ocean Elders. Trabocchiová povedala: „Nakoľko môžeme uškodiť oceánu? Musíme ho zachrániť a uistiť sa, že bude rásť spolu s nami.“
Blockchain však nebol jedinou inováciou, ktorú podnikateľka pôsobiaca vo Washingtone predpovedala do budúcnosti. Upozornila totiž, že luxusné stravovacie zariadenia by sa mali poučiť od technologických spoločností, akou je Uber. V tejto súvislosti povedala: „Klienti musia čakať na svoj účet? To je predsa smiešne.“
Online rezervačné systémy čoskoro umožnia zákazníkom vychutnať si svoje jedlo a odísť z podniku bez toho, aby vôbec mysleli na platobnú kartu. Technológia rozpoznávania tváre by sa v takomto prípade implementovala ako nástroj na spríjemnenie gurmánskeho zážitku.
Nick Kokonas, spoluzakladateľ luxusnej skupiny Alinea, bol podobne pozitívne naladený ohľadom toho, ako budú technológie budúcnosti zlepšovať najrôznejšie služby zákazníkom. Vo svojom príspevku na konferencii povedal: „Sme na Facebooku a Instagrame. Máme k dispozícii profily našich zákazníkov. Z toho môžeme veľa vyťažiť.“ Vysvetlil, že práve dáta o zákazníkoch získané z týchto platforiem sú nevyhnutným kľúčom k vytváraniu „kúzelných skúseností, kde im môžeme ponúknuť čokoľvek“.
Kokonas, ktorý je okrem toho spolumajiteľom kulinárskeho rezervačného systému Tock, už v minulosti vyjadril názor, že zákazníci by mali mať možnosť platiť za svoje jedlo v reštaurácii vopred. Podnikateľ vysvetlil: „Som veľkým zástancom dynamického oceňovania.“
Kokonas si totiž nemyslí, že reštaurácie by nemali byť schopné aplikovať rôzne kulinárske triky a umelo nafukovať ceny svojich služieb. Namiesto toho zastáva názor, že takéto podniky by mali zavádzať „dynamické oceňovanie“ svojich služieb, podobne ako to robia spoločnosti Uber či Lyft. To by znamenalo, že ceny jedál by sa menili v závislosti od dopytu v rámci monitorovaného rezervačného systému.
Kokonas tiež potvrdil, že aplikácia Tock získala ďalšie finančné prostriedky vo výške 9,5 milióna dolárov od investičnej spoločnosti Valor Equity Partners. K budúcnosti kulinárskeho sektora nakoniec dodal: „Všetko je to o kvalite. Dôležité je to, čo si kupujete, nie cena produktu.“
Na prestížnej konferencii sa objavil aj dánsky šéfkuchár Rasmus Munk, ktorý stojí za reštauráciou Alchemist 2. Ten však vyhlásil omnoho menej technologicky zameranú predpoveď. Keď Kraderová ukončila diskusiu otázkou o najčastejších ingredienciách, ktoré by sme mali očakávať od roku 2019, šéfkuchár poskytol odpoveď, ktorá mohla prísť iba z Kodane: bravčové vemená.
Zdroj: Bloomberg