San Francisco utrpelo stratu, New York sa teší úspechu. Wagyumafia je povestnou tokijskou reštauráciou, ktorá sa preslávila výnimočným sendvičom s hovädzím mäsom. V lete minulého roka oznámila, že otvorí svoju pobočku v meste San Francicso. Obyvatelia oblasti Bay Area by tak mali možnosť zaplatiť až 180 dolárov za plátok hovädzieho mäsa z dobytka wagyu kvality A5, medzi dvoma krajcami japonského mliečneho chleba. Sendvič plánoval doraziť do mesta spolu s popredným steakhousom a predajňou mäsových výrobkov značky Wagyumafia. Partnerstvo na základe ktorého sa mali realizovať tieto plány, sa však rozpadlo a z pôvodného úmyslu sa stala história.
Hisato Hamada, majiteľ reštaurácie Wagyumafia, sa namiesto toho rozhodol predstaviť svoju dvojročnú reštauráciu nadšencom kulinárskeho umenia v meste New York.
Hamadu v Japonsku nazývajú „Majstrom mäsa wagyu“, pretože je zarytým zástancom výrobkov z dobytku chovaného v okolí japonského mesta Kobe. V priebehu posledných dvoch desaťročí budoval mimoriadne dobré vzťahy s chovateľmi dobytka v celej krajine a stal sa tak jedným z najlepších japonských dodávateľov a vývozcov prestížnych výrobkov z hovädzieho mäsa wagyu. Spolu so svojím obchodným partnerom Takafumim Horiem vystavali celé impérium založené na svojej posadnutosti najkvalitnejšími produktmi z tejto komodity. Spoločne prevádzkujú stravovacie zariadenie vyhradené pre členov, v ktorom podávajú najrôznejšie kulinárske dobroty z luxusného druhu mäsa. V roku 2016 za jedinú kravu z mesta Kobe zaplatili až 50 000 dolárov (pozoruhodné, ale stále sa nevyrovnali Hiroshimu Onoderovi, ktorý v aukcii vyhral tuniaka modroplutvého v hodnote 323 195 dolárov). Hamada a Horie tiež vlastnia sendvičový bar, v ktorom predávajú svoj povestný sendvič za 180 dolárov.
Súvisiace:
Najstarší steakhouse na Wall Street ponúka tajné menu pre miliardárov
Pátranie po perfektnom steaku…
Vysoká cena sendviču pramení zo skutočnosti, že je pripravený z mimoriadne vzácneho druhu steaku. V prvom kroku procesu prípravy je spracovaný biftek a sviečková z dobytka z oblasti Kobe. Z kravy s hmotnosťou 590 kilogramov je možné získať iba 0,6 kilogramu tohto mimoriadne jemného mäsa. Práve jemnosť a mimoriadna vzácnosť mäsa je dôvodom neobyčajne vysokej ceny. Keď si v pôvodnej reštaurácii Waygumafia v Tokiu objednáte porciu s gramážou 0,35 kilogramu, za obed zaplatíte neuveriteľných 2 500 dolárov. Ďalšie kroky v rámci prípravy sendviču sú relatívne jednoduché. Plátok mäsa sa vloží medzi dva kúsky chleba a celé dielo je následne opečené na horúcej platni. Samotný chlieb je potretý dresingom zo sójovej omáčky a octu.
Hamada síce vyhlásil, že obyvatelia New Yorku budú môcť čoskoro ochutnať jeho ikonický sendvič, no ohľadom konkrétnych detailov sa zatiaľ nevyjadril. Nie je ešte ani známe, kde sa bude nová reštaurácia nachádzať. Napriek tomu však uviedol, že by ste sa mali pripraviť na jej otvorenie v priebehu roka 2018, prípade 2019. Zatiaľ si však budete musieť pochutnať na výrobkoch z dobytka wagyu niekde inde.
Zdroj: NYtimes