Michelinová reštaurácia, kde večera stojí iba $1,50

Spočiatku si myslel, že sa jedná o nepodarený žart. Šéfkuchár Chan Hon Meng je majiteľom skromného stánku s jedlom v Singapure, ktorý je známy ako Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle. V roku 2016 bol ocenený Michelinovou hviezdou a Chan Hon Meng nedokázal uveriť, že zástupcovia prestížnej gurmánskej príručky vôbec navštívili jeho malý podnik.

Odborná porota, ktorá zostavuje gurmánskeho sprievodcu, však naozaj navštívila otvorenú tržnicu v meste Singapur. Chan Hon Mengov stánok má rozlohu iba 5 metrov štvorcových, no porotcom naservíroval jedlo, ktoré im zachutilo natoľko, že sa rozhodli udeliť mu celosvetovo uznávané vyznamenanie. Je to po prvýkrát v histórii, čo bola Michelinová hviezda udelená pouličnému predajcovi.

Chan Hon Mengov podnik získal ocenenie v júli a odvtedy sa jeho stravovacie zariadenie už značne rozrástlo. Dokonca sa mu podarilo presťahovať do priestorov, ktoré v súčasnosti ponúkajú zákazníkom aj niekoľko miest na sedenie. Špecialitou podniku je ikonické dusené kuracie mäso, ktorého cena sa aj napriek nevídanému úspechu udržala na prekvapivo nízkej úrovni $1,50. Nie je nič nezvyčajné, že pred stánkom sa formujú dvoj či trojhodinové rady hladných zákazníkov s túžbou ochutnať jedno z 230 kurčiat, ktoré Chan Hon Meng pripravuje každý deň.

Pôvodný recept na mäso v sójovej omáčke čerpal inšpiráciu z diela istého hongkonského šéfkuchára. Chan Hon Meng však následne strávil celé desaťročia zdokonaľovaním jeho prípravy. Svoj prvý stánok v Singapure otvoril už v roku 2009 a jeho dusené kurčatá sa takmer okamžite stali zaručeným lákadlom. Mengov pracovný deň začína o siedmej hodine ráno. Vtedy sa púšťa do prípravy nálevu, ktorý obsahuje zázvor, cesnak a tajnú zmes korenín.

Súvisiace:
V tejto reštaurácii nie je chrobák v jedle nehodou
10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta

Obrovský úspech jeho kulinárskeho podnikania spôsobil, že v súčasnosti plánuje otvoriť sedem ďalších pobočiek svojho podniku v Singapure, Thajsku a na Taiwane. Nadobudnutú popularitu zároveň využíva pri propagovaní ďalších pouličných predavačov, ktorí v podobných nenápadných stánkoch tiež servírujú rovnako lacné a nezvyčajne chutné jedlo.

Pri preberaní Michelinovej hviezdy povedal: „Skutočnosť, že som získal toto ocenenie, naznačuje, že aj naše jednoduché pokrmy sú hodné celosvetového uznania.“

Zdroj: BoingBong, Reddit

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.