Michelinové reštaurácie v New Yorku budú v roku 2018 zvyšovať ceny

Jean-Georges Vongerichten je majiteľom populárnej newyorskej reštaurácie, ktorá bola nedávno zbavená Michelinovej hviezdy a v súčasnosti tak má na konte už iba dve. To znamená, že v New Yorku sa aktuálne nachádza iba päť reštaurácií, ktoré sú ocenené troma Michelinovými hviezdami. Nikoho snáď nepoteší, že tri z týchto gastronomických chrámov pristúpia v priebehu roka 2018 k zvyšovaniu svojich cien. Radia sa medzi ne reštaurácie Chef’s Table at Brooklyn Fare, Per Se a Eleven Madison Park. O súčasnom vývoji situácie informuje článok v magazíne Eater New York.

Reštaurácia Eleven Madison Park je vlajkovou loďou Daniela Humma a Willa Guidaru, ktorí sú uznávanými osobnosťami kulinárskeho sveta. Začiatkom roka 2017 sa po prvýkrát vo svojej histórii zapísala do zoznamu 50 najlepších reštaurácii na svete, no už v priebehu letných mesiacov bola zatvorená z dôvodu masívnej rekonštrukcie. Nová verzia reštaurácie bola otvorená októbri a pochválila sa svetu vynoveným štýlom interiéru a novým špičkovým menu. Toto menu bude však v roku 2018 o niečo drahšie. Ryan Sutton, kulinársky kritik magazínu Eater New York, uviedol, že cena degustačného menu reštaurácie sa zvýši o 20 až 315 dolárov. To znamená, že za večeru pre dve osoby spolu s vínom tu zaplatíte 1 067 dolárov. Reštaurácia ako dôvody tejto zmeny uviedla narastajúce výdavky na platy zamestnancov a dodávky potravín.

Thomas Keller je majiteľom reštaurácie Per Se. Aj tu zákazníkov prekvapí nová cena degustačného menu, ktorá bude vyššia o 15 dolárov a dosiahne tak celkovú hodnotu 340 dolárov. Reštaurácia Per Se si síce aj naďalej udržiava všetky tri svoje Michelinové hviezdy, ale v priebehu posledných rokov je nútená čeliť čoraz väčším výzvam. Sutton sa neprajne vyjadril o tomto podniku vo svojej recenzii v roku 2014. Pete Wells, kritik denníka New York Times, ohodnotil v roku 2016 reštauráciu iba troma hviezdami, namiesto predchádzajúcich štyroch. Reputácia reštaurácie týmto vážne utrpela a Keller sa rozhodol postaviť na jej čelo nového šéfkuchára. Corey Chow tak v tejto pozícii nahradil Eliho Kaimeha. V súčasnosti sme svedkami prvého zvyšovania cien, ktoré táto reštaurácia zaznamenala od čias Wellsovej kritiky.

Súvisiace:
Rezervácia stola v týchto londýnskych reštauráciách je skutočnou výzvou
10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta

Reštaurácia Chef’s Table at Brooklyn Fare sa v minulom roku presťahovala zo svojej pôvodnej lokality v centre Brooklynu. Aktuálne ju nájdete v štvrti Hell’s Kitchen na západnej strane newyorskej mestskej časti Manhattan. Zvyšovanie cien v tomto podniku však nebolo podmienené zmenou poštového smerovacieho čísla, ale nárastom cien kaviáru a paštéty z husacej pečene foie gras. Reštauráciu spravuje Cesar Ramirez a v roku 2011 si za degustačné menu účtoval 135 dolárov. V súčasnosti si na večeru v tomto zariadení vyčleňte 394 dolárov, čo však nezahŕňa daň a cenu obsluhy.

Aj napriek nezanedbateľne vyšším cenám sa spomenuté reštaurácie nevyrovnajú najdrahším newyorským podnikom, ktoré sa môžu pochváliť troma Michelinovými hviezdami. Degustačné menu v reštaurácii Masa stojí 595 dolárov na osobu a v tejto cene ešte nie sú započítané nápoje ani daň.

Zdroj: NYEater, NYC

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.