Nahliadnite dovnútra 3-hviezdičkovej michelinskej reštaurácie Gucci Osteria da Massimo Bottura

Reštaurácia Gucci Osteria da Massimo Bottura v Beverly Hills sa už 17. februára stala prvou reštauráciou známeho šéfkuchára, ktorú sa mu v severnej Amerike podarilo otvoriť. Ide o Botturov už druhý podnik v poradí, ktorý bol založený v spolupráci s talianskou módnou ikonou.

V Spojených štátoch je šéfkuchár Bottura vo veľkej miere známy najmä vďaka dobrému dojmu, ktorý na ľuďoch zanechal prostredníctvom svojho pôsobenia v televíznej šou „Chef’s Table“ a v dokumente „Theater of Life“. V týchto televíznych programoch totižto vystupoval ako človek so vznešenou povahou, ktorý neustále inšpiruje ostatných kuchárov k tomu, aby už pri prvej požiadavke zapojenia sa do jeho tímu boli daní kuchári odhodlaní zmeniť svoje životy od základov.

Dokonalým príkladom tohto tvrdenia je jeden z kuchárov ešte len donedávna usadený v Brooklyne, kde nielen v značnej miere pôsobil, no taktiež aj žil. Všetko sa však zmenilo Botturovým návrhom pridať sa k jeho šéfkuchárskemu tímu, ktorý bez váhania spôsobil to, že si daný kuchár zbalil všetky kufre a okamžite odletel do Los Angeles.

Terasa nachádzajúca sa nad známou cestou Rodeo Drive.

Novootvorená kuchyňa je vedená šéfkuchárom Mattiom Agazziom, ktorý predtým pracoval v Botturovej reštaurácii vo Florencii ( kedy prišiel s odevnou značkou do kontaktu prvý krát ). Pod vedením hlavnej šéfkuchárky Karime Lópezovej bola pritom táto reštaurácia len prednedávnom ocenená Michelinskou hviezdou. Stala sa tak prvou šéfkuchárkou mexického pôvodu, ktorej sa to podarilo.

Ako Bottura uviedol: „Akonáhle som Mattia a Karime požiadal, aby sa stali mojimi šéfkuchármi v tejto reštaurácii, automaticky nasadli na lietadlo a okamžite prileteli. Sú nesmierne talentovaní a preto si to rozhodne zaslúžia.“

Súvisiace: Gucci otvoril luxusný komplex so značkovou predajňou a prvotriednou reštauráciou

Menu, ktoré spoločne vytvorili, má svoje korene v Taliansku, no taktiež v sebe zahŕňa aj niekoľko odkazov na kuchyňu južnej Kalifornie. Ekologická príprava pokrmov pozostáva predovšetkým z nákupov uskutočnených na miestnych poľnohospodárskych trhoch. Niektoré nezvyčajné potraviny, ktoré nie je možné v danej lokalite získať, sa však objednávajú. Napríklad morské plody pre pokrm Insalata di Mare pochádzajú zo Santa Barbary. Dovážajú sa maximálne čerstvé, pričom následne sú tepelne upravné a zmiešané so šalátom z morských rias, červenej fazuľky a šafránu.

Pokrm „Umami bomb of tortellini“.

 

Medzi hravo nazvané a pripravované jedlá patria napríklad „Cestoviny Fagioli s výhľadom na tichomorské pobrežie“, v ktorých nájdete množstvo chutných fazuliek, morských ježkov a čerstvú zeleninu. Rovnako zaujímavým je aj pokrm „Rizoto v prestrojení za pizzu“, ktoré predstavuje krémové rizoto s paradajkami, bazalkou a mozzarellou.

Ako Bottura ďalej uviedol: „Základom našej kuchyne je kritický pohľad na minulosť, ktorý v žiadnom prípade nesmie byť nostalgický. Aby som si z minulosti dokázal vziať len to najlepšie, využívam túto techniku na povýšenie samotných ingrediencií, nie ega šéfkuchára.“

Nová reštaurácia taktiež podáva aj niekoľko z vychýrených jedál majiteľa šéfkuchára, akým je napríklad hamburger Emilia. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že miesto klasického plátku mletého hovädzieho mäsa obsahuje tzv. cotechino mäso, ktoré pozostáva nielen z mletého bravčového mäsa, ale aj z kože, bravčovej masti a korenia. Je pokryté parmezánom, ančovičkami, tzv. zelenou omáčkou salsa verde a balzamikovou majonézou. V menu je možné nájsť aj jeho známe cestoviny tortellini, ktoré sú plnené jednoduchou zmesou, vytvorenou z 36-mesačného parmezánu a vody.

Ako Bottura uviedol: „Ak by som začal využívať ingrediencie ako maslo, či smotana, zákazníci by sa toho čoskoro presýtili a nič viac by už necítili. No ak v omáčkach použijem vodu, zákazník získa možnosť dostať sa priamo až do srdca pokrmu, ktorý mu odkryje jeho pravý základ a unikátnu chuť.

Bottura je presvedčený, že súčasná kuchyňa je ako o etike, tak aj o chuti a estetike. Práve z toho dôvodu sa usiluje jedlom neplytvať. Táto filozofia sa jasne prejavuje napríklad aj pri výrobe jeho domácich paštét. Ich zloženie sa totižto často mení v závislosti od toho, čoho je v danom čase v kuchyni prebytok. Bottura tak na ich prípravu neváha použiť nielen kuracie, ale taktiež ani teľacie a hovädzie mäso, či rybu.

Ako konštatoval: „Varenie je jednoducho aktom lásky. Preto keď varíte, venujete tejto aktivite dostatok času a energie, vďaka čomu skutočne cítite. Nevaríme teda len preto, že chceme vytvoriť dobré jedlo. Varíme preto, aby sme dokázali odovzdať emóciu.“

Dezert inšpirovaný drinkom Malibu Sunset.

50-miestna reštaurácia, nachádzajúca sa nad známou cestou Rodeo Drive, je výstavným kúskom rovnako, ako aj dámske a pánske butiky nachádzajúce sa pod ňou. Na stenách sú totižto luxusné tapety so vzorom Gucci a v priestore sa vo veľkej miere objavuje elegantný červený mramor, či luxusné zamatové lavičky, doplnené prestieraním v štýle vintage. Mnohé z týchto prvkov sú pritom inšpirované už existujúcou sesterskou reštauráciou z Florencie.

Aj napriek tomu, že partnerstvo Botturovej reštaurácie so značkou Gucci nezačalo skôr ako v roku 2018, jeho spojenie s ňou bolo vytvárané už od samého začiatku Botturovej kariéry. Daný šéfkuchár totižto spolu s výkonným riaditeľom značky Gucci, Marcom Bizzarrim, vyrastal spoločne v jednom z talianskych miest, a to konkrétne v Modene. Preto počas svojho výletu na západné pobrežie neváhal a svojho priateľa s radosťou navštívil. Počas obhliadky jeho pracovných priestorov sa však pomerne rýchlo dostal aj do ( v tom čase rekonštruovaného ) skladu danej značky, kde narazil na obrovskú miestnosť plnú baliaceho materiálu.

Ako Bottura uviedol: „Spomínam si, že som sa Marca opýtal na to, čo chce s tak veľkým priestorom robiť. Po neurčitej odpovedi na túto otázku som mu tak zároveň navrhol, aby sme práve na tomto mieste vytvorili ďalšiu Osteriu. Súhlasil a dokonca už o rok na to sme ju skutočne otvorili.“

V súčasnosti sa Bottura pripravuje na otvorenie svojej v poradí už tretej reštaurácie v meste Ginza v Tokiu. Rovnako však plánuje aj rozšírenie svojej neziskovej organizácie s názvom Food for Soul, ktorá bezdomovcom poskytuje potraviny a usiluje sa o redukovanie, či opätovné využitie prebytočného jedla.

Súvisiace: Louis Vuitton otvára budúci týždeň svoju úplne prvú reštauráciu

Bottura plánuje, že v priebehu tohto roka otvorí svoje nové reštaurácie aj v New Yorku a v San Franciscu. Zatiaľ má fungujúce reštaurácie v Miláne, v Paríži a v Londýne.

Ako Bottura uviedol: „Jedlo je aktom lásky. Ak pri jeho príprave absentuje vášeň, vo výsledku získate len ďalší z mnohých pokrmov. No pokiaľ je vášeň prítomná, dané jedlo zamieri rovno do vášho srdca a zanechá vo vás hlboký dojem.“

Reštaurácia Gucci Osteria da Massimo Bottura je otvorená v priebehu celého týždňa v čase obeda od poludnia do 14:30 a v čase večere od šiestej hodiny večer do polnoci.

Zdroj: NYTimes, Fortune

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.