
Philadelphia aj naďalej dominuje americkej kulinárskej scéne. Reštaurácia Zahav, ktorá je v tomto meste najvýznamnejším podnikom so zameraním na izraelskú kuchyňu, získala začiatkom mája ocenenie James Beard Award v kategórii “Vynikajúca reštaurácia”, počas slávnostného galavečera v Chicagu.
Medzi ďalších víťazov večera sa zaradil podnik Frenchette v New Yorku, ktorý získal cenu za najlepšiu novú reštauráciu. Ashley Christensenová z reštaurácie Poole’s Diner v meste Raleigh, v štáte Nová Karolína, získala titul vynikajúcej šéfkuchárky. Kevin Boehm a Rob Katz, ktorí spravujú impérium Boka Restaurant Group v Chicagu, boli vymenovaní za vynikajúcich reštauratérov. Boehm pre dav zúčastnených nadšencov kulinárskeho sveta vyhlásil: „Musíme zistiť, ktorá z našich reštaurácií dokáže potiahnuť párty až do rána.“

V podstate nebolo veľkým prekvapením, že reštaurácia Zahav sa stala výhercom najprestížnejšieho ocenenia súťaže. Michael Solomonov, ktorý je jej spoluvlastníkom, získal v roku 2017 cenu za vynikajúceho šéfkuchára. Šéfkuchárka Camille Cogswellová, ktorá je v tejto reštaurácii zodpovedná za pečivo, ziskala v minulom roku titul vychádzajúcej hviezdy na kulinárskej scéne.
Stravovacie zariadenia z Chicaga na tohtoročnom odovzdávaní kulinárskych cien Jamesa Bearda hviezdili vo viacerých kategóriách. Titul najlepšieho pekára získal Greg Wade z podniku Publican Quality Bread, pričom reštaurácia Pacific Standard Time získala ocenenie za najlepší dizajn. Chicago usporiada udeľovanie týchto ocenení od roku 2015 a očakáva sa, že tak bude robiť až do roku 2027.

Napriek skutočnosti, že prinajmenšom rovnako populárnou kulinárskou scénou disponuje aj mesto Los Angeles, v aktuálnom ročníku odovzdávania cien Jamesa Bearda nebolo obzvlášť úspešné v žiadnej z hlavných kategórií. Jediným víťazom z tohto mesta sa stal Michael Cimarusti z reštaurácie Providence, ktorý si na účet pripísal ocenenie za najlepšieho šéfkuchára na západnom pobreží USA.
Súvisiace: Rebríček 16 nových reštaurácií v Londýne pre aktuálny rok
Ženy vyhrali päť z desiatich regionálnych titulov najlepšieho šéfkuchára, čo je zlepšenie v porovnaní s minuloročnými štyrmi. Naproti tomu však figurovali iba v dvoch národných kategóriách – Christensenová bola ocenená ako vynikajúca šéfkuchárka a Kelly Fieldsová z reštaurácie Willa Jean v New Orleans získala titul za najlepšie pečivo. Beardova nadácia zároveň vyvinula iniciatívu v presadzovaní inklúzie menšín, čo sa odrazilo na programe zameranom na ženy vo vedení či kuchárskych kempoch sústredených na sociálnu zmenu. Kwame Onwuachi, šéfkuchár reštaurácie Kith and Kin vo Washingtone a autor knihy „Poznámky mladého kuchára tmavej pleti“, získal ocenenie za najlepšieho šéfkuchára na vzostupe.
Ocenenia sa odovzdávali v rámci 23 kategórií zameraných na pokrmy, nápoje a dizajn, pričom o víťazoch hlasovalo viac ako 600 kulinárskych odborníkov. Pozrite si kompletný zoznam víťazov.

Najlepšia nová reštaurácia
Reštaurácia otvorená v roku 2018, ktorá dosahuje vynikajúce výsledky v oblasti pokrmov, nápojov a služieb, a ktorá bude mať v nadchádzajúcich rokoch významný vplyv na kulinársku scénu.
Reštaurácia Frenchette, New York
Vynikajúci pekár
Šéfkuchár zameraný na pečivo alebo pekár, ktorý disponuje výnimočnými zručnosťami, integritou a charakterom pri príprave dezertov, pečiva a múčnikov,q dostupných v maloobchodnej pekárni. Vyžaduje sa, aby v tejto profesii pôsobil prinajmenšom po dobu piatich rokov.
Greg Wade, pekáreň Publican Quality Bread, Chicago
Vynikajúci barový program
Reštaurácia alebo bar, ktorý je známy výnimočnou starostlivosťou a zručnosťou pri výbere, príprave a servírovaní koktailov, liehovín alebo piva.
Bar Agricole, San Francisco
Vynikajúci šéfkuchár
Šéfkuchár, ktorý stanovuje vysoké kulinárske štandardy a predstavuje pozitívny príklad pre ďalších profesionálov z oblasti varenia. Podmienkou je pôsobenie v úlohe šéfkuchára po dobu posledných piatich rokov.
Ashley Christensenová, reštaurácia Poole‘s Diner, mesto Raleigh, Nová Karolína

Vynikajúci šéfkuchár so zameraním na cukrárenské výrobky
Šéfkuchár so špecializáciou na pečivo alebo cukrárenské výrobky, ktorý disponuje výnimočnými zručnosťami, integritou a charakterom pri príprave dezertov, pečiva a múčnikov dostupných v reštaurácii. Vyžaduje sa, aby v tejto profesii pôsobil prinajmenšom po dobu piatich rokov.
Kelly Fieldsová, reštaurácia Willa Jean, New Orleans
Vynikajúca reštaurácia
Reštaurácia, ktorá demonštruje dokonalú kvalitu pokrmov, atmosféry, služieb a celkovej prevádzky. Podmienkou je nepretržitá prevádzka podniku prinajmenšom po dobu 10 rokov.
Zahav, Philadelphia

Vynikajúci reštauratér
Reštauratér, ktorý prejavuje kreativitu a integritu pri prevádzke svojich stravovacích zariadení. Podmienkou je podnikanie v tomto sektore po dobu najmenej desiatich rokov. Kandidát nesmel byť nominovaný na cenu Jamesa Bearda za posledných päť rokov.
Kevin Boehm a Rob Katz, Boka Restaurant Group (reštaurácie Boka, Girl & the Goat, Momotaro a ďalšie), Chicago
Vynikajúce služby
Reštaurácia v prevádzke minimálne po dobu piatich rokov, ktorá konzistentne poskytuje výnimočnú kvalitu svojich služieb.
Reštaurácia Frasca Food and Wine, mesto Boulder, Colorado
Vynikajúci vínny program
Reštaurácia alebo bar, ktorý poskytuje dokonalé služby v oblasti vína prostredníctvom starostlivo zostaveného vínneho lístka a dobre informovaného prístupu k pomoci zákazníkom pri výbere a konzumácii vína.
Reštaurácia Benu, San Francisco
Vynikajúci odborník na víno, liehoviny alebo pivo
Výrobca piva, vína alebo liehovín, ktorý prejavuje konzistenciu a výnimočnú zručnosť vo svojom remesle.
Rob Tod, spoločnosť Allagash Brewing Company, Portland, Maine
Šéfkuchár – vychádzajúca hviezda roka
Šéfkuchár vo veku do 30 rokov, ktorý vykazuje výnimočný talent, charakter a vodcovské schopnosti a v nasledujúcich rokoch bude mať s veľkou pravdepodobnosťou významný vplyv na kulinársku scénu.
Kwame Onwuachi, reštaurácia Kith and Kin, Washington
Ocenenia za vynikajúci za dizajn
Podniky s kapacitou 75 miest:
Reštaurácia Atomix, New York; Dizajnér: Studio Writers

Podniky s kapacitou nad 76 miest:
Reštaurácia Pacific Standard Time, Chicago; Dizajnér: Parts and Labor Design
Ďalšie stravovacie zariadenia:
El Pípila, San Francisco; Dizajnér: Schwartz and Architecture (S^A)
Dizajnová ikona
Reštaurácia Canlis, Seattle
Najlepší šéfkuchár
V tejto kategórii boli ocenení šéfkuchári, ktorí si udržiavajú vysoké kulinárske štandardy a zároveň preukázali integritu a obdivuhodné vodcovské schopnosti vo svojich príslušných regiónoch. Kandidát môže pochádzať z akéhokoľvek druhu stravovacieho zariadenia, ale podmienkou je pôsobenie na pozícii šéfkuchára minimálne po dobu piatich rokov, pričom v danom regióne musel byť aktívny aspoň počas posledných troch rokov.
Najlepší šéfkuchár: Veľké jazerá
Beverly Kimová a Johnny Clark, reštaurácia Parachute, Chicago
Najlepší šéfkuchár: Stredoatlantická oblasť
Tom Cunanan, reštaurácia Bad Saint, Washington

Najlepší šéfkuchár: Stredozápad USA
Ann Kimová, reštaurácia Young Joni, Minneapolis
Súvisiace: Najlepšie francúzske reštaurácie s troma Michelinovými hviezdami
Najlepší šéfkuchár: New York City
Jody Williamsová a Rita Sodiová, reštaurácia Via Carota

Najlepší šéfkuchár: Severovýchod USA
Tony Messina, reštaurácia Uni, Boston
Najlepší šéfkuchár: Severozápad USA
Brady Williams, reštaurácia Canlis, Seattle
Najlepší šéfkuchár: Juh USA
Vishwesh Bhatt, reštaurácia Snackbar, Oxford, Mississippi
Najlepší šéfkuchár: Juhovýchod USA
Mashama Baileyová, reštaurácia The Gray, Savannah, Georgia
Najlepší šéfkuchár: Juhozápad USA
Charleen Badmanová, reštaurácia FnB, Scottsdale, Arizona
Najlepší šéfkuchár: Západ USA
Michael Cimarusti, reštaurácia Providence, Los Angeles

Zdroj: LoveFood, The Malaysian Reserve